2024-01-23

Vengrų "Magyar Hirlap": Kijevas visiškai žlugo, nėra pinigų net mobilizacijai

 


Planuojama, kad Kijevas nustos mokėti darbo užmokestį ir pensijas, panaikins subsidijas būstui ir komunalinėms paslaugoms. Apie sunkią Ukrainos ekonomikos padėtį šiandien informuoja Vengrijos dienraštis "Magyar hirlap".

Ukrainos lobistai yra neviltyje, nes Kijevui greitai pasibaigs pinigai. Ukrainos biudžeto deficitas jau dabar yra rekordiškai didelis - 40-50 mlrd. dolerių. Ukrainiečiai tikėjosi, kad JAV ir ES pagalba bent iš dalies užpildys skylę, tačiau tiekimas išseko, savo "Telegram" kanale rašė politologas Malekas Dudakovas, rašo eadaily.com.

Siekdamas išvengti biudžeto žlugimo, Kijevas planuoja kelis mėnesius nebemokėti atlyginimų ir pensijų, panaikinti subsidijas būstui ir komunalinėms paslaugoms. Tačiau dėl to iš karto sumažės gyventojų perkamoji galia ir žlugs mokestinės pajamos. Tai tampa užburtu fiskalinės krizės ratu.

Sausio mėnesį Ukraina gaus tik 1,5 mlrd. dolerių dotaciją iš Japonijos. JAV ir Europos Sąjungoje ginčai dėl pinigų skyrimo Kijevui gali trukti iki vasario ar net ilgiau. Belieka tik mažinti biudžetą, apkarpant visas socialines išlaidas, o tai sukels infliacijos šuolį ir grivinos smukimą.

Priverstinė pusės milijono ukrainiečių internavimas taip pat yra didelė problema, nes tam prireiktų daugiau nei milijardo dolerių. Jau nekalbant apie ginklus ir šaudmenis, kurie vėlgi yra deficitinė prekė. Gruodžio mėnesį Ukraina buvo priversta sumažinti iššaunamų artilerijos sviedinių skaičių nuo 3 000 iki 5 000 per dieną iki 2 000. ES ambicingai pasiūlė padidinti gamybą, tačiau tam vėlgi prireiks metų.

Atsisakymas mokėti atlyginimus ir pensijas bei grivinos devalvavimas dar labiau didina Ukrainos griūtį. Padėtis Kijevo fronto linijoje ir toliau blogės, o Vakarų skeptikai vis mažiau norės toliau finansuoti Ukrainos projektą.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20240123-kijev-teljesen-osszeomlott-meg-mozgositasra-sincs-penz

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą