2017-11-19

Kas įvyks, jei Lietuvoje panaikinti mokesčius visiems, kas uždirba mažiau negu 300 ar 500 eurų?


Geriausias Lietuvos legalaus mokesčių nemokėjimo pavyzdys yra Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis, mokantis 1,63 procentų pajamų mokestį, nors dauguma Lietuvos gyventojų moka 15 procentų GPM.



Taigi, kas įvyktų, jei Lietuvos skurdžiai nemokėtų mokesčių, ar mokėtų tokio dydžio mokesčius, kaip Karbauskis? Nieko neįvyktų, tik reikia įvesti Lietuvoje progresinius mokesčius, kaip yra visoje ES, o ne orientuotis į Rusiją, kurią taip peikia valdžia, bet eina jos, o ne Europos, pėdomis.

Garsus Rusijos ekonomistas Dr. Michailas Deliaginas atsako į klausimą, kas įvyks, jei atleisti uždirbančius 2000 rublių per mėnesį rusus (maždaug 300 eurų) nuo mokesčių: „Nieko neatsitiks.“ Jo nuomone, „turi būti progresiniai mokesčiai, o Rusijoje jie yra regresiniai (žiūr. video), moka tie, kas mažiausiai uždirba. Valdantieji liberalai yra labai turtingi, jiems progresyviniai mokesčiai nenaudingi, todėl jie daro viską, kad tokių mokesčių nebūtų.“


Taip daro ir Lietuvos buržua užgrobę seimą ir ten, neatsitraukdami „nuo tarnybos tautai“, besikraunantys sau turtus ir sau, brangiesiems, besirašantys įstatymus. Tenka pripažinti, kad pas mus visos Seimo partijos yra neoliberalios, skiriasi tik jų pavadinimai.

Kad taip nebūtų, kai 1/3 mūsų tautos dalis gyvena žemiau skurdo ribos (pagal Eurostatą, o ne pagal vietos melagius), pasodinti ant stalininio konclagerio dietos, o keli procentai gyventojų, praktiškai nemokančių mokesčių, maudosi prabangoje, nuperka daugiausiai prabangių automobilių Europoje (skaičiuojant 1000 gyventojų), nedelsiant reikia įvesti progresinius mokesčius.


Švedijoje viešinčią Lietuvos prezidentę Dalią Grybauskaitę nustebino vietos žurnalistės klausimas apie šalyje dirbančių lietuvių teises, pranešė MIP.

„Čia Švedijoje yra daug darbuotojų iš Lietuvos, kurie neturi tokių pat teisių, kaip Švedijos darbuotojai. Ką apie tai manote?“, – prieš ES viršūnių susitikimą paklausė Švedijos žurnalistė. „Nejaugi? Keista tai girdėti, nes maniau, kad jie turi tokias pačias teises“, – atsakė D.Grybauskaitė. „Neturi. Jie dirba už labai mažus atlyginimus, jie paprastai dirba daug daugiau valandų nei švedai“, – teigė žurnalistė. „Tai nelabai gera žinia. Pasiaiškinsiu, ar tai tiesa“, – pokalbį baigė Lietuvos prezidentė, ir nusijuokė. 

ES vadovai penktadienį susirinko į Švediją aptarti, kaip spręsti socialinės nelygybės problemas.

Europos Sąjungos lyderiai Švedijoje aptarinėjo „veiksmingos kovos su populizmą kurstančia ekonomine nelygybe. Tai bus pirmasis žingsnis įgyvendinant planus per dvejus metus reformuoti ES ir parodyti, Bendrija ir po „Brexit“ gali išlikti gyvybinga", - skelbė susitikimo anosnsas.

Švedų žurnalistė, paklaususi mūsų prezidentės dėl lietuvių diskriminacijos, buvo pašėlusiai naivi. Ką gali matyti žmogus už 400  kilometrų, kas vyksta Švedijoje, jei jis nemato, kas vyksta Daukanto aikštėje, jo panosėje, už 100 metrų, jei jis nepajėgia pajudinti sėdynės ir pasiklausti kelių senelių, ten du mėnesius protestuojančių, kokios bėdos juos slegia?

Todėl ir padėtis Lietuvoje yra blogiausia euro zonoje, todėl jaučiamės nelaimingiausi, todėl džiova sergame labiausiai, todėl žudomės, girtuokliaujame, emigruojame. Visa tai yra skurdo ir socialinės neteisybės rodikliai.

„Pagrindinės Lietuvos skurdo ir atskirties priežastys yra dvi. Pirma priežastis yra ta, kad Lietuvoje įsigalėjo ultra-liberali ideologija - tokia liberali, kokios nėra net JAV. Antra priežastis yra ta, kad remiantis šita ideologija interesų grupės, atstovaujančios stambiam ir tarptautiniam kapitalui, praktiškai vykdo realią politiką Lietuvoje. Taigi reali politika ateina ne iš Seimo daugumos, o iš tų, kurie turi realią ekonominę galią ir pateikia savo „švarius argumentus““

Rudys siūlo „užtikrinti, kad būtų didinamas darbo užmokestis. Lietuvoje darbo našumas sudaro 73 proc. ES vidurkio, tuo tarpu vidutinis darbo užmokestis sudaro vos 45 proc. ES vidurkio. Vadinasi, Lietuvos darbuotojų darbas yra nuvertintas net 30 proc.“

„Antras sisteminis pasiūlymas - radikaliai pakeisti mokesčių sistemą. Dabar per mūsų mokesčius yra perskirstoma mažiau kaip 30 proc. BVP ir čia mes lenkiame tik Bulgariją ir Rumuniją. Tai reiškia, kad socialinės srities vystymas Lietuvoje ir negali būti kitoks, negu dabar. Štai Danija perskirsto apie 50 proc. BVP, Švedija ir Suomija - apie 45 proc., net Vokietija - apie 42 proc. Jeigu mes perskirstomą surinktų mokesčių dalį padidintume bent iki 35 proc., nors tai gerokai ir atsiliktų nuo ES vidurkio, tai valstybės rankose sutelktų apie 2 milijardus papildomų eurų, kuriais būtų galima spręsti visų pažeidžiamiausių socialinių grupių problemas.“

Ar kas Lietuvoje klauso normalių ekonomistų? Žinoma niekas, madas diktuoja „Laisvosios rinkos“ švonderiai. Taip išnaudotojams karbauskiams patogiau.

Taigi, kas įvyks, jei Lietuvoje panaikinti mokesčius visiems, kas uždirba mažiau negu 300 ar 500 eurų, o išnaudotojams bus įvesti progresiniai mokesčiai?

Nieko neįvyks, tik Lietuva iš vergovinės valstybė, iš kurios bėga žmonės, taps normalia šiuolaikine valstybe, tik tiek.

Nuorodos:






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą