2020-12-29

Prognozuojama klaida: aštuoni Vokietijos senelių namų darbuotojai gavo penkis kartus didesnę vakcinos dozę

 

Die Welt informuoja, kad aštuoniems Štralzundo miesto senelių namų darbuotojams sekmadienį per klaidą buvo suleista 5-kartinė Pfizer/BioNTech vakcinos dozė. Pas visus juos užfiksuoti panašūs simptomai. Po incidento keturi iš jų buvo hospitalizuoti. Pirmadienį trys pacientai buvo išrašyti iš ligoninės. Vienas toliau buvo gydomas stacionare su lengvais COVID-19 simptomais.



Vakcinos gamintojo duomenimis, didelės vakcinos dozės buvo anksčiau išbandytos. Jos pas bandomuosius nesukėlė rimtų pasekmių.



Tai ne pirmas incidentas Vokietijoje su Pfizer/BioNTech vakcina. Bavarijoje devyniuose iš 100 rajonų vakcinacija nebuvo pradėta, nes nebuvo patikimų duomenų, kad buvo išlaikyta vakcinos saugojimo temperatūros režimas.

Pfizer/BioNTech vakcina reikalauja ypatingo saugojimo protokolo. Ji gali būti saugoma iki 15 dienų 70 laipsnių temperatūroje ir 5 dienas paprastame šaldytuve. Transportuojant naudojamos dėžės su sausu ledu. Devyniose Bavarijos apylinkėse nepavyko nustatyti, kad šių sąlygų buvo prisilaikoma, todėl skiepyti atsisakyta.



Vakcinos saugojimui minus 70 laipsnių temperatūroje naudojami indeliai, pagaminta iš brangaus kvarcinio stiklo. Gali būti, kad dėl didelės tokios taros savikainos viename indelyje yra ne viena, o penkios Pfizer/BioNTechTai vakcinos dozės. Tai problema dėl sterilumo ir galimo žmogiško faktoriaus. Tokio archaiško vakcinų išfasavimo nebuvo jau keliolika dešimtmečių, todėl Štralzundo medicinos darbuotojams tai buvo neįprasta ir galėjo tapti vakcinos perdozavimo priežastimi. Turint omenyje vokiečių pedantizmą, panašios klaidos kituose pasaulio regionuose gali kartotis žymiai dažniau. Visa tai buvo prognozuojama iš anksto, apie šią vakcinos išfasavimo problemą kalbėjo ir profesorė Aurelija Žvirblienė.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą