2020-12-06

Varšuvos ir Budapešto merų laiškas Briuselio sultonei Ursulai fon der Layen. Peilis į nugarą vyriausybėms

 


Briuselis organizavo Varšuvos ir Budapešto merų-sorošininkų maištą, kad palaužti Lenkijos ir Vengrijos pasipriešinimą jo diktatui. Apie tai rašo lenkų portalas wPolytice.

Vakar lenkų spauda paskelbė skandalingą Varšuvos mero liberasto ir sorošininko Rafał Trzaskowski kreipimąsi į Europos Komisiją.


Lenkijos tvirtą poziciją derybose dėl ES biudžeto, rašoma wPolytice, prieštarauja Briuselio pozicijai, kad biudžetas būtų priimtas dabartiniu pavidalu, o išmokas valstybės gautų pagal tai, kaip jos paiso teisės viršenybės.

Briuselio supratimu, kaip mes žinome, ,„teisės viršenybė“ yra LGBT ir genderizmo ideologijų dominavimas, šeimų griovimas, gimstamumo mažinimas, neribotas imigrantų vežimas, visiškas suvereniteto atsisakymas, krikščionybės griovimas, islamizacija, narkotikų diegimas ir pan.



Portalui wPolityce pavyko gauti skandalingą laišką, kurio autoriai yra Varšuvos ir Budapešto merai Rafał Trzaskowski ir Gergely Karácsony. Laiškas buvo nusiųstas Europos Komisijos pirmininkei Ursulai fon der Layen ir buvo išsiuntinėtas vietos savivaldybėms. Šiame laiške siūloma sukurti ES finansinį instrumentą tiesiogiai Lenkijos ir Vengrijos savivaldybėms, apeinant šalių vyriausybes, kurios pasisako prieš ES biudžeto priėmimą.

Ryszard Kowalczyk, Brody gmino vadovas, pokalbyje su wPolytice pabrėžė, kad tokie veiksmai žlugdo Lenkijos ir Vengrijos poziciją, ir neverti jokių pinigų.

Varšuvos ir Budapešto merų nuomone, „Vengrijos ir Lenkijos vyriausybės eilinį kartą parodė visišką negerbimą pagrindinių visuomenės vertybių, atmetė teisės viršenybę ir, tuo pačiu, blokuoja dar vieną ilgalaikį ES biudžetą, tame skaičiuje skirtą labai reikalingai paramai atsistatymo po COVID-19”. „Po priedanga antimigracinės ideologijos ir nacionalistinės retorikos mėginama apginti politinę sistemą, pagrįstą neribota valdžia, favoritizmu ir pilnai manipuliuojama visuomene“, – tikina laiške Rafał Trzaskowski ir Gergely Karácsony.

Abu politikai smerkia premjerų Moravieckio ir Orbano veiksmus, ir reiškia palaikymą „gynimui įstatymo ir priežiūros ES fondų“. Dar daugiau, jie pabrėžia, kad susitarimas be Lenkijos ir Vengrijos pritarimo yra alternatyva.

„Mes jums siūlom perspektyvų sprendimą, kuris ne tik užtikrins labai reikalingą mūsų šalių paramą ES, bet tai būtų priemonė iššūkiams, kuriuos kelia mūsų vis labiau ir labiau autoritarinės valdžios, rašo tiedu Judai laiške ir siūlo sukurti specialų fondą Lenkijos ir Vengrijos vietos savivaldybių organams.“




Pranešimas vietos savivaldybėms

Laiško tekstas, manoma, buvo išsiuntinėtas visiems savivaldybių vadovams. Pranešimo autoriai reikalauja kuo greitesnio nuomonės pareiškimo ir atsakymo ar palaiko Varšuvos ir Budapešto iniciatyvą, kad laiškas galėtų patekti pas EK pirmininkę dar iki suplanuoto gruodžio 11 ir 12 d. susitikimo.

„Šio laiško idėja, surinkti po juo kaip galima daugiau lenkų ir vengrų vietos savivaldybių organų atstovų parašų“, – nurodoma laiške vietos savivaldybių darbuotojams.




Sugriauti Lenkijos ir Vengrijos poziciją


Brody gminos viršaitis Ryszard Kowalczyk, interviu portalui wPolityce.pl pabrėžė, kad jis nesutinka su tokiais veiksmais.

„Aš nepalaikiau šių veiksmų. Aš skaitau, kad skubėjimas, kurio priežastis tai, kad savivaldybių vadovų atsakymai iš Lenkijos ir Vengrijos būtų atvežti Ursulai fon der Layen dar prieš ES pasitarimą, yra peilis į nugarą Lenkijos ir Vengrijos vyriausybėms. Tai griovimas jų derybose, ir „5 minutės“ iki derybų pradžios“, - pabrėžė savivaldybės vadovas.

„Tai išeina už mūsų funkcionavimo teisės rėmų, kaip vietos savivaldos organų atstovų. Tai kišimasis į sferą kompetencijos, kuri skirta vyriausybei. Aš nepritariu sprogdinimui ir griovimui lenkų ir vengrų delegacijų pozicijų. To negali būti. Aš nepriimsiu to už jokius pinigus. Jokie pinigai to neverti.“ - pasakė viršaitis.


Opozicijos žaidimai

Ryszard Kowalczyk skaito, kad Varšuvos ir Budapešto merų laiškas yra dalis opozicijos kovos su vyriausybe. Jis pažymi, kad kišimasis į šį reikalą mažų savivaldybių gali būti joms savižudybė.

„Aš vadovauju labai mažai vietos savivaldybei – kaimo gminai, ir skaitau, kad tai eilinis bandymas įvelti mus į opozicijos kovas. Aš su tuo nesutinku – ir be to mes turime daug problemų. Didieji, kaip Varšuva, Gdanskas, Poznanė ar Sopotas, susitvarkys tarnaudami politiškai, partija neleis jų skriausti. Bet mums, mažyliams, darbuotojams savivaldybių organų, tokia nesantaika gali būti mirtina.“ - įvertino situaciją Ryszard Kowalczyk.

Iljos Repino paveikslas „Zaporožiečiai“, dar vadinamas „Zaporožės kazokų laiškas turkų sultonui“. Tuomet zaporožės kazokai, neva, pasiuntė turkų sultoną kuo toliau, o Varšuvos ir Budapešto sorošiniai kazokai nūnai pasižadėjo Briuselio sultonei parduoti savo tautas ir valstybes už 30 sidabrinių.






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą