2020-12-14

Viktoras Orbanas apie padėtį Europoje

 

Europos Tarybos susitikime, vykusiame praėjusią savaitę, galų gale nugalėjo sveikas protas – kalbėjo Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas pirmadienį vykusiame šios šalies parlamento posėdyje. Jo žodžiais, buvo išsaugotas šalies suverenitetas ir Vengrijos pinigai. Jis padėkojo Lenkijai už draugystę, atkaklumą ir ryžtą, už paramą bendroje kovoje.

"Mes laimėjome, nes išgyvenome, o tokiais sunkiais laikais, kaip dabartinė epidemija, ekonominės subsidijos neturėtų būti susietos su politinėmis sąlygomis, vien dėl to, kad jos trukdo mums greitai veikti", - sakė ministras pirmininkas.

Jis pabrėžė, kad sveikas protas laimėjo dar ir todėl, kad šiuo sprendimu pavyko išsaugoti Europos vienybę, apginti Europos konstituciją, neleisti jos apeiti, apgauti, ir leido išvengti biudžeto susiejimo su vengrams primetamais migrantais. Tai sutrukdė finansiškai nubausti valstybę, kuri nepriima imigrantų, sakė premjeras.



Viktoras Orbánas pažymėjo, kad ES gali sėkmingai veikti tik kaip tautų bendrija, o tai buvo vilčių teikiantis rezultatas žemyno ateičiai.

Diskusijos vyko apie tai, kas ateityje valdys Europą: valstybių narių vyriausybės ir Europos Vadovų Taryba, ar George'ui Sorosui pavyks priversti savo galios sistemą Europai. Ją apima NVO tinklas, skleidžiantis liberalias, postnacionalines ir postkrikščioniškas idėjas, tarptautinės MIP, perduodančios ir stiprinančios jų idėjas, didelė grupė Sorošo pasiuntinių Europos parlamente. „Jie norėjo sau naujo ginklo, kurį bet kada būtų galima panaudoti prieš šalis, kurios nepatiko George'ui Sorosui “, - aiškino jis.

Tačiau paskutinę minutę Europos vyriausybės pabudo ir vieningai pareiškė, kad politiniai klausimai negali būti siejami su finansiniais klausimais, subjektyvūs kriterijai negali būti finansinių sprendimų pagrindas, o ES sutartyje įtvirtinta teisinė tvarka negali būti keičiama, sakė ministras pirmininkas.

Prisimindamas ankstesnius įvykius, jis sakė, kad pirmininkaujanti Vokietija tikėjosi, kad planuojamas ekonomikos atkūrimo fondas modernizuos Europos ekonomiką, ji atgaus pagreitį britams pasitraukus iš ES ir padės susitvarkyti su koronaviruso epidemijos pasekmėmis. Pagal jų pasiūlymą valstybės narės įsteigs fondą skolindamosi kartu, o už tuos, kurie negalės mokėti, turės sumokėti kiti.

Vengrai nebuvo patenkinti dėl bendrijos skolų idėjos, tačiau dėl solidarumo su bėdoje atsidūrusiais žmonėmis jie galiausiai priėmė šią idėją.

Vasarą Vengrijos parlamentas nustatė sąlygas priimti Vokietijos pasiūlymą, priminė jis, pavyzdžiui, kad valstybės narės, esančios toje pačioje situacijoje, turėtų būti vertinamos vienodai, turtingosios šalys neturėtų gauti daugiau nei neturtinosios, ir buvo nepriimtinas sprendimas, kad būtų pridedamos politinės ir ideologinės sąlygos.

Panašus susitarimas buvo pasiektas liepos mėnesį Vykusiame ES viršūnių susitikime, tačiau vėliau pirmininkaujanti Vokietija ir EP pasiekė susitarimą, kuris finansinę pagalbą susiejo su politinių ir ideologinių sąlygų taikymu, pasakė Orbanas.

Orbanas nurodė, kad vyko gana nesąžiningi antpuoliai prieš Vengriją. Kaip pavyzdį jis paminėjo, vieną Vokietijos EP vicepirmininką, raginusį nubausti Vengriją ir Lenkiją, kad šios išalkusios būtų sukalbamesnės ir tai bus šioms šalims skausmingas įrankis.

Tačiau Vengrijos ir Lenkijos vyriausybės paskelbė, kad negalima sutikti su EP ir pirmininkaujančios Vokietijos susitarimu, kad politiniai klausimai vėl turės būti atskirti nuo ekonominės pagalbos ir kad „vyravo sveikas protas“, „ES išliko vieninga ir laimėjo“. Orbanas pareiškė, kad susitarimas aiškiai parodė, kad ES yra tautų ir valstybių sąjunga.

Tačiau vis dar yra atvirų klausimų: pagal Europos Komisijos migracijos veiksmų planą turėtų būti tęsiamas migrantų importas, komisaras kalbėjo apie 34 milijonus migrantų, jiems bus suteiktas būstas, pagalba, balsavimo teisės, aiškino vyriausybės vadovas ir nurodė, kad yra genderinis veiksmų planas.

Viktoras Orbánas mano, kad teisinga, jei Vengrija iš visų jėgų priešinasi migracijos ir lyčių veiksmų planui. Reikėtų palaikyti vaikų gimdymą, o ne imigrantus, o vietoj genderizmo reikėtų stiprinti tradicinį šeimos modelį, pabrėžė jis.



Jis taip pat kalbėjo apie koronaviruso epidemiją ir teigė, kad pirmosios vakcinos dozės galima tikėtis paskutinėmis gruodžio dienomis.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20201214-orban-viktor-europa-nehez-helyzetben-van






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą