2021-10-03

Orbanas: V4 šalys gali sėkmingai formuoti ES ateitį

 

Vidurio Europos gyventojai turi turėti daugiau įtakos priimant politinius sprendimus, o Europos Sąjungai nebeturi vadovauti tik Prancūzijos ir Vokietijos ašis, pareiškė ministras pirmininkas Viktoras Orbanas šeštadienį Čekijos konservatyviam dienraščiui "Lidove Noviny" paskelbtame interviu, kuriame Čekijos ministrą pirmininką Andrejų Babišą pavadino vienu didžiausių kovotojų Europoje.

Orbanas pabrėžė: "Didžiausias ekonomikos augimas Europoje vyksta Vidurio Europos regione, Baltijos šalyse, V4 valstybėse, Kroatijoje, Slovėnijoje, Bulgarijoje ir Rumunijoje. Be jų šiandien ES vargu ar būtų pasiekusi kokį nors ekonominį augimą, Europa būtų stagnuojantis žemynas.

Jis priminė, kad anksčiau buvo manoma, jog Vidurio Europa negali tvarkyti savo ekonomikos be Vakarų, tačiau dabar situacija pasikeitė: Vakarai negali tvarkyti savo ekonomikos be Vidurio Europos.



Todėl, pasak Ministro Pirmininko, tai, kad V4 šalys gali sėkmingai formuoti ES ateitį, nėra neįgyvendinama svajonė. "Aš tai vadinu naująja Europos realybe", - sakė jis.

V. Orbanas teigė, kad Vengrija turi likti Europos Sąjungoje ir kad šalis suinteresuota turėti bendrąją rinką. Tačiau jis nori, kad Vidurio Europos interesai ir aspektai būtų labiau nei iki šiol vertinami atsižvelgiant į realius regiono ekonominius rezultatus.

"Manome, kad mūsų įtaka ES sprendimams yra neproporcingai maža, palyginti su mūsų faktiniais ekonominiais rezultatais ir svoriu. Tai turi pasikeisti", - sakė jis.

Gindamas tradicinį tautinį identitetą, premjeras sakė, kad laimės tie, kurie bus atkaklesni. Jis teigė, kad švietimas, šeimos politika, mokyklinis ugdymas ir žiniasklaidos reguliavimas yra nacionalinė kompetencija ir "niekas negali jos iš mūsų atimti".

Vidurio Europoje "esame paskiepyti nuo neomarksizmo".

Vakaruose kylantį judėjimą Orbanas apibūdino kaip "naująjį marksizmą", kuris "vartoja kitokius žodžius, bet vadovaujasi tais pačiais mąstymo modeliais kaip ir marksizmas". Jis pažymėjo, kad marksizmas yra sėkmingas ar populiarus, kai prieš tai kelis dešimtmečius vyksta liberalus valdymas ir pasirengimas, ignoruojant kultūrą, tradicijas, istoriją ir religingumą.

Tačiau Vidurio Europoje "esame paskiepyti nuo neomarksizmo", "turime vakciną, apsauginę vakciną", nes marksizmas čia valdė 45 metus, sakė Viktoras Orbanas. Jis pridūrė, kad Vakaruose marksizmas yra intelektualinis dalykas, tačiau Vidurio Europoje jie žinojo, kad jei ekonomika ir visuomenė bus organizuojama marksistiniu pagrindu, jos taps diktatūromis, nes marksizmas ir demokratija yra nesuderinami dalykai.

Pasak Viktoro Orbano, Vakarams krikščionybė atnešė švietimą, racionalumas ir konkurencingumą, garantavo tai, kad Europa tapo sėkmingiausia pasaulyje. Dabar tai prarandame, nes atsisakome istorinių krikščioniškų pagrindų", - pabrėžė jis.

Ministras Pirmininkas pažymėjo, kad jis tikėjosi, jog Vidurio Europos šalių įstojimas į Europos Sąjungą dabartinę paneuropinę kultūrą papildys antikomunistine, antimarksistine ir antileninistine kultūra, tačiau kitos ES šalys to nenorėjo.

Kalbėdamas apie vaikų apsaugos įstatymo projektą, V. Orbanas interviu aiškiai pasakė, kad Vengrija priėmė įstatymą, kuriame teigiama, jog tėvai turi išimtinę teisę mokyklose šviesti vaikus lytiniais klausimais ir kad LGBTQ aktyvistai ar bet kurios kitos ideologijos atstovai nėra kompetentingi tai daryti. Briuselis nori tai paneigti ir laikosi pozicijos, kad LGBTQ aktyvistams turėtų būti leista lankytis mokyklose. Jis pabrėžė, kad Vengrijos įstatymas netaikomas vyresniems nei 18 metų asmenims. Tai susiję tik su vaikų apsauga, - patvirtino V. Orbanas.

Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono neseniai pateiktą pasiūlymą, kad ES turėtų vykdyti nepriklausomą užsienio politiką, premjeras pavadino jaudinančia ir įdomia idėja. Jis teigė, kad Vengrija kreipiasi į jį siekdama supratimo, o Vengrija taip pat noriai dalyvauja diskusijose dėl strateginės autonomijos ir suvereniteto.

Taip pat būtų galima įveikti tai, kad V4 šalys nėra vieningos Rusijos klausimu. Vienas svarbiausių Europos Sąjungos uždavinių turėtų būti suteikti Lenkijai ir Baltijos šalims Europos saugumo ir karines garantijas, sakė jis.

Kalbėdamas apie ginčą dėl dujų, V. Orbanas sakė: "Galime grūmoti kumščiais, tačiau iš tikrųjų Europa šiandien negali funkcionuoti be rusiškų dujų."

Orbanas interviu priminė popiežiaus Pranciškaus vizitą Budapešte, kur jis sakė, kad tie, kurie tiki, jog krikščionybė yra ne tik praeities, bet ir ateities dalis, turi susivienyti.

Šiandien yra daugybė jėgų grupių, norinčių vesti Europos žemyną į pokrikščioniškąją erą, ir ši idėja ypač populiari tarp Briuselio biurokratų. Kadangi didžiausia krikščioniška jėga pasaulio politikoje vis dar yra Vatikanas, jis nuolankiai paprašė Šventojo Tėvo padėti Vengrijai išlikti krikščioniška.

Kalbėdamas apie migraciją, V. Orbanas sakė, kad Europoje taikomi dvigubi standartai. Kalbėdamas apie tvorą Vengrijos ir Baltijos šalių pasienyje, jis sakė, kad kai ką nors daro liberali vyriausybė, tai visada yra gerai, o kai ką nors daro konservatyvi vyriausybė, tai visada yra blogai, net jei abi daro tą patį.

Briuselis toliau bando primesti valstybėms narėms migrantų kvotas.

Ministras Pirmininkas sakė, kad ES neturėtų priimti migrantų iš Afganistano, jie turėtų likti savo regione. Europa turėtų padėti regiono šalims susidoroti su iš Afganistano atvykstančių žmonių našta, sakė jis. "Tačiau jei vokiečiai to nori, Vengrija mielai atvers koridorių afganų migrantams į Vokietiją", - sakė jis.

Jis pabrėžė, kad Briuselis visada bandys primesti valstybėms narėms migrantų paskirstymą, "o mes visada turėsime pasinaudoti savo veto teise Taryboje, kaip tai darėme prieš daugelį metų su Ministru Pirmininku Andrejumi Babišu".

Orbanas pabrėžė, kad tie, kurie protestuoja už Europą, iš tikrųjų protestuoja prieš Čekijos ir Vengrijos suverenitetą, o juos iš išorės remia "Soroso tinklas", Briuselio biurokratija. Šiandien Briuseliui reikia paklusnių vyriausybių, o ne lyderių, kovojančių už savo šalių nepriklausomybę.

Kalbėdamas apie čekų ir vengrų santykius, jis sakė: "Abiejų tautų santykiai skiriasi - vengrus labiau traukia krikščioniškosios dvasinės tradicijos, o vengrai pasižymi radikalesniu nacionaliniu jausmu, ir tai atsispindi abiejų lyderių įpročiuose, tačiau niekas negali paneigti, kad Andrejus Babišas yra vienas didžiausių kovotojų Europoje."

Reaguodamas į Vokietijos rinkimus, V. Orbanas sakė, kad Vokietijoje vyksta kažkas naujo. Jis sakė, kad yra pripratęs prie ryžtingų Vokietijos valstybių vadovų; tokie buvo Bismarkas, Helmutas Kohlis ir net Angela Merkel. Net kai kyla ginčų, vadovas visada gali juos išspręsti, užbaigti ir sukurti nuspėjamą Vokietiją. Dabar svarbiausias klausimas - ar po šių rinkimų rezultatų Vokietija taps nuspėjama ir patikima, o prie jos vairo stovės puikus kancleris.

Šaltiniai:

https://unser-mitteleuropa.com/orban-die-v4-laender-koennen-die-zukunft-der-eu-erfolgreich-gestalten/

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20211002-orban-az-eu-jovojet-a-v4-orszagai-is-sikerrel-alakithatjak

Mano publikacijos Telegram: https://t.me/lebionka





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą