2017-03-01

Vengrija nesilaikys ES pabėgėlių kvotų


Vengrijos užsienio reikalų ministras Peter Sijarto savo interviu RIA pasakė, kad jo šalis dėl pabėgėlių priėmimo kvotų laikysis griežtos pozicijos. Jo žodžiais, Europa pergyvena pačią giliausią migracijos krizę nuo Antrojo pasaulinio karo laikų, kurią sukėlė pirmiausiai kariniai konfliktai Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje. Ministras pareiškė, kad vyriausybė tvirtai laikysis principo, kuri palaiko Vengrijos piliečiai: „tiktai mes patys sprendžiame, su kuo norime dalintis savo valstybe, o su kuo – ne“.

„Migracijos klausimu mes turime laikytis kietos politikos. Tai sako vis daugiau Europos valstybių – apie būtinybę ginti išorės sienas, turėti priėmimo taškus už ES ribų. Žinoma, jie niekada nepripažins to, kad tai būtent tai, apie ką mes kalbėjome pastaruosius du-tris metus," — pasakė Sijarto.

Anksčiau Vengrijos parlamentas nepalaikė konstitucijos pataisų, kurios leistų uždrausti veikimą ES migrantų kvotų paskirstymui jos teritorijoje. Už pataisas balsavo 131 parlamento narys iš valdančiosios koalicijos, vadovaujamos premjero. Kad priimti pakeitimus pritrūko dviejų balsų. Vengrijos dešiniosios partijos „Jobbik“ lyderis Gabor Vona pareiškė, kad jo partija pakartotinai įneš parlamentui svarstyti šį klausimą, kuris draudžia europines kvotas migrantų paskirstymui Vengrijos teritorijoje.

Vengrijos URM vadovo nuomone, rengti konstitucijos pataisas ar naujus įstatymus „neturi prasmės, nes opozicija nepalaikys“.

2016 metų spalio mėnesį Vengrijoje įvyko referendumas dėl pabėgėlių paskirstymo politikos ES valstybėse. Referendumas neįvyko, nes į rinkimus atėjo apie 40% valstybės piliečių, tuo metu kai patvirtinimui būtina ne mažiau 50% rinkėjų balsų. Iš atėjusių 98% neigiamai atsakė į klausimą: „Ar jūs norite, kad Vengrijoje be parlamento pritarimo galiotų ES teisė priverstinai skirstyti žmones, neturinčius Vengrijos pilietybės?“ Pagal Europos Komisijos planą, Vengrija privalo priimti 2,3 tūkstančius migrantų per ateinančius dvejus metus.

„Žmonių valia buvo visiškai aiškiai pareikšta referendume — 3,3 milijonai žmonių pasakė, kad nenori laikyti jokių migrantų kvotų jų valstybei. Akivaizdu, kad mes turime eiti šiuo keliu“, — pareiškė URM vadovas.  

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą