2017-03-31

Kinijoje bus uždraustos burkos


Kinijos valdžia uždraudžia musulmonėms dėvėti burkas – musulmonišką drabužį dengiantį veidą. Jos buvo imtos nešioti Sincian-Uigurų autonominiame rajone (SUAR). Šis draudimas aiškinamas kova su ekstremizmu šiame Kinijos regione.

Naujos taisyklės įsigalios šeštadienį. Tarnautojai oro ir geležinkelio stotyse privalės atkalbinėti dėvėti burkas. Be to draudžiama dėvėti netipiškas Kinijai barzdas. Kai kuriose Uigurų provincijos dalyse šie reikalavimai jau veikia visuomeniniame transporte. Moteris su burkomis neįleis į autobusus ir traukinius.

„Tėvai turi demonstruoti moralinį elgesį, kad auklėti savo vaikus gerbti mokslą ir kultūrą. Išmokyti juos palaikyti etninę vienybę, atsisakyti nuo ekstremizmo ir pasisakyti prieš jį“, - kalbama viešai paskelbtame dokumente.

Uigurai, daugiausiai musulmonai, jų Kinijoje gyvena virš 10 milijonų, dar 0,5 milijono gyvena Vidurinės Azijos Valstybėse, Turkijoje, Saudo Arabijoje. Kinijoje jie gyvena kompaktiškai SUAR. Čia, Kinijos valdžios duomenimis, veikia teroristinė grupuotė „Rytų Turkestanas“, kurią Pekinas kaltina bandymais suskaldyti šalį ir ryšiais su Alkaida ir kitomis tarptautinėmis teroristinėmis organizacijomis.

Yra žinoma, kad „Rytų Turkestano“ teroristinė grupuotė verbuoja vietos gyventojus ir siunčia juos į teroristų treniruočių stovyklas Sirijoje ir Irake. Sirijos pasiuntinys Kinijoje Imad Mustafa vasario mėnesį pasakojo RIA naujienoms, kad Sirijoje kariauja apie penkis tūkstančius teroristų iš SUAR.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą