2017-03-21

Numarintas Lietuvos mokslas


Vienas nukreizėjęs diedukas sakė, kad Dalia – Lietuvos dalia, o aš sakau, kad ekskomunistė Dalia - ne Lietuvos dalia, o Lietuvos maras. Gal aš klystu?

Per kelias paskutines savaites turėjome progos įsitikinti, kad valdant Daliai Grybauskaitei Lietuvoje susitraukė, it šagrenės oda, ir faktiškai išnyko policija, o  prieš kelias dienas „Mokslo Lietuva“ portale pasirodė prof. Bronislovo Kaulakio straipsnis „Lietuvos mokslui ir studijoms – bado dieta“ iš kurio seka, kad Dalia Grybauskaitė sėkmingai baigia numarinti ir Lietuvos mokslą.

Pribloškiantys profesoriaus B.Kaulakio skaičiai:

2010 m., kai, prisidengus konkursinio ir programinio finansavimo „įgyvendinimu“, mokslo institutų finansavimas buvo sumažintas 30 proc.

Pastaraisiais metais mokslui ir studijoms (universitetams ir mokslo institutams visų tikslų ir uždavinių įgyvendinimui) iš valstybės biudžeto skiriami asignavimai sudaro tik apie 0,6–0,7 proc. Lietuvos bendrojo vidaus produkto (BVP) – dvigubai mažiau negu prieš 15–20 m.

Mokslo institucijų skaičius sumažėjo per 2 kartus, universitetų studentų yra 2 kartus daugiau negu 1995 m.

Nuo 1998 m. iki 2015 m. mokslo ir studijų biudžetinis finansavimas buvo sumažintas pusiau, skaičiuojant BVP procentais (nuo 1,24 iki 0,6 proc. BVP, žr. 1 pav.). Ir tai įvyko po to, kai politikai tvirtai prižadėjo ir įstatymu įtvirtino, kad jau nuo 2004 m. mokslui ir studijoms iš biudžeto bus skiriama ne mažiau kaip 2 proc. BVP.

Ypač didelis smūgis mokslui ir studijoms buvo suduotas 2010 m., kai, prisidengus konkursinio ir programinio finansavimo „įgyvendinimu“, mokslo institutų finansavimas buvo sumažintas 30 proc.

Pagal perkamosios galios paritetą Lietuvos mokslininkų atlyginimai siekia tik apie 30 procentų Europos Sąjungos vidurkio.

Nominalūs, išreikšti eurais, Lietuvoje mokslininkų atlyginimai siekia apie 20 proc. ES vidurkio, nors Lietuvoje sukuriamas nominalus (eurais) BVP vienam gyventojui siekia 45 proc., o Vilniaus apskrityje – 66 proc. ES vidurkio.

Dalia Grybauskaitė – AntiMidas. Prie ko prisiliečia – viskas virsta ne auksu, o …

Ar ne laikas Dalią sugrąžinti Briuseliui, kad jį pribaigtų tą sukirmijusį kolosą, o dar geriau – Rusijai, kur ją taip gerai išmokslino? 





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą