2017-03-13

Badaujantys Lietuvos seneliai ir šūdo verti lietuviškų laisvųjų rinkų ir bankų ekonomistai


Šių metų kovo 13 dieną įvyko pensininkų mitingai prie Seimo ir Vyriausybės, demonstracija Gedimino prospekte. Senoliai piktinosi mažiausiomis Europos Sąjungoje pensijomis, skaičiuojant PVP/žmogui, dėl ko 62% jų, kaip parodė apklausos, badauja. Buvo pareikalauta nedelsiant didinti pensijas ir atlyginimus.

Lietuvos televizijos parodė trumpus reportažus apie pensininkų protesto akcijas, bet dar daugiau šiuose reportažuose buvo „laisvųjų rinkų“ ir bankų nostradamų išvedžiojimų, kurie, kaip kokios papūgos (atsiprašau papūgas), jau kelios savaitės nuolatos tvirtina, kad „visuomenė senėja“, mažės valstybės BVP, todėl mažės ir pensijos.

Lietuvos visuomenė įtarė, kad šie „ekonomistai“ ir „finansų analitikai“ yra neadekvatūs, bet dabar jų neadekvatumą patvirtina jau ir JAV mokslininkų tyrimai.

JAV Masačusetso Technologijų Instituto (pasaulinis lyderis) mokslininkų atlikti tyrimai parodė, kad senėjant visuomenei nebūtinai turi mažėti valstybės BVP. Net atvirkščiai, visuomenės senėjimas sukelia būtinybę robotizuoti gamybą, o tai, savo ruožtu, yra stimulas BVP augimui.

Daron Acemoglu & Pascual Restrepo. Secular Stagnation? The Effect of Aging on Economic Growth in the Age of Automation. http://economics.mit.edu/files/12536



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą