2018-01-04

Ar "Facebook" organizuoja afrikiečių egzodą į Europą? Gefira pranešimas JAV portale Zerohedge


Europoje socialinės žiniasklaidos priemonės, pvz., "Facebook" ir "Twitter", pašalina įrašus ir blokuoja autorius, kaip kurstančius neapykantą, kurie priešinasi masinei migracijai iš trečiojo pasaulio šalių, apie tai sausio 4 dieną rašoma JAV portale Zerohedge. Apžvalgos autorius – organizacija Gefira.



Pranešime pažymima, kad neigiamas požiūris į šimtus tūkstančių afrikiečių iš Nigerijos, Maroko ar Ganos egzodo į Italiją, Švediją ar Vokietiją šiuose socialiniuose tinkluose laikomas ekstremistiniu elgesiu.

"Facebook" ir "Twitter" atlieka labai svarbų vaidmenį šiuolaikiniame pasaulyje. Socialinė žiniasklaida ilgą laiką nebuvo susijusi su komunikacijos ar rinkodaros funkcija. Tačiau šiandien "Facebook" ir "Twitter", prisideda prie politinės situacijos kūrimo. Gefira nuomone, su šių tinklų veikla siejami įvykiai Kijevo „Euromaidane“, „Arabų pavasaris“, afrikiečių egzodas į Europą.


2017 metais ketvirtadalis žmonių žemėje turėjo "Facebook" paskyrą, iš jų 68% yra jaunesni nei 35 metų amžiaus. Šiaurės Afrikos šalyse šis portalas yra labai populiarus tarp beveik pusės gyventojų, visų pirma tarp jaunesnių nei 35 metų amžiaus žmonių.

Atkreipiamas dėmesys, kad 89 % žmonių, atvykstančių į Europą iš Libijos amžius, pagal oficialius duomenis, neviršija 40 metų. Tai leidžia daryti prielaidą, kad šio amžiaus žmonių grupė dažniausiai naudoja Facebook socialinį tinklą.

Gefira pažymi, kad "Facebook" tapo kontrabandininkų kanalu, kurio pagalba galima susipažinti su žmonėmis, organizuojančiais egzodą iš Afrikos į Europą.

Kaip tai vyksta?

Pirma, kontrabandininkai kuria "Facebook" paskyras ir puslapius, kuriuose reklamuoja savo paslaugas ir pateikia savo telefono numerį, taip pat rekomenduoja susisiekti per "WhatsApp" programą, kuri užtikrina pranešimų šifravimą.

Antra, norėdami patvirtinti savo pranešimą, jie skelbia nuotraukas, parodančių pasiruošimą kelionei.

Trečia, jie skelbia nuotraukas ir ataskaitas žmonių, kurie jau pasiekė Europos šalis, kas turi sustiprinti potencialių klientų pasitikėjimą. Svarbi informacija taip pat pateikiama pastabose po pranešimais. Jų dėka galima sužinoti, be viso kito, kas naudojasi kontrabandininkų paslaugomis. Tokiu būdu skleidžiama informacija apie suplanuotą perkėlimą.

Pranešimai Fecebook patvirtina, kad Europos karinės-jūrų pajėgos vaidina svarbų vaidmenį viename iš didžiausių egzodų

Skelbimai informuoja apie karo laivų ar nevyriausybinių organizacijų laivų dalyvavimą „gelbėjimo" veiksmuose. Keletą kartų taip pat buvo gauta informacija, kad kontrabandininkams reikėjo pasiekti vietą, kurioje karo-laivai turėjo pasirodyti per kelias valandas. Tokie pranešimai sukelia daug klausimų apie Europos šalių NVO ir jūrų pajėgų dalyvavimą. Ankstesni "Gefira" komandos tyrimai atskleidė svarbų NVO vaidmenį nelegalių imigrantų perkėlimo operacijose. 

Gydytojų be sienų gelbėjimo operacijos - 2015 m. sausio 1 d. - 2013 m. liepos 17 d.
Buvo pranešta, kad NVO teikia pagalbą tokiu būdu, kuris nėra pakankamai skaidrus. Europos pasienio ir pakrančių apsaugos agentūra (Frontex) taip pat nurodo, kad bendradarbiavimas su nevyriausybinėmis organizacijomis yra neveiksmingas. Aukščiau pateiktame žemėlapyje rodomos "Gydytojų be sienų" organizacijos vykdomų gelbėjimo operacijų vietos, kurių dauguma vyko netoli Libijos teritorinių vandenų. Išgelbėti žmonės daugiausia buvo gabenami į Italiją, o ne į Afrikos ir Maltos uostus, kurie yra arčiau.

Kilo įtarimai dėl FRONTEX dalyvavimo žmonių kontrabandoje, nes jos laivai gabena imigrantus į Pietų Europoje esančius centrus iš laivų, kurie plaukioja netoli Libijos pakrantės. Operacija "Sophia", kuriose dalyvauja karo laivai, taip pat kelia įtarimus. Laivyno tikslas - kovoti su smurtautojais Viduržemio jūroje ir gelbėti nelegalius imigrantus. Kontrabandininkų profilių socialiniuose tinkluose stebėjimas atskleidžia jų tarpusavio ryšius su gabėtojais.


Pranešimas apie kontrabandos iš Tuniso ir Libijos į Europą kainą. Šaltinis: "Facebook".

Pagal informaciją, pateiktą kontrabandininkų "Facebook" profiliuose, perkėlimo į Europą kaina yra 400 JAV dolerių vienam asmeniui, jei kelionė prasideda nuo Tuniso arba 1000 JAV dolerių iš Libijos (2016 m. kovo mėn.duomenys). Šeimoms taikomos nuolaidos. Šio verslo mastą iliustruoja skaičiai. 2017 metų liepos mėnesį iš Libijos atvyko 11,5 tūkst. žmonių (šis skaičius buvo dvigubai didesnis tuo pačiu metu pernai). Jei juodosios rinkos kaina siekia 1000 USD, per mėnesį kontrabandos organizacijos (ir kiti dalyvaujantys subjektai) gali užsidirbti iki 11,5 milijonų JAV dolerių. Šių veiksmų mastas kelia klausimą, ar jie nėra suderinti. Jau buvo atskleista, kad "pabėgėliai" turėjo nevyriausybinių organizacijų telefono numerius, kad praneštų apie atvykimus.


Jūros teisė sako, kad „kiekvienas kapitonas privalo, kiek jis tai gali padaryti be didelio pavojaus jo laivui, jo įgulai ir keleiviams, teikti pagalbą visiems, net priešams, esantiems jūroje, kylant pavojui jų gyvybėms“.

Kontrabandininkai, Europos Sąjunga, nevyriausybinės organizacijos ir „Frontex“ nepaiso jūrų teisės ir už tai turėtų atsakyti. Didžiulėje transporto operacijoje, kurios metu nuo 2014 metų jau pervežta šeši šimtai tūkstančių žmonių iš Libijos į Italiją, dalyvavo ir šiuolaikinės komunikacijų priemonės, tokios kaip "Twitter" ir "Facebook", daro išvadą organizacija Gefira. Ši organizacija praėjusią žiemą įrodė, kad nevyriausybinės organizacijos dalyvauja imigrantų kontrabandoje.

Šiuo metu per socialinius tinklus galima ne tik sekti NVO veiklą, bet ir kontrabandininkų bei jų klientų bendravimą. Šios temos tyrimas susijęs su naujais klausimais. Visos „gelbėjimo operacijos", atrodo, buvo gerai organizuotos, sakoma Gefira pranešime.

Nuorodos:









Komentarų nėra:

Rašyti komentarą