2018-01-07

Eurokomisaras biudžetui Giunteris Oetingeris pripažino, kad dėl pabėgėlių nepriėmimo negalima mažinti ES paramos Lenkijai ir Vengrijai, nes ši parama nukeliauja galiausiai vokiečiams


Lenkijoje plačiai aptariamas Europos komisaro biudžetui Giunterio Oetingerio (Günther Oettinger) pasisakymas dienraščiui „der Spiegel“, kuriame jis pripažino, kad dėl paramos sumažinimo Lenkijai ir Vengrijai, kurios nepriima „pabėgėlių“, bus deramasi Briuselyje su kitais komisarais, bet ši priemonė, jo nuomone, vargu ar tikslinga, nes galutiniu šios paramos gavėju lieka ne Lenkija ir Vengrija, o Vokietijos įmonės.


Portalas wPolytice pažymi, kad tai yra ne pirmas kartas, kada Oetingeris pripažįsta, kad pinigai, kurie patenka Lenkijai iš ES biudžeto iš tikrųjų dideliu mastu sugrįžta į Vokietiją. 2017 metų vasario mėnesį interviu, kurį Oetingeris davė „Handelsblatt Global“, jis pripažino, „kad ženkli dalis kiekvieno euro iš ES skirto Lenkijai... sugrįžta į Vokietiją“.

Giunterio Oetingerio pasisakymą portalas wPolytice paprašė pakomentuoti Europos parlamento narį prof. Ryčardą Legutko (Ryszard Legutko).

Prof. Legutko apie Oetingerio darbo stilių pasakė: „Oetingeris yra vienas iš įžūliausių komisarų, jis kreipėsi į Lenkijos valdžią dėl MIP įstatymo. Jis sakė, kad dėl šio įstatymo reikia pirmiausiai konsultuotis su juo, o tik po to pradėti jo procedūrą. Tai keistas reikalavimas“. Legutko žodžiais, tai yra įsikišimas į Lenkijos vidaus reikalus ir nėra jokio reikalo Lenkijos vyriausybei konsultuotis su ES komisaru.

Dėl Oetingerio interviu „dar Spiegel“ jis pasakė: „Oetingerį ištiko tiesos minutė. Patvirtino, kad Vokiečiai skrupulingai ir griežtai rūpinasi savo interesais. Stebiuosi tiktai, kad jis tai pasakė viešai“.

Dar EP deputatas pasakė: „Aš dažnai susitinku su rinkėjais, o taip pat su jaunais žmonėmis mokyklose, kurie kalba, kad gera būti ES, nes mes iš jos gaunam pinigus. Niekas neduoda pinigų nemokamai, aš manau, nėra filantropas. ES nėra filantropinė organizacija. Tai yra pinigų apyvarta, kurios tikslas yra pelnas. Optimaliu atveju šis pelnas turi būti abipusis“ (…) „Iš vienos pusės mes patenkinti, bet iš kitos-mes patenkam, ir ne tik mes, lenkai, bet ir kitos silpnesnės šalys, į priklausomybę nuo stipresnių ES šalių. Tai susieta su ilgalaikėmis sutartimis, iš kurių sunku išeiti.

Pamirštame, kad vietinė valdžia turi savo lėšas įnešti į kofinansavimą dažnai nereikalingų ES investicijų. Tai atveda į gigantišką savivaldybių įsiskolinimą.“ (…) ES fondų funkcionavimas turi savo neigiamą pusę. Silpnina verslo dinamiką, nes atsiranda Lenkijoje kompanijos su savo paruoštomis technologijomis. Negatyvia ES fondų puse yra tai, kas tai ne investicijos į pramonę, bet, pavyzdžiui, į akvaparkus. ES nurodo į ką gali būti nukreiptos šios investicijos.“

Nuorodos:












Komentarų nėra:

Rašyti komentarą