2019-05-03

Salvini-Orbano susitikimas Budapešte. Šuniukas-Gabriukas apkandžiojo Orbaną



Vakar įvyko Italijos vicepremjero ir vidaus reikalų ministro, Lyga partijos pirmininko Matteo Salvini vizitas į Budapeštą, kur jis susitiko su Vengrijos premjeru Viktoru Orbanu ir vidaus reikalų ministru Sándor Pintér.

FB Salvini parašė, kad susitikime buvo kalbėta „ne tiktai apie pasienio kontrolę ir kovą su neteisėta imigracija, bet ir apie bendrus įsipareigojimus dėl mokesčių sumažinimo ir darbo užmokesčio padidinimo. Vengrijoje mokesčiai įmonėms nukrito iki 9 %. Mokesčiai fiziniams asmenims iki 15 %. Darbo užmokestis ir ekonomika 2018 metais augo + 5 %. Reikia nedelsiant įvesti plokščius mokesčius įmonėms ir šeimoms, net Italijoje.“ 


Salvini-Orbano planas dėl imigrantų repatriacijos

Il Giornale apie vakarykštį susitikimą rašoma: Dviejų šalių lyderiai kalbėjo apie „naują Europą“. VRM ministras: „Į Italiją ir Vengriją galima patekti tik turint leidimą“.

Salvini ir Orbanas pareiškė įsitikinimą, kad 27 gegužės Europos rinkėjai balsuos už „naują Europą“ ir už „sienų apsaugą“. Italijos-Vengrijos projektą turi sudaryti pagrindiniai žodžiai: „nulis įeinančių ir pajamų augimas.“

Orbanas ir Salvini buvo nuvykę į pasienį, prie „anti-migrantų“ sienos. Čia Orbanas parodė, kaip Vengrija praktiškai gina ES sienas nuo migrantų. Salvini pareiškė komplimentą Vengrijai, kad ši per trumpiausią laiką sugebėjo aklinai uždaryti 600 kilometrų ES sienos.

Prieš kurį laiką abi šalys turėjo nesutarimų. Italija siūlė paskirstyti migrantus, o Višegrado šalys to kategoriškai atsisakė, reikalaudamos neįsileisti nelegalių imigrantų į Europą. Dabar šie prieštaravimai praeityje. Nutarta, kad jei bendra ES siena bus aklinai uždaryta nelegalams, nebus ir jų paskirstymo problemos. Italija apsaugos nuo migracijos jūrą, o Vengrija saugos Balkanų maršrutą, tuomet neliks perskirstymo problemos. „Mūsų pozicijos identiškos“, - pasakė Salvini. „Būtina apsaugoti Europos sienas ir blokuoti žmonių trafiką“. „Problema ne migrantų perskirstyme, bet užkirsti kelią, kad jie neateitų“, - pasakė Salvini.

Kita problema migrantų repatriacija. Juos reikia „sugrąžinti į tėvynę“, šie žodžiai užėmė centrinę vietą migracijos plane. Problema yra ta, kad kai kurios šalys atsisako priimti atgal savo tėvynainius. Manoma, kad reikia peržiūrėti prekybines ir finansines sutartis su šalimis, kurios atsisako priimti pabėgėlius namo. Naudoti ekonominį spaudimą, kad priversti palengvinti repatriacijos procedūras.


Antroje dienos pusėje Salvini susitiko su Vengrijos vidaus reikalų ministru Sándor Pintér. Po susitikimo įvyko spaudos konferencija.

Jos metu Vengrijos ministras padėkojo Italijai už pastangas tam, kad „nekviesti svečiai, vengtų ES išorės sienų.“ Jis pasveikino italų tautą su pasiekimu; jo žodžiais italai užkirto kelią „nepageidaujamiems asmenims atvykti į ES per jūrą.“

„Italija deda savo pastangas ne tik vardan savo interesų, bet lygiu mastu ir vardan interesų visų ES-narių, įskaitant Vengriją“, - pasakė Sándor Pintér. Jis pažymėjo, kad atvykstantys be kvietimo, neturi būti paskirstomi; vietoj to jie turi būti neįleidžiami į ES.

Vengrijos ministras pasakė, kad reikia padėti „trečiosioms šalims“, kurios yra migrantams pakeliui į ES. Todėl Višegrado ketvertukas (Vengrija, Čekija, Lenkija ir Slovakija) ėmėsi veiksmų Libijoje ir Vakarų Balkanuose, kur šios valstybės padeda saugoti kaimyninių valstybių sienas.

Matteo Salvini išreiškė dėkingumą Vengrijos vyriausybei, kad ji efektyviai kontroliuoja šešių šimtų kilometrų ilgio ES sieną ir tuo užkirto kelią žmonių kontrabandai, prekybai žmonėmis.

Jis patvirtino, kad šiuo klausimu šalių pozicijos pilnai sutampa. Jie tikisi, kad po gegužės 27 dieną „Nauja Europa“ gins savo išorės sienas kaip sausumoje, taip ir jūroje.

Jų pozicija dėl imigrantų repatriacijos taip pat identiškos: „naujoje Europoje“ vyks peržiūrėjimas visų prekybinių ir finansinių sutarčių su šalimis, kurios trukdo repatriacijai savo piliečių iš ES. Salvini padėkojo Vengrijai už jos ekonominę pagalbą Libijai, jos tvirtą poziciją dėl žmonių kontrabandos per Viduržemio jūrą.

Šuniukas-Gabriukas apkandžiojo Orbaną

Salvini vizito išvakarėse Viktoras Orbanas interviu Italijos laikraščiui La Stampa paklaustas apie Europos liaudies partijos situaciją EP rinkimų išvakarėse, Orbanas atsakė: „Tiesiog pasakykime, kad liaudies partija šiandien yra savižudybė. Jie nori pasikarti kartu su kairiaisiais.“ Vengrijos premjera pažymėjo, kad Europos liaudies partija (ELP) netenka pozicijų, Jis palinkėjo Salvini nesirišti su kairia, pasiūlė ieškoti „kito kelio, europinio bendradarbiavimo kelio“.



Vakar pasirodė du straipsniai apie tai, kaip Gabrielius Landsbergis kenkė Viktorui Orbanui ir jo partijai Europos parlamente:

Dovilas Petkus. G. Landsbergio išdavystė, arba kodėl metas Lietuvai ginti V. Orbaną

Vytautas Radžvilas. Gabrieliaus Lietuvai – tik siundomo šunelio vaidmuo?

Dovilas Petkus parašė: „G. Landsbergis su TS – LKD partija pasiekė savo: Vengrijos dešiniųjų partijos Fidesz veikla bus sustabdyta Europos liaudies partijoje, šioje frakcijoje Europos Parlamente jiems nebeliks vietos. Konservatorių lyderio kreipimasis šalinti Fidesz buvo grindžiamas tuo, jog šios partijos lyderis V. Orbanas esąs nepakankamai demokratiškas, negina tikrųjų krikščioniškų vertybių yra populistas ar net pataikauja V. Putinui. Bet ar tokie teiginiai išties turi pagrindo?“


Vytautas Radžvilas reziumavo: „Aišku viena: niekingai išdavusi V. Orbaną TS-LKD vadovybė galutinai nusimetė kaukę ir atskleidė savo tikrąjį veidą. Antikrikščioniška, antitautinė, antivalstybė ir antišeiminė (griaunanti prigimtinę šeimą) – toks yra tikrasis šios partijos veidas. Padoriems ir patriotiškiems partijos nariams (kurių yra dauguma) atėjo nelengvas laikas, kai teks daug ką apmąstyti ir apsipręsti, su kuo jie. Su eurokomjaunuoliška nomenklatūrine partijos vadovybe ar su Lietuva – savo tauta ir valstybe.“

O ko mes laukėme iš vagies ir renegato, kuri KGB-dėdulė pasodino į partijos pirmininko kėdę? Šuniukas-Gabriukas pavėlavo. Kaip rytiečiai sako: šunys loja, o karavanas eina. 

Užuojauta padoriems, bet neryžtingiems TS-LKD partijos nariams.

Nuorodos:





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą