2019-06-26

Prof. Katherine Pistor: Jei vyriausybės neapgins mūsų nuo Facebook valiutos Libra, mes visi už tai sumokėsime


Facebook (FB) planuoja nuosavą pasaulinę valiutą Librą. Tai reiškia: politiškai nekorektiškiems ir „bendruomenės standartus“ neatitinkantiems vartotojams bus galima užblokuoti ne tik paskyras, bet ir sąskaitas. Kodėl tyli JAV FRS, ECB? Pritaria? Juk tai jų konkurentas? O gal tai sionistų kuriamas elektroninis „Gyvulių ūkis“ gojams, o jo centrine figūra bus Mošiachas, kurio atėjimo laukia ir jam ruošiasi judėjai ortodoksai?

Ekspertams visai nesuprantama, kodėl centriniai bankai, ypač FRS, priima dolerio konkurentą. Doleris, kaip žinoma, yra pasaulinė valiuta ir per šią savo funkciją kontroliuoja pasaulio valdžią. Facebook „kriptovaliuta“ (kokia tai „kriptovaliuta“, jei FB pardavinėja vartotojų duomenis?) Libra bus skirta aptarnauti milijardus žmonių visame pasaulyje.


FB su WhatsApp ir Instagram daugeliui planetos gyventojų tapo nepakeičiamu socialiniu tinklu. Nesenai FB pareiškė, kad turi žymiai didesnius planus: išleisti ir kontroliuoti pasaulinę valiutą. Ji pristatoma Libra svetainėje, o taip pat portale „Technologijos“.

„Schweizer Handelszeitung“ (Šveicarijos prekybos laikraštis) pasirodė informacija, kuri rodo, kaip toli iš tiesų siekia FB planai. Iš pradžių kriptovaliuta Libra skirta naudoti tiktai Facebook, Messenger ir WhatsApp viduje. Ateityje, tačiau, Libra turi būti naudojama milijardų žmonių, kad tapti pasauline valiuta. Jie visi tuomet taptų paklusnūs ir priklausomi nuo Facebook sistemos.

Kolumbijos universiteto teisės profesorė Katherine Pistor JAV portale Project Syndicate rašo: „Po kelių metų konfidencialumo ignoravimo, vartotojų duomenų naudojimo ir nesugebėjimo kontroliuoti savo platformą, Facebook dabar pristatė kriptovaliutą ir mokėjimo sistemą, kuri gali sunaikinti visą pasaulio ekonomiką.“ Profesorė kviečia pasaulio vyriausybes stabdyti šį projektą.

Profesorės nuomone, „Cukerbergas, panašu, supranta, kad technologinės inovacijos savaime neužtikrins Libra sėkmę“ ir reikia, kad vyriausybės priimtų įsipareigojimus dėl Libros, o „centriniai bankai privalės suteikti likvidumą.“ Idėja privačios mokėjimo sistemos su 2,6 milijardais aktyvių vartotojų gali pasirodyti patrauklia, bet kiekvienam bankininkui ir pinigų-kredito politikos vystytojui žinoma, kad mokėjimo sistemos reikalauja tokio likvidumo lygio, kurio negali užtikrinti nei viena privati organizacija.

Skirtingai nuo valstybės, privačios struktūros negali vienašališkai perkelti finansinius įsipareigojimus kitiems ir taip save išgelbėti. Jas turės gelbėti valstybės.

Pistor klausia: „ar supranta vyriausybės, kokios rizikos finansiniam stabilumui gali nešti tokia sistema?“ „Jei vyriausybės neapgins mūsų nuo Facebook valiutos Libra, mes visi už tai sumokėsim.“ - konstatuoja Kolumbijos universiteto profesorė.

Nuorodos:






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą