2019-11-18

Keturios silpnosios Rusijos vietos


Kinijos portalas „Sohu“pažymi, kad Rusija įeina į trejetą stipriausių pasaulinių valstybių dėl savo „siaubą keliančios karinės galios ir milžiniškos teritorijos.“ Todėl niekas negali jos ignoruoti.

„Sohu“ nurodo keturias šios valstybės silpnąsias vietas:

„Pirmiausiai, tai gyventojai

Rusijoje visada buvo gyventojų skaičiaus problema. Per Antrą pasaulinį karą Tarybų Sąjunga neteko 20 milijonų vyrų, kas sukėlė milžinišką gyventojų vyrų ir moterų disproporciją. Atsirado darbo jėgos trukumo situacija, ir iki šiol Rusija negali pilnai atsistatyti.

TSRS klestėjimo metu tarybų šalies gyventojų skaičius buvo 280 milijonų žmonių, kas žymiai daugiau, negu tuo pačiu periodu buvo JAV.


Po Tarybų Sąjungos iširimo gyventojų skaičius Rusijoje sumažėjo dvigubai ir pasiekė 140 miljonų žmonių.

Dar didesnė neviltis apima Rusiją dėl jaunimo nenoro gimdyti vaikus, žemo gimstamumo koeficiento. Per 30 metus po TSRS iširimo gyventojų skaičius Rusijoje tebėra 140 milijonai žmonių ar net kiek mažiau, negu Tarybų Sąjungos sugriuvimo laikais.

Maudzedūnas savo laiku sakė: „Kuo daugiau žmonių, tuo daugiau jėgų“. Rusijos teritorijos plotas yra 17,07 milijonai kvadratinių kilometrų, o gyventojų – 140 milijonų žmonių, kas neatitinka pasaulinės valstybės statuso.

Antra, sunkumai valdant daugiatautę šalį.

Rusija – tai daugiatautė valstybė. Čia gyvena 194 tautos, o rusai sudaro 80%.

Tai sukūrė sunkumus vadovaujant tautoms, gyvenančioms Rusijoje, kalbant paprasčiau, brangiai kainuoja jas valdyti.

Dauguma tautinių Rusijos mažumų – tai tautos, prijungtos naujaisiais laikais, kurios silpnai jaučia savo kultūrinį ryšį su Rusija. Tautinėms mažumoms ir telieka, kad veikiant grubiai karinei jėgai pripažinti rusų viešpatavimą. Be to, didelė rusų dalis – stačiatikiai krikščionys, bet kai kurios nacionalinės mažumos, gyvenančios Rusijos teritorijoje, išpažįsta islamą, pavyzdžiui čečėnai. Religiniai skirtumai sudaro paslėptą grėsmę Rusijos stabilumui.

Trečia, ekonominės problemos.

1.Ekonomikos mono kryptis
Tarybų Sąjungos laikais ekonomika turėjo vieną „trūkumą“: sunkioji pramonė ir karinė ekonomikos šaka aktyviai vystėsi, tuo metu kai lengvoji pramonė ir žemės ūkis stipriai atsiliko. Tai sukėlė aukštus BVP rodiklius, tačiau gyvenimo lygis buvo gana menkas, kas tapo viena iš priežasčių Tarybų Sąjungos griuvimo.

Po TSRS sugriuvimo „trūkumai“ Rusijos ekonomikos kai kuriuo mastu buvo prarasti, bet ir toliau egzistuoja didelės problemos. Po to, kai sunkiosios pramonės produkcija tapo sunkiai parduodama tarptautinėje rinkoje, Rusija laipsniškai tapo šalimi, gyvenančia iš naftos pardavimo.
2.Nepalanki geografinė padėtis
Nepaisant to, kad Rusijos teritorija didelė, jos geografinė padėtis ne pati patogiausia, nes šalis išsidėsčiusi šiaurinėse platumose. Žiemos šaltos ir ilgos, ir tai lemia aukštą energijos resursų išgavimo savikainą.

Priedo, išorinės prekyboje Rusiją aplenkia pagrindiniai prekybos keliai, kas dar labiau apsunkina jos ekonomikos vystymąsi.

Silpnas ekonomikos išsivystymas. Studijuojant Rusijos istoriją, galima pastebėti, kad šalis turi žemių užkariavimo talentą, bet ne jų valdymo ir ekonominio vystymo.

Naujoje Rusijos istorijoje – tai ta šalis, kuri veržliai plėtė savo teritoriją, ir šiandien yra pati didžiausia pasaulio valstybė. Tačiau ji niekada nebuvo tikrai turtinga.

Pasaulio padėčiai stabilizuojantis, šiandien, kuomet ekonomika tampa vis svarbesne, Rusija su savo silpnu ekonomikos išsivystymu pasmerkta pralaimėjimui.

Ketvirta, sunki tarptautinė padėtis.

„Jeigu tu nusiteikęs taikiai, tai dar praversi“, - šia fraze galima aprašyti tarptautinę padėtį Rusijos atžvilgiu šiai dienai.

1. JAV. Rusija - tai pagrindinis JAV priešininkas. Jungtinės Valstijos, likdamos hegemonu, būtinai darys Rusijai spaudimą.

2.Vakarų Europos šalys. Niekaip negalima leisti Rusijai dominuoti Europoje, be to visos Vakarų Europos valstybės ant savo kailio patyrė sovietinio periodo siaubą.

3.Rytų Europos šalys. Per visą istoriją didelė dalis Rytų Europos šalių patyrė Rusijos agresiją, ir šiose šalyse nėra jokių teigiamų emocijų.

4.Artimųjų Rytų šalys. Artimųjų Rytų karuose Rusijos parama sąjungininkams nėra pakankama ir daugelis šalių sieloje nepatenkintos savo sąjungininku.
Reziumuojant, galima pasakyti, kad Rusija – pasaulinė valstybė, bet ji turi silpnų vietų: demografinės problemos, ekonominiai sunkumai, nesugebėjimas vystyti ekonomiką, sunki tarptautinė padėtis.“






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą