2019-11-08

Orbanas: Turkija viena nepajėgs sustabdyti migracijos




Vakar Vengrijoje įvyko šios šalies premjero Viktoro Orbano susitikimas su Turkijos prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu. Ši šalis yra strateginis Vengrijos partneris saugumo ir migracijos klausimais – pareiškė Viktoras Orbanas ketvirtadienį po susitikimo Budapešte, praneša Vengrijos portalas „magyarhirlap“.

Viktoras Orbans Bazar pilyje surengė tarptautinę spaudos konferenciją, kurioje pasakė:
„Vengrijos užsienio politinis mąstymas numato, kad Turkija negali viena kontroliuoti migracijos į Europą. Turkija šiais metais sulaikė 350 tūkstančių migrantų, neteisėtai bandžiusių pereiti jos sieną į Europą.“

Orbanas pažymėjo, kad jeigu nebūtų Turkijos, šio regiono pietine siena būtų Vengrija. Vengrija pajėgia apsaugoti savo sienas ir Vengrijos sienos nepereis nei vienas nelegalus migrantas. Fizinė sienos apsaugos sistema pajėgi apsaugoti vengrus nuo nelegalios imigracijos iš užsienio.

Jis pasakė: 
„Tikslas yra tai, kad tas, kas išvyko iš savo Tėvynės, savo namų, nebūtinai turi būti atgabentas į Europą, bet parama turi būti nugabenta ten, kur yra problema.“

Orbanas užtikrino Turkijos prezidentą, kad Vengrija pasirengusi tinkama apimtimi dalyvauti programose rekonstruojant Turkijos pasienį, saugumo zonoje.


Jis išsakė nuomonę, kad pastaruoju metu įvykę susitikimai su Rusijos, Turkijos vadovais ir Vokietijos užsienio reikalų ministru rodo Vengrijos svarbą šioje geografinėje erdvėje.

„Tai būtent ta užsienio politika, kurią mes norėtume pratęsti ateityje, vykdant Vengrijos tamprų bendradarbiavimą su šiomis valstybėmis“, - pasakė Orbanas.



Vengrijos- Turkijos tamprus bendradarbiavimas prasidėjo 2013 metais, kai Vengrija su Turkija sudarė aukščiausio lygio Strateginę tarybą ir ėmė kiekvienais metais aukščiausiu lygiu susitikinėti.

Orbanas pažymėjo, kad abi šalys yra NATO narės, kariniai sąjungininkai ir šis karinis bendradarbiavimas tarp šalių yra sėkmingas. Abi šalys vykdė misiją Afrikoje: Kenijoje veikė medicinos misija, o Ganoje vyks aprūpinimo vandeniu ir sveikatos apsaugos programos.

Prekių apyvarta tarp šalių pasiekė 3,1-3,2 milijardus eurų, bet norima pasiekti 6 milijardų eurų lygį. Vyksta bendradarbiavimas energetikos srityje. Artimiausiu metu numatoma statyba dujotiekio iš Turkijos. Dujos iš Turkijos bus pradėtos tiekti 2021 metais. Vengrijos įmonė Mol įsigijo dujų verslovę Azerbaidžane ir su ja surištą dujotiekį per Turkją. Tam dar reikalingas Turkijos antimonopolinės tarnybos pritarimas. Vengrija yra paskyrusi 150 stipendijų turkų mokytojų apmokymui. Viso susitikimo metu buvo pasirašyta dešimt dvišalių susitarimų.

Vengrija nepasmerkė Turkijos dėl puolimo Sirijos šiaurėje. Orbanas pasakė: „Vengrija visada rodys pagarbą Turkijai.“ Jo žodžiais, Vengrija nenori būti pietine siena, todėl „turi palaikyti Turkijos saugumo zonų sudarymą.“

Erdoganas spaudos konferencijoje nurodė, kad beveik 4 milijonai pabėgėlių yra Turkijoje, dauguma važiuoja į Europą. Saugumo zona reikalinga tam, kad sulaikyti šią minią. JTO sutiko, kad Turkijoje būtų surengta donorų konferencija, kad realizuoti šiuos planus.

Erdoganas pasakė:
„Vengrija palaiko Turkiją kovoje su terorizmu, yra NATO sąjungininkė, strateginė partnerė.“

Turkijos prezidentas pabrėžė, kad su tarptautiniu terorizmu galima kovoti tik tuo atveju, jeigu NATO partneriai „nesikalba su teroristais“.

Jis pareiškė:
„Islamo valstybė kovoja prieš Turkiją. Turkija negauna tos sumos, kurią yra ES žadėjo suteikti pabėgėliams. Viena Turkija nepajėgi su tuo susidoroti. Jeigu Turkiją matys, kad klausimas nėra sprendžiamas, jie atidarys sienas."

Erdoganas pasakė, kad jų tikslas pasiekti 6 milijonų prekybos su Vengrija apimtis. Jis pažymėjo, kad vertina Vengrijos paramą Turkijai siekiant įstoti į ES. Višegrado grupė, jo žodžiais, taip pat palaiko gerus santykius su Turkija. Erdoganas pažymėjo, kad Strateginė tarybos sesija, įvykusi Budapešte, buvo vaisinga, joje aptarti saugumo, politikos, migracijos prekybos, kultūros, švietimo ir automobilių transporto klausimai.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą