2019-11-19

Reidas Berlyne: suimtas sprogmenį gaminęs pabėgėlis siras. Lietuvos valdžia tveriasi antiteroristinėmis tvoromis


Antradienį šeštą valandą ryto policijos specialus dalinys šturmavo siro Abdula H. (Abdullah H.) butą Meraner gatvėje, Berlyno rajone Schöneberg. Islamistas ruošėsi pagaminti bombą.
Operacijoje dalyvavo BKA dalinio karininkai ir specialus dalinys GSG9. Suimtas 26-metis siras Abdula, kuris įtariamas teroro akto Vokietijoje rengimu. Federalinė prokuratūra atlieka tyrimą. Yra įtariama „pasirengimu sunkiam valstybiniam nusikaltimui“. Kalbama apie sprogmenį ir šturmo šautuvus.

Abdula rugpjūčio mėnesį pirko acetoną, o rugsėjo mėnesį vandenilio peroksidą. Abi šios cheminės medžiagos reikalingos pasigaminti triacetono triperoksidą (TATP). Artimuose rytuose TATP vadina „Velnio motina“. Šį sprogmenį lengva pasigaminti ir jis didelės sprogstamos galios.
„Todėl galima manyti, kad kaltinamasis ketino pasigaminti šią sprogstamą medžiagą“, – pasakė prokuratūros spaudos sekretorius. Teroristai TATP naudojo 2015 metų teroro aktų metu Paryžiuje.
Federalinio prokuroro žodžiais, Abdula norėjo užmušti ir sužeisti kaip galima daugiau žmonių. Kur ir kada buvo planuojamas teroro aktas, nėra žinoma.
Informacija apie teroristą, Berlyno prokuratūros duomenimis, buvo gauta stebint islamo valstybės pasekėjų „Telegram“ grupė pranešimus. Nuo pavasario jis devynis kartus dalinosi sprogmens ir ginklų gamybos instrukcijomis.
Siras dirbo Berlyno mokykloje ir Bode muziejuje, iš kurio arabų nusikaltėlių klanas pavogė 2018 metais 100 kilogramų auksinę monetą. Abdula 2014 metais Vokietijoje gavo pabėgėlio statusą.
Šių metų pradžioje Konstitucijos gynimo federalinė tarnyba gavo iš užsienio žvalgybos Abdula dosjė. Nuo vasaros jis buvo sekamas apskritą parą. Policijos profsąjunga pareiškė, kad šis atvejis parodo, kad saugumo organai budrūs ir veiksmingi, tačiau išreiškė susirūpinimą „visą laiką augančiu terorizmo pavojumi nuo tada, kai neteisėtai 2015 metais buvo atidaryta siena“.
Šiandien mūsų valdžia, kuri skirtingai nuo Višegrado grupės šalių, toliau veža į Lietuvą potencialius teroristus iš Afrikos ir Azijos, rūpinasi ne savo piliečių saugumu, o savo pačių kailiu.
Šiandien pranešta, kad toliau antiteroristiniais kuolais aptverinėjamas Vyriausybės pastatas. Tokiomis pat užtvaromis bus aptvertas Seimas ir Prezidentūra.
Nuorodos:


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą