2017-09-30

„Basler Zeitung” apie Merkel: Pasėjo vėją ir nupjovė audrą. „Jeigu ponia kanclerė turėtų nors kiek išminties ji atsistatydintų“


Šveicarų dienraštis „Basler Zeitung” (Bazelio laikraštis) savo vedamajame rugsėjo 30 dieną apie Angelos Merkel vadovaujamos partijos CDU pergalę rinkimuose į Bundestagą parašė:

8,6 procentai. Tiek nei vienas Vokietijos kancleris niekada neprarado balsų per rinkimus, ir nei vienas išrinktas kancleris, kurio partija patyrė tokį balsų kritimą, neišgyventų kaip politikas. Jei Angela Merkel turėtų bent truputi išminties, ji žinotų nerašytas demokratijos taisykles ir tikėtų rinkimų svarba, ji senai atsistatydintų, kaip tai daroma paprastai, jeigu rimtai paisoma atsakomybės.



Niekas neneša didesnės atsakomybės už sunaikinimą CDU, kažkada labiausiai patikimos ir pačios galingiausios Europoje partijos, negu Angela Merkel, moteris, kuri gimė VDR, nes jos tėvas, matomai, labiau vertino liaudies demokratiją negu Federatyvinę Vokietiją, ir todėl 50-taisiais laisvanoriškai ten persikėlė iš Hamburgo. Tiesa, šis evangelikų pastorius, greičiausiai, nebuvo komunistu, bet jis nejautė komunizmui jokio pasibjaurėjimo.

Angela Merkel nežino gerai VFR istorijos, ir gali būti, todėl piktnaudžiavo šia VFR valdančiąją partija, ekonominio stebuklo partija, katalikiška Adenauerio partija, sugriovė ją neatsakingumu sumišusiu su bukumu.

Valdančioji partija, ypač konservatyvi, kuri leidžia, kad jos rinkėjai bėgtų, dėl poslinkio į kairę, pasmerkta žlugimui. Niekada dar, žvelgiant į istoriją, konservatoriams nepavyko sugrąžinti rinkėjus, kurie iš jų pabėgo“, - rašo Basler Zeitung ir pažymi, kad koalicija Jamaika tarp Žaliųjų, FDP (geltoni) ir CDU/CSU (juodi) „pasmerkta greitai žlugti“.

Situacija rimta, bet specialistai remiasi paviršutiniškais ginčais dėl koalicijų, vietoj to, kad susimąstyti, kodėl Merkel politika atvedė prie didžiausio šoko Vokietijos politinėje scenoje nuo II pasaulinio karo laikų. CDU nukrito iki jos palaikymo lygio 1890 metais, o AfD bevaik nuo nulio tapo trečia jėga parlamente. Jamaika? No woman, no cry – dainavo Bobas Marli. Ne, moterie neverk.

AfD laimėjo (…) surinko 12,6 procentus balsų. Tai leidžia manyti, kokį didelį poreikį tam turi kai kurie vokiečiai. Jei apie AfD būtų geresnė nuomonė, tikriausiai, gautų 20% balsų. Jeigu Merkel sukurs Jamaikos koaliciją, būtent tokį rezultatą po keturių metų gali gauti AfD.

„Basler Zeitung” nuomone, kaltė tenka Merkel, kuri neišsprendė katastrofiškos euro krizės, o vietoj to „šalį apklojo vėjo malūnais ir meldėsi žaliajai saulės energetikai“. Vykdė šiuo metu visoje Europoje nepopuliarę politiką ir pasmerktą pralaimėjimui nekontroliuojamos migracijos politiką milijonų žmonių į mūsų valstybes, kurios keičiasi nenuspėjamu būdu. Kas tai leido? Kas iš to išlošia? Gerai apmokama ir išsilavinusi elita, kurios nepalies masinė migracija, kaip visų normalių piliečių, sudėjusi rankas žiūri, kaip imigrantai piktnaudžiauja mūsų socialine sistema. Politikai, kuriuos lydi apsauga, importuoja nusikalstamumą ir terorizmą į mūsų šalis. (…) Kaip protaujantys žmonės leidžia pilnai transformuoti bendruomenę, nepaisydami, kad tai gali atnešti pilietinį karą, kai kurie politikai, kaip Merkel, skatina šią transformaciją, net sąmoningai, neklausdami niekieno nuomonės – nei parlamento, nei ES, net nei Vokietijos piliečių. „Basler Zeitung” nuomone, retai atsitinka, kad politikas atvirai deklaruojantis, kad jo šalis tapo visiškai kita, sulaukia pritarimo.

8,6 procentai. Vokiečiai balsavo už Merkel pašalinimą iš pareigų. Visi tai jaučia, tiktai ne ji – pažymima portale.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą