2022-12-20

Aštuonkojis, kuris perims mūsų energetiką

 


Lietuvos priešai paslapčia pavogė iš mūsų valstybės energetikos ūkį. Tarp nešvarių valdininkų, tapusių akcininkais, pasirodė ir didžiausio pasaulinio grobuonies, investicijų fondo "BlackRock", ausys.

R.Karbauskis dienraštyje "Respublika" rašoSituacija tikrai unikali, energetikos ministras D. Kreivys per jam priklausančią įmonę tikriausiai valdo daugiau nei 0,01 procentą „Ignitis grupė" akcijų. Jei jo įmonė valdo daugiau nei 0,07 procentus „Ignitis grupė" akcijų, tai investicijų suma sudaro apie milijoną eurų. Jei D.Kreivio įmonė valdo 1 procentą „Ignitis grupė" akcijų, o tai jau dešimtys milijonų eurų investicija. Gali būti taip, kad Energetikos ministro D.Kreivio įmonė pasiskolino banke pinigų mažomis palūkanomis, kad už juos nupirkus „Ignitis grupė" akcijų ir gaunant dividendus, būtų užtikrintas pelnas visiškai nieko neveikiant.


Tokioje korupcijos pelkėje, kokia tapo Lietuva, "BlackRock" milžinui klestėti ypač palanki terpė! Dėl šio milžino, ir jo replikų kitais pavadinimais, didėjančios įtakos JAV energetikos ūkiui, šiandien rašo portalas "Zerohedge".

Balandžio mėnesį Federalinė energetikos reguliavimo komisija (FERC) patenkino "BlackRock" prašymą padidinti savo nuosavybės dalį iki 20 proc. viešosios komunalinės įmonės balsavimo teisę suteikiančių akcijų, nelaikant jos susijusia įmone ir neatliekant su tuo susijusios reguliavimo kontrolės bei neatskleidžiant informacijos. Siekdamos gauti FERC leidimą, "BlackRock" ir "Vanguard" pažadėjo, kad bus pasyvūs investuotojai ir nenaudos savo turimų akcijų, kad darytų įtaką vadovybei.

Kadangi komunalinių paslaugų įmonės savo aptarnaujamuose regionuose dažnai yra monopolijos, o elektra ir šildymas yra būtini žmonių gyvenime, pagal Federalinį elektros energijos įstatymą (FPA) FERC turi patvirtinti bet kokią didesnę nei 10 mln. dolerių investiciją į komunalinių paslaugų įmonę. Bendrovės "BlackRock" ir "Vanguard" 2019 m. gavo bendrą leidimą trejus metus viršyti šią ribą, o "BlackRock" ką tik gavo bendrą leidimą dar trejiems metams. Dabar "Vanguard" siekia gauti FERC patvirtinimą panašiomis sąlygomis, tačiau jų prašymas kelia protestus.

Lapkričio mėn. 13 valstijų generaliniai prokurorai pateikė FERC peticiją atmesti "Vanguard" prašymą. Teigdami, kad jų valstijų gyventojai gali nukentėti, jei komunalinių paslaugų įmonės bus priverstos nustoti naudoti iškastinį kurą, o naudoti vėjo ir saulės energiją, generaliniai prokurorai tvirtino, kad "Vanguard neturi teisės gauti bendro leidimo įsigyti didelę dalį komunalinių paslaugų įmonių akcijų ir balsavimo teisių".

Straipsnyje pažymima, kad "BlackRock" atvirai agresyviai naudojasi savo milžiniška finansine galia, kad darytų įtaką įmonių politikai tose srityse, kurios yra gerokai nutolusios nuo teisėtų pinigų valdymo tikslų". Pasak Kentukio generalinio prokuroro Danielio Kamerono, "Vartotojai visoje mūsų šalyje jau dabar jaučia didėjančių sąskaitų už elektrą smūgį". 



Portale rašoma, kad  BlackRock, Vanguard ir State Street yra didžiausi pasaulyje turto valdytojai, per indeksinius fondus ir pensijų planus valdantys apie 20 trilijonų JAV dolerių investuotojų pinigų. Jie taip pat yra pasaulinių judėjimų, kuriais siekiama pereiti nuo iškastinio kuro prie vėjo ir saulės energijos, partneriai, priklausantys tokiems klubams kaip "Net Zero Asset Managers Initiative" (NZAM), "Ceres" ir "Climate Action 100+".

Turto valdytojai, kurie yra NZAM nariai, įsipareigoja "įgyvendinti valdymo ir įsitraukimo strategiją su aiškia eskalavimo ir balsavimo politika, atitinkančia mūsų siekį, kad visas valdomas turtas iki 2050 m. arba anksčiau pasiektų nulinę grynąją emisiją" - trumpai tariant, pasinaudoti savo balsavimo teise, kad priverstų visas bendroves, kurių akcijų jie turi, atsisakyti iškastinio kuro.

Vidaus priešai atvėrė Lietuvos pilies vartus grobikams. Vakar jie ėmė pardavinėti žemę, šiandien jie parceliuoja valstybinį energetikos ūkį, o ryt jie parduos uostą, geležinkelį, miškus. Lietuviams numatyta vergų rolė elektroninių pinigų rojuje, kurį mums ruošia "BlackRock","Vanguard" ir pan. tarnai švabai su sorošai, o jiems patarnauja skverneliai, šimonytės ir gabrieliai. 










Komentarų nėra:

Rašyti komentarą