2022-12-23

Iškilūs visuomenės veikėjai apie Šimonytės 37 milijonų aferą

 


Gruodis 12 d., 11:55 
PINIGAI – NE KRAUJO MATAS. Ministrė pirmininkė nustebino mane, o tikriausia ir šalies partijas siūlymu už holokaustą išmokėti dar 37 milijonus eurų. Kažkodėl – skubos tvarka. Net nesvarstant, kaip tai atitinka mūsų Konstituciją.
Prieš sakydamas savo nuomonę, pabrėšiu, kad nesu antisemitas. Net atvirkščiai – Alg. Brazausko buvau paskirtas „valstybės įgaliotiniu“ žydų religinio bendruomeninio turto restitucijos, o taip pat ir kitais LŽB reikalais. Tą darbą atlikau ir prie premjero Kirkilo, klausimą pristatinėjau diplomatams, JAV žydų organizacijoms, Izraelio vadovams. Asmeniškai studijavau Lietuvos žydų istoriją, stačiau paminklus jų karžygiams, leidau knygas apie Lietuvos valstybę kūrusius žydus.
Dabar apie pinigus. Lietuva iš tiesų buvo skolinga žydų bendruomenei. Nes kai turtą grąžinome katalikų bažnyčiai, to nepadarėme žydams – jų religija neturi vyskupijų, t. y. struktūros. Todėl suradome 108 religinius pastatus, juos įvertinome pinigais ir pasiūlėme aukščiausią procentą Europoje – 28 proc. Konkreti suma siekė 50 mln litų, kuriuos premjero vardu ir pasiūliau. LŽB pirmininkas Simonas Alperavičius paprašė 60 mln. Galbūt, reikėjo iš karto išmokėti (tai buvom įsipareigoję padaryti per 5 metus), nes prasidėjo Sporto rūmų ir kapinių prie jų problemos. Derybos sustojo. Per tą laiką atėjo A.Kubiliaus vyriausybė, ir premjeras paskelbė: žydams mokės 130 mln litų (70 mln daugiau nei prašė S.Alperavičius). Kai paprašiau paaiškinimų, nes piniginių skaičiavimų iš manęs net nepaėmė, A.Kubilius pasakė – „tai politinis sprendimas“.


Dar prie Brazausko buvo iškilęs žydų privačių pretenzijų klausimas. Problema uždaryta labai greitai: žydai kartu su kitais padavinėjo pretenzijas, kurių terminas visiems baigėsi 2001 metų gruodį (prisimenate Vilniaus centre vienos kanadietės atsiimtus milžiniškus rūmus?), o daryti išimtis tautiniu pagrindu neleido Konstitucija (A.Brazausko pacituotą Konstitucijos 29-tą straipsnį žydų pusė priėmė be ginčų). O ką, dabar mes jau pakeitėme Konstituciją?
Niekaip nesuprantu Premjerės iniciatyvos atsiradimo. Nemanau, kad to prašė žydų bendruomenė. Galiu paliudyti: jokių milijonų iš Lietuvos nereikalavo JAV ambasada ar Izraelio vyriausybė. Tai iš kur ši iniciatyva „nukraujinti“ ir taip pinigus besiskolinančią Lietuvą? 37 mln eurų – tai antrąkart mokami tie patys 130 mln litų.
--------
LR Konstitucijos 29 str. Įstatymui, teismui ir kitoms valstybės institucijoms ar pareigūnams visi asmenys lygūs. Žmogaus teisių negalima varžyti ir teikti jam privilegijų dėl jo lyties, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų pagrindu.




37 MILIJONAI – PONIOS ŠIMONYTĖS ILIUZIJOMS. Premjerė taip ir nepaaiškino tautai, kas reikalavo naujų milijonų turto restitucijoms. Labai įdomią versiją išdėstė vakar paskambinęs žmogus iš Vilniaus žydų bednruomenės: „Ar atkreipėte dėmesį, kad 37 mln pažadas atsirado kartu su šnekomis apie Šimonytės galimybes tapti NATO vadove. O tos šnekos atsirado – jai ruošiantis vykti į JAV. Nemanau, kad Amerikos valdžia, bet kažkas ten jai tas viltis pašnibždėjo. Pasakė ir darbus, kurie svajonę verstų realybe“. Skambinęs pasakė, kad bent Vilniaus žydams tokių kompensacijų nereikia ir patarė paskaityti į Seimą nusiųstą Kauno žydų religinės bendruomenės protesto pareiškimą. Šį dokumentą svarbiausias LRS komitetas ignoruoja („nepritaria“).
Konservatorių partija žaidžia su ugnimi. Jeigu VSD iš tiesų turi analitikų, ten supras, kad Lietuvai nėra baisiau kaip tokiomis išorės sąlygomis pažeisti Konstituciją, dirbtinai sukelti antisemitizmo bangą ir prarasti visuomenės susitelkimą. Deja, politinės opozicijos Seime NĖRA, ir liūdna pagalvojus, kaip ta korta bus panaudota per rinkimus. Tikrai ne Lietuvos labui.






Vilius nepasakė svarbiausio dalyko - Lietuvos valstybė nėra atsakinga už masinės žydų žudynes, nes jos tada nebuvo. Šalis buvo okupuota, valstybingumo buvome netekę. Vadinasi visos pretenzijos turi būti adresuotos okupantams, t.y. vokiečiams. Už dalies lietuvių nusikaltimus Lietuva atsiprašė ir net kompensavo. Bet mūsų mankurtų valdžia su I.Šimonyte priešaky gilios krizės metu duoda 37 eurų milijonus nežinia už ką. Prezidentas G.Nausėda tyli. Lyg būtų ne prie ko.



„Žydai prašė 60 milijonų LITŲ, o Lietuva moka 74 MILIJONUS EURŲ!!!??? KODĖL?? "O jei rimtai"“ 







Prof.P.Gylys atvirai: už ką nereikėtų balsuoti per rinkimus

Apie I.Šimonytės 37 milijonų aferą (apie 47 min.).








Komentarų nėra:

Rašyti komentarą