2022-12-01

"Gefira": Kas būtų, jei Ukraina būtų pasirinkusi Baltarusijos kelią?

 


Tai ištraukos iš straipsnio, kurį visą galima perskaityti Gefira Finansiniame biuletenyje Nr. 68. [...]

Ukrainos ir Baltarusijos kelias į gerovę

Ukrainos elitas dvejojo, kuriuo keliu eiti. Jie dvejojo, nes kai kurie iš jų buvo aiškiai prorusiški (nes jie yra rusai! gyvenantys Ukrainoje), o kai kurie - provakarietiški. Kai vyravo provakarietiškas elitas, Kijevas flirtavo su Vakarais ir išreiškė siekį tapti ne tik Europos Sąjungos, bet ir NATO nare. Koks buvo provakarietiškų polinkių ir Vakarų paramos pažadų rezultatas? Jis štai čia:

① masinė emigracija iš šalies: Ukrainoje, kurioje Sovietų Sąjungos gyvavimo pabaigoje gyveno apie penkiasdešimt (50) milijonų gyventojų, dabar gyvena keturiasdešimt (40) milijonų*. Atrodo, kad per šalį nuvilnijo karas!

② Ukraina neteko Krymo, o neseniai - keturių rytinių ir pietinių provincijų;

③ Ukraina buvo įtraukta į karą, kuriame žūsta jos piliečiai, naikinama infrastruktūra, pramonė ir kiti ištekliai, o šalis

④ turi milžiniškų skolų ginklams įsigyti ir sunaikintiems objektams atstatyti.

O kaip gyvena žmonės Baltarusijoje? Toje Baltarusijoje, kurią niekina ir valdo "paskutinis diktatorius Europoje"? Pažvelkime:


[...]

Ukrainos kelias į klestėjimą

Ar ukrainiečiai nepadarė to paties, ką prieš du šimtus metų padarė lenkai? Pagalvokite: jei jie nebūtų klausę Vakarų, jei būtų ėję Aleksandro Lukašenkos keliu:

 ①  jie būtų išsaugoję visą savo valstybės teritoriją, įskaitant Krymą,

② nebūtų sunaikinta jų pramonė ir infrastruktūra,

③ jie nebūtų praradę dešimčių tūkstančių nužudytų ir sužeistų piliečių,

④ jie nebūtų praradę milijonų piliečių dėl emigracijos.

Tačiau ukrainiečiai - bent jau tie, kurie atėjo į valdžią - mieliau klausė Vakarų, mieliau buvo įrankis Vašingtono rankose ir dabar skina derlių. Ką pasėsi, tą ir pjausi.

[...]

Šaltinis: https://gefira.org/en/2022/11/21/what-if-ukraine-had-chosen-the-path-followed-by-belarus/


*JTO duomenimis, 2022-12-01 Ukrainoje buvo 36 917 102 gyventojų. EK pirmininkė nurodė, kad fronte žuvo 100000 ukrainiečių, kovojusių Ukrainos pusėje. 

JT pabėgėlių agentūra apskaičiavo, kiek ukrainiečių užsiregistravo kaip pabėgėliai Europoje. Jų skaičius siekia daugiau nei 4,75 mln. žmonių. 

Rusijos Nepaprastųjų situacijų ministerijos duomenimis, 2014 m. į Rusiją iš Ukrainos teritorijos  atvyko 2 mln. pabėgėlių, o 2022 m. - 2 mln. 800 tūkst.  





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą