2018-02-02

Vanagaitė Vasario 16 išvakarėse Izraelyje pagerbs Lietuvą ir lietuvius


Izraelio portale 9 tv paskelbta tokio turinio reklamaRūta Vanagaitė programoje „Būti žydu!“ Susitikimas su garsia rašytoja, žurnaliste, visuomenės veikėja ir teatro kritike Rūta Vanagaite ir prezentacija jos naujos knygos „Mūsiškiai“: išpažintis apie holokaustą". Jeruzalė -15/02, Tel Avivas -17/02

Trukmė: 2 valandos



Skirta knygos „Mūsiškiai“ išleidimui Izraelyje

Lietuvos rašytoja Rūta Vanagaitė programoje „Būti žydu!“.
KnygosMūsiškiai“ prezentacija. „Aš žinojau, kad šia knyga sugadinsiu sau gyvenimą, na ir kas!“

Rūta Vanagaitė
Bestseleris apie Holokaustą — jūs negalite įsivaizduoti?! „Mūsiškiai — vien tiktai nuo pavadinimo visą Lietuvą supurtė. Ant viršelio du portretai: du vaikinai, panašūs vienas į kitą, kaip tikri broliai. Vienas — Lietuvos žydas buvo nužudytas. Kitas lietuvis — buvo žydų žudiku. 
Tai — „Mūsiškiai“. Ir žydai — mūsiškiai. Ir žudikai — mūsiškiai. Jeigu išversti knygos pavadinimą dar tiksliau, tai net ne mūsiškiai — tai savi. 

Mano susidomėjimas šia baisia tema prasidėjo nuo to, kad du mano giminaičiai tarytum ir turėjo ryšį. Jie nešaudė, bet kada aš sužinojau kaip tai vyko... Žmonės nešaudė, bet jie sudarinėjo sąrašus, darė savo darbą savivaldybėse, saugojo. Jie buvo Holokausto dalyviai. 

Aš turėjau tris šaltinius. Ir aš turėjau principą, kad pasakojimai išgyvenusių Holokaustą žydų arba citatos iš izraelietiškų ir amerikietiškų tyrimų nepatektų į mano knygą. Pirmas — lietuviškų istorikų knygos. Antras— bylos, kurios yra ypatingame KGB archyve. Ir trečias — mes kartu su ponu Zurofu, žinomu nacistų medžiotoju, buvome 40 Lietuvos vietų it tiesiog ėjome į namus ir klausėme žmonių....

Rūta Vanagaitė — lietuvių teatro kritikė, rašytoja, žurnalistė, visuomenės veikėja — gimė 1955 metais Šiauliuose. 1978 metais baigė Valstybinį teatro meno institutą (GITIS) ir tęsė savo studijas Helsingio universitete. 

Po Lietuvos nepriklausomybės atgavimo 1991 metais ji tapo meno vadove Valstybinio jaunimo teatro, o taip pat įkūrėja ir direktore festivalio „LIFE“ — pirmuoju ir reikšmingiausiu Baltijos teatro festivaliu. Taip pat dirbo Lietuvos premjero padėjėja visuomenės ryšiams. 1993 metais ji buvo nominuota Lietuvos „Metų moterimi“. Toliau, ji susikoncentravo tie rašytojos veikla. 

Jos pirma knyga buvo skirta liūdnai Lietuvos senelių daliai.
Antra knyga, tapusi bestseleriu, skirta iššūkiams, kuriuos patiria moteris po 50-ties. 
Trečia knyga — bestseleris „Mūsiškiai“.
2016 spalį išėjo į šviesą knyga „Ego“.

Art direktorė: Polina Adamova
PR: Maša Chinič
Lekcijos: Olia Černomys
Projekto prodiuserė: Faina Novochodskaja




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą