2019-02-16

Artimųjų Rytų taikos konferencijos Varšuvoje rezultatai: pažeminta Lenkija ir anonsuotas karas su Iranu



Varšuvoje vasario 13-14 dienomis vykusi Artimųjų Rytų taikos konferenciją, apie kurią jau esu rašęs, pasižymėjo tuo, kad svečiai grubiai įžeidinėjo šeimininkus lenkus. Pačią pirmą konferencijos dieną JAV televizijos kanalo MSNBC korespondentė Andrea Mitchell pareiškė, kad 1943 metų žydų sukilimas vyko prieš „lenkų fašistinį režimą,“ o sekančią dieną JAV valstybės sekretorius Maiklas Pompeo pagyrė lenkų budelį Franką Bleichmaną už jo „lenkiškos dvasios tvirtybę“ ir priminė apie restituciją žydų turto, prarasto Holokausto metu.

Tuo skandalai nesibaigė, jų tęsinio autoriumi tapo Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu. Jis pasakė, kad karo metais „lenkai bandradarbiavo su naciais“.

Lenkijos URM iškvietė Izraelio pasiuntinį Anną Azari pasiaiškinti dėl publikacijos Jarusalem Post, kurioje cituojami Izraelio premjero žodžiai, kad lenkai bendradarbiavo su naciais Antrojo pasaulinio karo metais. Lenkijos žydų istorijos muziejuje „Polin“ korespondentai paprašė Netanyahu pakomentuoti tą faktą, kad Lenkijos teismai vis dar gauna ieškinius tų, kas kaltina lenkų tautą dalyvavus holokauste. „Lenkai bendradarbiavo su nacistais ir aš nežinau nieko, kad kas nors būtų teisiamas už tokius pareiškimus“, - Jerusalem Post citavo premjerą.

Pasiuntinė pažymėjo, kad „Jerusalem Post” „jau pakeitė savo straipsnį, o ankstesnė versija buvo neteisinga – tai įvyko premjero Netanyahu prašymu“.

Lenkijos URM atstovas pareiškė, kad „šis pataisymas buvo priimtas Premjero kanceliarijos, bet mes norime išaiškinti tolimesnes detales šio pasisakymo“ ir „tai užims tam tikrą laiką“.


Po Netanyahu pareiškimo Lenkijos premjeras Twitter parašė, kad „Izraelis nėra tinkama vieta Višegrado grupės pasitarimui, nežiūrint į ankstesnius susitarimus“.


Pompeo: „Taika be karo su Iranu nepasiekiama“

Vasario 14 dieną Varšuvoje įvyko JAV valstybės sekretoriaus Maiklo Pompeo ir Izraelio premjero Benjamino Netanyahu spaudos konferencija, kurios metu Pompeo pasakė žurnalistams: „Neįmanoma pasiekti taikos Artimuosiuose Rytuose be konflikto su Iranu“, - pasakė Pompeo.

Manoma, kad konferencijos metu Izraelis ir arabų sąjungininkai sunitai tarėsi dėl karo su Iranu.

Netanyahu ir Pompeo pasitarimo smulkmenos nebuvo skelbiamos, bet Netanyahu pasiektus susitarimus pavadino posūkio tašku. Pompeo žodžiais, Iranas destabilizuoja padėtį Libane, Jemene, Sirijoje ir Irake.

„Apie 60 užsienio reikalų ministrų, kelių valstybių atstovai, Izraelio premjeras ir užsienio reikalų ministrai pagrindiniu arabų valstybių susirinko kartu ir su nebūta jėga, aiškumu ir vieningumu pasisakė prieš bendrą grėsmę – Iraną“, - pastebėjo Netanyahu. Išvakarėse jis socialiniuose tinkluose paskelbė komentarą, kuriame tiesiai pareiškė, kad konferencijos Varšuvoje tikslu yra karas su Iranu: „Susitikimas svarbus tuo, ir tai ne paslaptis, kad pagrindinės arabų šalys sėda už derybų stalo su Izraeliu, kad vardan bendrų interesų priartinti karą su Iranu“.

Vėliau įrašas buvo suredaguotas: frazę „karas su Iranu“ Netanyahu pakeitė į frazę „kova su Iranu“. Tai jau nekeičia prasmės po Pompeo žodžių apie JAV ir Izraelio pasiruošimą išprovokuoti santykių su Teheranu paaštrėjimą.

Lenkijos MIP paskelbė informaciją apie tai, kad Vašingtonas reikalauja iš Varšuvos palaikyti JAV veiksmus prieš Iraną. Mainais Baltieji rūmai patenkins Lenkijos valdžios prašymą dėl Amerikos karinio kontingento padidinimo Lenkijoje. Lenkijos valdžios sutikimas organizuoti Varšuvoje konferenciją Irano klausimu, į kurią vienintele nepakviesta šalimi buvo Iranas, reiškia įjungimą Lenkijos į antiiranietišką JAV koaliciją.

Eilė lenkų ir užsienio ekspertų skaito tokį Lenkijos vyriausybės žingsnį netoliaregišku. Prieš karą su Iranu pasisako Vokietija ir Prancūzija.

JAV ir Izraelio sionistai dvi dienas tyčiojosi iš lenkų tautos, taip atsidėkodami už jų surengtą konferenciją. Šabesgojais žydai vadina gojus (visus ne žydus), kurie jiems patarnauja per šabą. Kokia sunki šebesgojų dalia, kokia ji nedėkinga, įrodė Lenkijos pastangos patarnauti žydams sprendžiant Artimųjų Rytų problemas. Konferencijos metu paaiškėjo, kad neteisingas ir pats konferencijos pavadinimas, nes JAV ir Izraelio tikslas – ne taika Artimuosiuose Rytuose, o ten vykstantis permanentinis karas, dabar į jį įtraukiant ne tik Iraką ir Siriją, bet ir Iraną, o, jei pavyks, ir Lenkiją, kitas Višegrado grupės šalis.


„Jokio karo už Izraelį,“ - su tokiu šūkiu vakar prie Izraelio ambasados Lenkijos patriotai surengė protesto mitingą.

Nuorodos:
https://wpolityce.pl/polityka/434083-wiceszef-msz-dotychczasowe-wyjasnienia-izraela-nieczytelne






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą