2019-02-21

Grybauskaitės rasizmas ir Kreivio planai Vilniuje statyti žydų kultūros centrą


Grybauskaitės žydų palikuonims, gyvenusiems každada Lietuvoje, suteikia Lietuvos pilietybes išimties tvarka, tūkstančiams. Nesvarbu, kur jie gyventų, kokiame žemės kampelyje. Lietuviams – špygą taukuotą. Net nepavykusiame referendume, kurio idėją atmetė Konstitucinis teismas, buvo įdėti saugikliai, kad lietuviškų šaknų turintys asmenys neprasiskverbtų į Lietuvą iš rytų. Žydams ši nuostata negalioja. Kas tai? Aš manau, kad tai yra akivaizdus rasizmas.

Antradienį menų fabrike „Loftas“ vyko kandidatų į Vilniaus miesto merus debatai. Jų metu kandidatas į merus D.Kreivys užsimojo statyti Vilniuje žydų centrą. Pasirodo, keliems šimtams Vilniuje likusių žydų esamų centrų per mažai. Kokiam šimtui tūkstančių lenkų ar rusų šių tautų kultūros centrų nereikia, o šimtui, o gal tūkstančiui, žydų reikia po kultūros centrą kiekvienam iš jų, bent po salę šiame centre. Priminsiu, kad Lietuvoje jau veikia 100 žydų kultūros centrų - „tolerancijos muziejų“. Negana?



Puiku visa tai, žinoma. D.Kreiviui reikės daug statybinių medžiagų, rangos darbų, bus otkatų, o gal ir jo šefui Gabrieliui kažkas nubyrės nuo košerinio pyrago? Gal greta jie įsteigs kelis vaikų darželius, mokyklas gojams. Reikės gi kažkam per šabatą žydams patarnauti į pro pro prosenelių gimtinę grįžusiems iš Pietų Afrikos su kolekcija pasų, tarp kurių bus ir Grybauskaitės dovanotas Lietuvos pasas. Gabrielio skaičiavimais, tokių pasų bus išdalinta šimtai tūkstančių.

Kokį kultūros centrą reikia statyti? Manau, kad po to, kai savo šeimoje man pavyko aptikti vieną kitą mažytę žydiškos kilmės šaknelę, turiu pilną teisę siūlyti Kreiviui gerąją žydų kultūros centrų patirtį perimti iš Ukrainos Dnepro miesto. Ten yra pats didžiausias Europoje žydų kultūros centras „Menora“ (žiūr. nuotraukoje). Štai į tokį pastatą sutilps visi Lietuvos ir Pietų Afrikos respublikos žydai ir dar vietos liks kokias nors žydiškas šakneles turintiems gojams, o otkatų liks, kaip ukrainiečiai sako, iki pačių pomidorų.



Mano ankstesnės publikacijos žydų rasizmo Lietuvoje tema:

Iš lietuvių pasus atima, žydams iš Afrikos dalina 
Geroji R.Vanagaitė žinia Lietuvai: žydai grįžta! 
Kiekvienam pasaulio žydui po Lietuvos pasą, o kiekvienam Lietuvos gojui po tolerancijos muziejų 




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą