2019-02-24

Austrija: iš Sirijos grįžtantys teroristai - uždelsto veikimo bomba


Austrų dienraštis Krone cituoja šios šalies užsienio reikalų ministro Herbert Kickl (FPÖ) pasisakymą apie iš Artimųjų rytų grįžtančius teroristus, turinčius Austrijos pilietybę: „pas mus pakanka savų vidaus problemų“.

Ministro žodžiais, tai liečia ir teroristų moteris. „Jie fronte negalėtų taip ilgai pjauti galvų, jeigu jiems niekas negamintų valgyti“. - pasakė jis, pažymėjęs, kad „dabar jie nori sugrįžti į valstybę, kurią jie norėjo sunaikinti“, jo duomenimis „nuo 30 iki 60 žmonių, gali būti, nori sugrįžti iš karo regiono atgal į Austriją“. „Jie ten išvyko savo noru, mėnesius kovojo už teroristinę organizaciją, šaudė, o po to nori sugrįžti į sveikatos sistemą valstybės, kurią jie norėjo sunaikinti“.


Ministras turi aiškią poziciją terorizmo atžvilgiu: „savo gyventojų gynimas turi pirmaeilę reikšmę. Todėl nepriimtina vėl priimti šias tiksinčias uždelsto veikimo bombas Austrijoje... pas mus jau pakankamai daug tokių problemų šalyje“. „Net šitie pažeidžiami žmonės buvo sunkiai kontroliuojami. Neoficialiai konstitucijos gynėjai kalba net apie 600 žmonių,“ - pasakė ministras Herbert Kickl. Jis siūlo rengti tribunolus teroristams Artimuose Rytuose, dalyvaujant JTO ir ES, kad nebūtų priimami mirties nuosprendžiai. „Mano pozicija aiški, mes turime minimizuoti riziką mūsų gyventojams“, - pasakė ministras.





Švedijoje nebuvo nuteistas nei vienas teroristas

Nei vienas iš 150 Švedijos piliečių, kurie dalyvavo teroristinėse organizacijose, nebuvo nuteistas. Kitos ES valstybės taip nesielgia. Informacijos agentūrai TT švedų saugumo ekspertas Magnus Ranstorpas pasakė: „Yra labai mažai galimybių patraukti šiuos žmones atsakomybėn, jeigu jų atžvilgiu nebuvo vykdomos išankstinės procedūros. Tyrimas reikalingas, kad gauti prieigą prie jų telefonų, socialinių tinklų.“ ES valstybėse, kad pradėti įtariamo teroristo teisminį persekiojimą pakanka fakto, kad jis buvo Sirijoje ir Irake. Švedija taip nesielgia. Čia reikalingi konkretūs įrodymai, kad asmuo įvykdė nusikaltimą.

Švedijos policijos duomenimis, nuo 2012 metų Sirijoje ir Irake pabuvojo 300 žmonių. Apie pusę jų sugrįžo. Manoma, kad 50 teroristų iš Švedijos žuvo. Dar 100 teroristų lieka konflikto zonoje.

Vokietija

Šiuo metu Vokietijoje gyvena 300 pavojų keliančių teroristų. Jų skaičius artimiausiu metu gali išaugti. Viso iš Vokietijos į Iraką ir Siriją išvyko 1050 islamistų. Vokietija nežino, kur jai dėti teroristus. Nėra reikiamos teisinės bazės, kad juos suimti.

Vokietijos vidaus reikalų ministro Horsto Zeehoferio nuomone, kiekvienas atvejis turi būti nagrinėjamas iki to momento, kai žmogus sės į lėktuvą. Jis pasakė: Aš nenoriu priimti pavojingų žmonių“.

Nuorodos:



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą