2019-02-09

Vengrija palaiko Trampą: „sienų apsauga-valstybės įsipareigojimas“


Breitbart News pateikia išskirtinį Vengrijos užsienio reikalų ministro Peter Sijarto (Péter Szijjártó) interviu: https://content.jwplatform.com/players/e8sUXBQq-o73dHpYz.html

Ministras paaiškino Breitbart, kaip Vengrija sumažino neteisėtą imigraciją, pastatydama pasienio užtvarą, ir pagyrė JAV prezidentą Donaldą Trampą.

Vengrija, turinti apie dešimt milijonų gyventojų, ir vadovaujama centristinės konservatorių vyriausybės,  buvo 2015 metų pabaigoje užtvindyta milijoninio srauto nelegalių imigrantų, kuriuos į Europos sąjungą, su niekuo nederinusi šio klausimo, vienašališkai pasikvietė VFR kanclerė Angela Merkel. Imigrantai veržėsi per pietinę Vengrijos sieną, kuri yra viena iš ES išorės sienų, trypdami žemės ūkio kultūromis užsodintus laukus, vogdami daržoves iš šiltnamių. Kai kurie iš jų buvo radikalūs islamistai teroristai, tarp jų ir dešimtys džichadistų, kurie dalyvavo kruviname išpuolyje Bataklano koncertų salėje Paryžiuje.

Sijarto pasakė: „Tai buvo siaubinga, buvo 400 000 nelegalių migrantų, pažeidusių mūsų sieną, o sienos pažeidimas reiškia nepagarbą valstybei“.

„Jie atsisakė nuo kokio-nors bendradarbiavimo su vietos valdžia; jie nenuvyko į specialiai skirtus migrantams rajonus; jie užėmė visuomenines vietas; jie grasino žmonėms; savo elgesiu jie išgąsdino žmones“.

„Jie užėmė geležinkelio stotis, perkirto geležinkelio linijas, perkirto automobilių kelius... šitie žmonės, kurie atvažiavo į Vengriją kaip nelegalūs migrantai, nerodė jokios pagarbos mūsų įstatymams, mūsų gyvenimo būdui, elgesio taisyklėms, mūsų kultūrai, mūsų tautai, ir tai neleistina.”


„Mes sienos apsaugą vertiname kaip valstybės valstybės prievolę, nes tai valstybės prievolė užtikrinti valstybės ir tautos saugumą“, - paaiškino Sijarto ir pažymėjo, kad premjeras Viktoras Orbanas greitai ėmė stiprinti sienos apsaugą, tam pastatė eilę įvairaus lygio pasienio barjerų.

Siena Vengrijoje

„Kada mes susidurėme su tokiu reiškiniu, kaip masinis antplūdis nelegalių migrantų, mes leidome suprasti, kad mums reikia pastatyti kokią tai infrastruktūrą prie mūsų sienos, kad neleisti nelegalius migrantus į šalies teritoriją“, - paaiškino jis.

„Iš principo, aš galiu jums pasakyti, kad, nežiūrint nuolatinių bandymų prasiskverbti į vidų, mums pavyko apginti sieną, nes jei pas jus yra fizinė infrastruktūra, ir pas jus yra gerai apmokytas personalas, jūs galite pagrindinai padaryti neįmanomu žmonėms pažeisti sieną“.

Pastačius fizines užtvaras, nelegalų srautas buvo sustabdytas (metai, Vengrijos sieną perėjusių nelegalų skaičius):

2014: 44,709
2015: 391,384
2016: 18,236
2017: 1,418
2018 (iki 20 gruodžio): 441


Sijarto taip pat pasakė Breitbart, kad Vengrija vertina pasienio kontrolę kaip suvereniteto klausimą. Tik vengrai gali priimti sprendimą, kam galima atvykti į jų teritoriją ir tik vengrai gali nuspręsti, su kuo jie nori gyventi kartu.

Dėl JAV kongreso nenoro skirti finansavimą Donaldo Trampo statomai sienai, Vengrijos ministras pasakė, kad jis nenori „skaityti paskaitą“ valstybei NATO sąjungininkei, tačiau pažymėjo, kad JAV prezidento sprendimas yra labai panašus į Vengrijos priimtą sprendimą apsaugoti sieną. „Mes supratome, kad be fizinės infrastruktūros neįmanoma padaryti taip, kad per ją neateitų nelegalūs imigrantai“, - pažymėjo Sijarto.

Į Lietuvą nesibrauna pulkai nelegalių imigrantų, tačiau neadekvati Gryvbauskaitės-Skvernelio valdžia pati veža šiuos potencialius teroristus ir nusikaltėlius į Lietuvą. Kaimynės Lenkija ir Latvija nedaro šios beprotybės, nes gerbia savo valstybių piliečius, rūpinasi jų saugumu. 





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą