2021-01-28

Vengrijos teisingumo ministrė Judit Varga apie rengiamą įstatymą prieš globalią cenzūrą

 


Vengrijos teisingumo ministrė Judit Varga dienraščiui Magyar Nemzet papasakojo apie rengiamą įstatymą prieš globalių technologinių gigantų įvestą cenzūrą. Naujasis Vengrijos įstatymas skirtas užtikrinti įstatymų viršenybę internete ir kovoti su įsigalinčia cenzūra.

Ministrės žodžiais, vyko Teisingumo ministerijos konsultacijos su atitinkamais valstybės institutais, o šį pavasarį bus teikiamas įstatymo projektas dėl cenzūros internete. Jis turi tris tikslus:

  • garantuoti teisės viršenybę internete;

  • skaidrumo reikalavimą, įskaitant teisę ginčą spręsti teisme;

  • turi būti apsaugota Vengrijos piliečių teisė laisvai reikšti savo nuomonę.



Šalyje veikiančios kompanijos, ministrės žodžiais, turi paklusti Vengrijos įstatymams. Visus metus vyko tyrimas, buvo sukaupta ženkli patirtis, atsižvelgta į piliečių nuomonę, gauta daug atsiliepimų iš Ekonominės konkurencijos valdybos, Nacionalinės duomenų apsaugos ir informacijos laisvės valdybos ir Vengrijos ombudcmeno. Ruošiant įstatymą, buvo pasiremta Vokietijos ir Prancūzijos norminiais aktais, Lenkijos ruošiamu analogišku įstatymu, nuo gruodžio rengiamais ES pasiūlymais.

„Bendradarbiaudami su tarptautine bendruomene, mes taip pat dirbame kurdami gerą tarptautinę norminę-teisinę bazę, bet mes taip pat negalime delsti su vietiniais įstatymais, nes bet kuris žmogus bet kada gali būti atjungtas“, - pasakė ministrė.

Jos žodžiais, IT kompanijos „negali pakeisti valstybės tik todėl, kad teikdamos savo paslaugas jos gali įtakoti į plačias visuomenės mases per naudojamus algoritmus. Tai nesiderinama su teisės viršenybe, ir šiuo klausimus aš matau partneriu ES“.

Varga nurodė, kad „pagrindinis įstatymo projekto tikslas ne būtinai sankcijos arba bausmės, bet padaryti šias kompanijas suinteresuotomis, kad elgtis teisiškai. Nors ir nurodė į dialogo būtinybę, tačiau ministrė pažymėjo, kad „informaciniai gigantai gauna pelną už teikiamas paslaugas, pasinaudodami bendruomene, todėl, jeigu jos nesilaiko šios valstybės-narės teisės sistemos, jie diskredituoja save tarp vartotojų“.

JAV prezidento Donaldo Trampo atjungimas iš socialinių tinklų Twitter ir Facebook, koordinuotas Google, Apple ir Amazon serverių atjungimas socialiniam tinklui Parler, paspartino daugelį šalių imtis veiksmų prieš informacinių gigantų savivalę internete.

https://rmx.news/article/article/hungary-readies-new-anti-censorship-law-against-global-tech-giants







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą