2021-12-10

Aurimas Drižius: Pagarsėjęs bylų klastotojas teisėjas Stasys Lemežis, nuteisęs dešimtis nekaltų žmonių, teisiamas už kyšininkavimą

 


STT perdavė teismui baudžiamąją bylą, kurioje įtarimai kyšininkavimu pateikti ir buvusiam Vilniaus apygardos teismo teisėjui S.L. Tai turi būti Stasys Lemežis, nes kito tokio buvusio teisėjo nėra šiame teisme.

Labai keista, kad niekur žiniasklaidoje nebuvo paskelbta, kad teisėjas Stasys Lemežis yra įtariamas kyšininkavimu. To nežinojo ir Vilniaus apygardos teismo atstovė spaudai Lina Nemeikatė : „Jis pas mus nebedirba, tačiau nežinojau, kad jam pareikšti kokie nors kaltinimai“. Ji pažadėjo pasiaiškinti, ar S.Lemežis išėjo iš darbo savo noru, ar buvo „išpirdolintas“. Tačiau aišku, kad Lemežio atleidimas buvo sutvarytas tyliai ramiai – apie tai neparašė nė viena žiniasklaidos priemonė. „Tai jūs parašykite“, – pasiūlė L.Nemeikaitė.


Tiesa, vėliau ji patikslino, kad Stasys Lemežis pernai atleistas iš darbo suėjus pensijiniam amžiui ir gauna tūkstantinę pensiją : „Lietuvos Respublikos Prezidento 2019 m.  balandžio 26 d. dekretu Nr. 1K-1624, vadovaujantis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 84 straipsnio 11 punktu, 112 straipsnio ketvirtąja ir penktąja dalimis, 115 straipsnio 2 punktu, Lietuvos Respublikos teismų įstatymo 90 straipsnio 1 dalies 2 punktu, 6 ir 7 dalimis, atsižvelgiant į Teisėjų tarybos pritarimą, Stasys Lemežis atleistas 2019 m. birželio 6 d. iš Vilniaus apygardos teismo teisėjo pareigų sulaukus įstatyme nustatyto pensinio amžiaus“.

Tačiau Stasys Lemežys – itin odiozinė figūra net visiškai supuvusiame teismų pasaulyje, savo banditiškais metodais pralenkęs net tokias „legendas“ kaip Audrius Cininas arba Dzedulionis.

Turint omenyje, kad S.Lemežiui buvo brukamos visos rezonansinės bylos, kai reikėdavo nuteisti nekaltus žmones. Ir jis mielai tai darydavo.

Pvz. , teisėjas Stasys Lemežis nuteisė profesorę Bloznelytę, kuri vienoje TV laidoje paliudijo, kad pas ją buvo apsilankęs Garliavos pedofilijos bylos įtariamasis Andrius Ūsas su dviem moteriškėmis (matyt, kad įtariamosiomis vaikų sąvadautojomis), ir prašė pašalinti dėmę jam nuo lyties organo. Apie šią dėmę ikiteisminio tyrimo metu papasakojo Garliavos mergaitė, pedofilų auka. Tačiau garsi profesorė, atlikus savo pareigą, buvo nuteista jau minėto Lemežio „už šmeižtą“.

Visiems puikiai žinoma, kad Stasys Lemežys buvo „pakabintas“ spec. tarnybų, kuris jį išsukinėjo iš įvairų nusikaltimų. Pvz., teisėjas Stasys Lemežys vairavo girtas ir Vilniuje sukėlė avariją, tačiau „sistema“ jį išsuko nuo atsakomybės.

„Stasys Lemežis yra banditų bandias, jis mane be jokios priežasties pasodino 30 parų į Lūkiškių kalėjimo rūsį, tai neįtikėtinas banditas, o ne žmogus. Jūs neįsivaizduojate, kaip aš buvau pažemintas ir ką man reikėjo iškęsti“,  – LL savo nuomonę išsakė vilnietis Zigmantas Šegžda.

Panašios nuomonės ir advokatas Antanas Bartusevičius : „Lemežis mane teisė, tačiau neleido net pamatyti bylos įrodymų, pasakęs, kad tai „valstybės paslaptis“.


Dar atviresnis Zigmas Vaišvila. Teisėjas Lemežis nagrinėjo sausio 13 d. bylą ir nurodė, kad sovietai, puolę ir mušę civilius žmones per sovietų okupaciją, veikė visiškai teisėtai:

Teisėjo St. Lemežio argumentai pribloškiantys: „… įsiveržus būtent į Lietuvos Respublikos valstybinę leidybos įmonę „Spauda“, nebuvo žudoma.“, „Šiuo atveju, pareiškėjas (t.y. Zigmas Vaišvila) su kitais asmenimis neleido patekti tik metalinius šalmus ir gumines lazdas turintiems kariškiams į spaustuvės patalpas, įspėjus nepasišalino iš spaustuvės, todėl nėra pagrindo daryti išvadai, kad jie aktyviai nedalyvavo konflikto veiksmuose.“ Tokiu būdu teisėjas St. Lemežis pateisino neteisėtai Lietuvos valstybėje veikusios okupacinės kariuomenės nusikaltimus ir jų buvimo Lietuvoje statusą, sukūrė teismo sprendimo precedentą, kuriuo remiantis kaltinamieji bylose dėl agresijos prieš Lietuvos Respubliką 1990-1991 metais galės gintis, naudodami šią mūsų valstybės vardu teisėjo St. Lemežio priimtą teismo nutartį. Tai yra atviras ir nusikalstamas veikimas teismo vardu prieš Lietuvos valstybę. Teisėjas St. Lemežis okupacinės kariuomenės karius prilygino Lietuvos teisėsaugos pareigūnams.

https://laisvaslaikrastis.lt/teisejas-stasys-lemezis-sovietu-okupantai-nezude-o-nukentejusiuosius-muse-tik-guminemis-lazdomis-neturincios-suluosinti-atsitiktinai-o-nukentejusieji-nepakluso-tariamai-teisetiems-siu-tsrs-kariskiu-nu/

Vilniaus apygardos teismas toliaus siautėja – paaiškėjo, kad šio teismo senbūvis, galimai bylų klastojimo čempionas Stasys Lemežis nurodė suimti vilnietį Dainų Petkų už tai, kad šis parašė skunde visiems gerai žinomą faktą teisėjas S.Lemežis važinėja neblaivus ir yra vežiojamas girtas D.Petkaus eksžmonos Petkuvienės.

https://laisvaslaikrastis.lt/utenos-psichuskeje-prievarta-laikomo-politinio-kalinio-dainiaus-petkaus-laiskas/  

Todėl labai keista, kad „sistema“ pagaliau atsisakė Stasio Lemežio paslaugų, tačiau padarė tai labai tyliai – nė vienas žiniasklaidos kanalas apie tai nesulojo..

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai teismui perdavė keturioliktą baudžiamąją bylą, atskirtą iš Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Centrinės tyrimų valdybos atliekamo didelės apimties ikiteisminio tyrimo, susijusio su aukšto rango teisėjų, advokatų ir kitų asmenų galimai padarytomis korupcinio pobūdžio nusikalstamomis veikomis. Kaltinimai šioje byloje pateikti advokatui Romualdui Mikliušui ir  buvusiam teisėjui S. L.

Teismui perduotos baudžiamosios bylos duomenys leidžia įtarti, kad 2018 m. rudenį bei 2019 m. pradžioje advokatas R. Mikliušas bendraudamas su advokatu Drasučiu Zagrecku susitarė, kad pastarasis pasinaudos savo pažintimi ar kita tikėtina įtaka tuo metu Vilniaus apygardos teismo teisėjo pareigas ėjusiam S. L. ir už neteisėtą piniginį atlygį paveiks šį teisėją taip, kad jis neteisėtai veiktų dviejų atstovaujamų asmenų interesais.

Taip veikdamas R. Mikliušas, kaip įtariama, vienu atveju siekė, kad Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegija įtariamajam baudžiamojoje byloje pakeistų suėmimą į švelnesnę kardomąją priemonę, o kitu buvo suinteresuotas tuo, kad teisėjas S. Lemežis patenkintų teisės vairuoti transporto priemonę atėmimu nubausto asmens skundą ir šią bausmę jam panaikintų. Turimais duomenimis, R. Mikliušas per du kartus perdavė D. Zagreckui iš viso 9000 eurų – kaip atlygį D. Zagreckui už neteisėtą poveikį teisėjui bei teisėjo papirkimui skirtą sumą.


Pats advokatas Romas Mikliušas (nuotr.) LL paneigė anksčiau mūsų paskelbtą versiją, kad jis neva bendradarbiauja su prokuratūra ir viską prisipažino. R.Mikliušas neigia savo kaltę ir žada gintis teisme : „Niekada byloje nebuvau prisipažinęs ir niekada su niekuo nebendradarbiavau“.

Teismui perduotos baudžiamosios bylos duomenys taip pat leidžia pagrįstai įtarti, kad buvęs teisėjas S. Lemežis susitikimų su D. Zagrecku metu sutiko priimti pasiūlytus 3000 eurų ir 2000 eurų dydžio kyšius tuo atveju, jei neteisėtus prašymus pavyktų įgyvendinti.

Šiandien teismui perduotoje baudžiamojoje byloje S. L. kaltinamas kyšininkavimu (BK 225 straipsnio 2 d.) , o R. M. – prekyba poveikiu (BK 226 straipsnio 1 d.).

Itin didelės apimties ikiteisminis tyrimas dėl galimos plataus masto korupcijos teisinėje sistemoje buvo pradėtas 2019 m. vasarį. Šiuo metu jame yra 25 įtariamieji, tiriama daugiau nei 120 nusikalstamų veikų.

Nuo šio ikiteisminio tyrimo buvo atskirta ir teisminiam nagrinėjimui perduota 14-a baudžiamųjų bylų, 7 iš jų šiuo metu nagrinėjamos teisme. Šeši asmenys yra pripažinti kaltais, jiems skirtos įvairaus dydžio baudos.

Šaltinis:https://laisvaslaikrastis.lt/pagarsejes-bylu-klastotojas-teisejas-stasys-lemezis-nuteises-desimtis-nekaltu-zmoniu-teisiamas-uz-kysininkavima/








Komentarų nėra:

Rašyti komentarą