2021-12-14

Baltarusijos valstybinio pasienio komiteto vadovo pavaduotojas organizavo Lenkijos sienos šturmą lapkričio 16 d.

 


Rimčiausias incidentas, susijęs su migracijos krize Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje, įvyko lapkričio 16 d. dabar jau uždarytoje Kuznicos pasienio perėjoje. Pavyko nustatyti asmenį, kuris dalyvavo sienos šturmui. Tai generolas majoras Romanas Podlinevas, Baltarusijos Respublikos valstybinio pasienio komiteto pirmininko pavaduotojas.

Per spaudos konferenciją Lenkijos Pasienio apsaugos tarnyboje Stanislavas Zarynas parodė nuotrauką, darytą per Kuznicos-Bruzgi sienos perėjos šturmą, kurioje matyti uniformuotas vyras.

"Mūsų nuomone, tokio aukšto rango asmens buvimas šio išpuolio metu rodo Baltarusijos pajėgų dalyvavimo šiuose veiksmuose mastą. Tai vienareikšmiškai rodo, kad kalbame apie mišrią operaciją, kuri yra kur kas platesnė nei migracijos maršruto organizavimo klausimai. Kartu šio pono buvimas vietoje ir jo kontrolė dar kartą parodo, kaip veikia, kaip organizuojamos šios hibridinės operacijos, kurias nuolat kontroliuoja saugumo tarnybos", - pabrėžė Stanislavas Žarinas.


"Romanas Podlinievas, kaip matyti iš gautos informacijos, buvo pasiųstas prižiūrėti ir kontroliuoti visą operaciją, susijusią su migrantų panaudojimu prieš Lenkiją. Baltarusijos pasieniečiai aktyviai dalyvauja propagandiniame kare prieš Lenkiją, ir šiuo požiūriu A. Podlinevo veikla yra labai svarbi", - apibendrino Lenkijos specialiųjų tarnybų ministro-koordinatoriaus atstovas spaudai.


Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje šiuo metu yra apie 4 tūkst. migrantų irakiečių. Tokius duomenis pirmadienį pateikė Irako migracijos ir perkeltųjų asmenų reikalų ministrė Ivan Faiek. Ministrė pridūrė, kad Irako vyriausybė „pasisako prieš priverstinį migrantų perkėlimą ir yra už jų grįžimą į tėvynę savo noru“. Iš Minsko į Iraką savo noru parskrido 3 556 migrantai, buvę Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje.

Šįmet Lenkijos pasieniečiai užkirto kelią daugiau kaip 40 tūkst. mėginimų nelegaliai pereiti šalies sieną su Baltarusija. Lapkritį užfiksuota 8,9 tūkst. tokių mėginimų, spalį – 17,4 tūkst., rugsėjį – 7,7 tūkst.

Vangrijos premjers Viktoras Orbanas interviu Kossuth Radio pasakė: "Imigracijos realybė yra ne Briuselyje: ji yra prie Vengrijos sienos, Lenkijos sienos ir Italijos uostuose. Tikrovė yra ta, kad turime spręsti iškilusias problemas ir keisti taisykles", - pareiškė jis.

Lenkijos Premjeras Morawieckis po V4 aukščiausiojo lygio susitikimo gruodžio 13 d., kuriame dalyvavo ir Prancūzijos prezidentas Imanuelis Makronas, įvykusioje spaudos konferencijoje pasakė: Manau, kad visi suprantame, kokia unikali situacija susidarė rytiniame NATO flange. (...) Praeityje žmonės kaip gyvieji skydai būdavo naudojami ne taip jau dažnai, o čia taip atsitiko. Diplomatiniais veiksmais sustabdėme naujų migrantų srautą, o dabar jie grįžta atgal. Šiuo atveju mūsų ryžtinga reakcija reiškė, kad kol kas Lukašenka šio ginčo, šio spaudimo, šio šantažo nelaimėjo.


Vengrijos Ministras Pirmininkas V. Orbanas spaudos konferencijoje pasakė: "ES turėtų būti su mumis solidari" (…) 2015 m. turėjome stiprią solidarumo mokyklą. (...) Nesulaukėme nė vieno gero žodžio, buvome brutaliai puolami, kai gynėme Europos sienas nuo migracijos, į mus praktiškai šaudė iš Briuselio ir kitų ES sostinių, tačiau Vengrija niekada nebuvo įžeista, o dirbo savo darbą žinodama, kad gina Vengriją ir Europą. Dabar, kai laikai pasikeitė, tikriausiai atėjo laikas atsiskaityti. (...) ES turėtų būti su mumis solidari. Iki šiol mes buvome solidarūs su ES, o jie - ne. Turėtume sąžiningai atsiskaityti už save, o išlaidos, kurias patyrė viena šalis, turėtų būti apskaitytos, ir bent pusė to, kas kainavo Vengrijos piliečiams.






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą