2021-12-19

Lenkijos pastangos stabdyti demografijos krizę

 

Noriu pasidalinti turiniu laiško, mano gauto iš Lenkijos Teisės intituto Ordo Iuris direktoriaus Jerzy Kwaśniewski, kuriame nušviečiama krizinė demografinė padėtis Lenkijoje, aptariamos šios krizės įveikimo rekomendacijos. Žemiau šio teksto pateikiu duomenis apie demografinę situaciją Lietuvoje.

Ponios ir ponai,

Kai kas nors praneša apie Lenkijos ir visos Vakarų civilizacijos žlugimą, paprastai įsivaizduojame didelį karą, ideologines revoliucijas arba žiaurias gamtos katastrofas. Iš tikrųjų pabaiga artėja kur kas mažiau įspūdingu keliu. Tai ilgalaikis lenkų išnykimo procesas. Visa jaunoji lenkų karta nenori tapti tėvais. Gimstantys vaikai ne tik nepakeis savo tėvų kartos skaičiumi, bet ir jiems teks beprecedentė visos valstybės išlaikymo našta. Pandemijos laikas pagreitino katastrofą. 2020 m. demografiniu požiūriu buvo blogiausi nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

Todėl Ordo Iuris analitikų grupės jau septynerius metus intensyviai rengia demografinę strategiją, kurioje turi būti derinamos išmintingos paramos šeimai priemonės ir paskatos atgaivinti aukos kultūrą vaikams, šeimai ir Tautai. Jei nepadarysime esminių teisinių ir kultūrinių pokyčių, po kelerių metų prarasime paskutinę galimybę tęsti didįjį kartų darbą - Lenkiją.

Pirmieji demografinės krizės simptomai bus darbo jėgos trūkumas ir ekonomikos augimo sulėtėjimas. Tada padidės spaudimas priimti šimtus tūkstančių jaunų migrantų, kurių indėlis į šalies ekonomiką ne tik suteiks papildomų galimybių visiems praturtėti, bet ir taps būtinas, kad būtų galima išlaikyti milijonus į pensiją išeinančių lenkų. Ilgainiui naujosios grupės užims dominuojančią padėtį produktyviojoje visuomenės dalyje. Lenkijos veidas pasikeis negrįžtamai. Etniniu, religiniu, kultūriniu ir politiniu požiūriu. Tėvynė, kokią ją pažįstame, išnyks.

Visos mūsų pastangos ginti lotyniškosios civilizacijos pagrindus, Lenkijos suverenumą ir tapatybę bus beprasmės, jei nepamiršime, kad Lenkijai išlikti visų pirma reikia lenkų.

Mūsų pirmąja ataskaita "Ko reikia šeimos politikai Lenkijoje" tiesiogiai rėmėsi vyriausybė, 2016 m. pristatydama svarbiausias šeimos politikos priemones. Dabar kai kurie mūsų pasiūlymai įtraukti į Vyriausybės demografinę strategiją 2040, o kai kurie jau įtraukti į Lenkijos prezidento pasirašytame "Lenkijos įsakyme" siūlomus sprendimus.

Tačiau politikai apie prodemografinę politiką vis dar galvoja daugiausia kaip apie trumpalaikius finansinius pervedimus, teikiančius rinkiminę naudą. Nors tai ir padėjo veiksmingai panaikinti itin didelį skurdą, tačiau tai nepadidino gimstamumo. Kad sustabdytume didėjančią demografinę krizę, visų pirma turime atkurti pagarbos šeimai ir motinystės bei tėvystės sunkumams kultūrą. Turime pasipriešinti individualizmo kultūrai, kurioje nėra vietos pasiaukojimui dėl kitų ir savęs išsižadėjimui šeimos ar didesnės bendruomenės labui.

Ypač daug dėmesio skyrėme Šeimos ir socialinės politikos ministerijos paskelbtai "Demografinei strategijai 2040". Parengta, įžvalgi ataskaita ir rekomendacijos vyriausybei buvo aptartos ekspertų komisijoje, kurioje dalyvavo teisininkai, ekonomistai, verslininkai ir sociologai.

Mūsų ekspertai taip pat dalyvavo viešose konsultacijose dėl "Lenkijos susitarimo", kurių metu parengėme išsamią jo pirminių prielaidų analizę Lenkijos šeimų interesų požiūriu ir išsiuntėme įstatymo projektą dėl šeimos koeficiento, kuris yra reali mokesčių lengvata Lenkijos šeimoms. Po mūsų įsikišimo į galutinį įstatymo projekto variantą buvo įtrauktos lengvatos daugiavaikėms šeimoms, kurių siekėme per konsultacijas.

Kitais metais, bendradarbiaudami su partneriais iš viso pasaulio, su kuriais užmezgėme ryšius bendrų iniciatyvų ir Collegium Intermarium dėka, sukursime gerosios patirties ir prošeiminių bei prodemografinių veiksmų iš viso pasaulio katalogą. Leidinyje pateiksime jau pasiteisinusius sprendimus, ypač daug dėmesio skirdami tiems, kurie nesiima abejotinos krypties - be galo didinti perskirstymo lygį.

Neabejoju, kad mūsų veikla šioje srityje yra būtina. Jei dabar nesiimsime visų įmanomų priemonių, po 10 metų bus tiesiog per vėlu.

Sustabdykime progresuojančią demografinę krizę

Taip blogai nebuvo jau 75 metus. Demografiniu požiūriu 2020 m. buvo prasčiausi metai nuo Antrojo pasaulinio karo laikų - mirčių skaičius viršijo gimimų skaičių daugiau nei 122 000. Per šį laikotarpį gimė mažiau nei 380 000 lenkų, o beveik pusė milijono mirė. Tačiau šis neigiamas gimstamumo rodiklis nėra vien tik pandemijos rezultatas, kaip gali pasirodyti iš pradžių.

Nuo XX a. devintojo dešimtmečio pabaigos Lenkijoje laipsniškai mažėja natūralus gyventojų prieaugis, kurį visų pirma lemia nuolat mažėjantis gimstamumo rodiklis, t. y. rodiklis, rodantis, kiek vidutiniškai vienai moteriai gimsta vaikų. Praėjusiais metais gimstamumo rodiklis Lenkijoje buvo vos 1,39, tačiau jau daugelį metų tai neužtikrina paprastos kartų kaitos, kuri užtikrinama, kai gimstamumo rodiklis yra bent 2,1.

Praktiškai tai gali reikšti du dalykus: arba artimiausiais dešimtmečiais Lenkija pradės masiškai priimti migrantus, kurie, kaip ir daugelyje Vakarų Europos šalių, padidins visos sistemos stabilumą, arba Lenkijos valstybė netrukus negalės mokėti pensijų daugeliui lenkų, nes darbingo amžiaus žmonių skaičius bus nepakankamas. Tokia padėtis gresia ne tik pensijų sistemos, bet ir visos Lenkijos ekonomikos sužlugdymu. Kiekviena šeima yra ne tik pagrindinis socialinis vienetas, bet ir pagrindinis ekonominis vienetas, kuriam dirba daugybė sektorių, pavyzdžiui, maisto, statybų, automobilių, medicinos, švietimo ir drabužių pramonė. Todėl vis mažėjantis kuriamų šeimų skaičius ir dydis reiškia, kad išnyksta visos ekonomikos smagratis.

Todėl jei demografinė padėtis Lenkijoje nepasikeis, visos mūsų pastangos apginti mūsų civilizacijos pamatus taps beprasmės. Kad Lenkijos ekonomika išliktų, reikės sekti daugelio Vakarų Europos šalių, kuriose plačiai atvertos durys ekonominei migracijai iš viso pasaulio, pavyzdžiu. Dėl to Lenkija taip stipriai pasikeis, kad bus sunku atpažinti Tėvynę, kurios tapatybė buvo kuriama remiantis Henryko Sienkiewicziaus romanais, krauju, pralietu už nepriklausomybę, ir kartų lenkų, gynusių savo nacionalinę kultūrą, tikėjimą ir politinį suverenumą, drąsa.

Todėl nenuostabu, kad demografinė grėsmė daugelio Europos šalių politikams nėra aktuali. Pastaraisiais mėnesiais Lenkijos vyriausybė taip pat aprašė ilgalaikę demografinę politiką dokumente, kurį iš karto nuodugniai peržiūrėjo Ordo Iuris ekspertai.

Analizuojame vyriausybės demografinę strategiją

Ataskaitą pradėjome nuo pastarųjų 30 metų prošeiminės ir demografinės politikos analizės. Aprašėme tiek keletą centrinio lygmens bandymų, tiek konkrečias pastarąjį dešimtmetį pasirinktų vietos valdžios institucijų iniciatyvas, kurios nepadėjo pasiekti teigiamų demografinių tendencijų pokyčių.

Atsižvelgdami į tai, įvertinome Vyriausybės įgaliotinio demografinei politikai demografinėje strategijoje iki 2040 m. siūlomus sprendimus. Reikia pripažinti, kad strategijoje tiksliai įvardijami demografinės krizės šaltiniai ir nurodoma daug veiklos krypčių, kurias reikėtų vertinti teigiamai. Tačiau pernelyg bendras požiūris nepadeda imtis konkrečių veiksmų gimstamumui didinti.

Visų pirma reikėtų pažymėti, kad strategijoje atkreipiamas dėmesys į būtinybę didinti vaikų priežiūros vertę visuomenės akyse. Čia kalbame apie tai, kaip keičiasi tėvystės suvokimas kultūroje, o tai daugiausia susiję su vis labiau nuvertinama motinyste.

Savo analizėje taip pat atkreipėme dėmesį į neefektyvius ir neapgalvotus socialinius sprendimus, įtrauktus į Vyriausybės strategiją, kurie niekaip nesusiję su vaikų skaičiumi šeimoje.

Kaip padidinti Lenkijos šeimų gimstamumą?

Antroje analizės dalyje pateikiame rekomendacijas, kaip papildyti Vyriausybės strategijoje esančias spragas, remdamiesi tokių šalių kaip Vengrija ar Prancūzija gerąja patirtimi. Be kita ko, atkreipiame dėmesį į galimybę išplėsti mokesčių lengvatos už vaiką taikymą vadinamojo šeimos koeficiento forma ir atsižvelgti į vaikų auginimo faktą apskaičiuojant pensijų įmokas. Geras užsienio priemonių pavyzdys yra ir vyriausybės parama, kai su bankais susitariama dėl mažesnių paskolų palūkanų normų daugiavaikėms šeimoms. Parama šeimų tvarumui taip pat labai svarbi demografijai. Todėl savo analizėje, be kita ko, siūlome populiarinti tarpininkavimą šeimose, kuris gali sumažinti skyrybų skaičių.

Plėtojant įvairias vaikų priežiūros formas, siūlome įvesti visoje šalyje galiojančius vaikų priežiūros kuponus arba mokesčių lengvatą, kuri leistų atskaityti išlaidas, patirtas organizuojant vaikų priežiūrą, arba kuria galėtų pasinaudoti šeimos, kuriose vienas iš tėvų nusprendė atsisakyti darbo, kad galėtų visą laiką rūpintis vaikais. Dar viena vertinga iniciatyva būtų įvesti švietimo kuponą ir išplėsti Daugiavaikės šeimos kortelės taikymo sritį.

Paskata diegti gerą prošeiminę praktiką darbo vietoje galėtų būti prošeiminius standartus atitinkančių įmonių sertifikavimo sistema. Taip pat atkreipiame dėmesį į tai, kad svarbu sudaryti palankesnes sąlygas derinti mokslą ir motinystę, pritaikant akademinę aplinką tėvų ir studentų poreikiams.

Vienas svarbiausių prodemografinės politikos aspektų turėtų būti motinystės ir tėvystės suvokimo pokyčiai. Šiuolaikinėje kultūroje vaikų turėjimas yra kuriamas kaip kliūtis, kaip savo galimybių apribojimas, kaip atsisakymas patogaus egoizmo, kurį propaguoja masinė kultūra. Todėl būtina atkurti pagarbą tėvystei, norą kurti šeimą ir susilaukti palikuonių. O tai įmanoma tik tada, kai šeima, priešingai nei individas, vėl taps visuomenės funkcionavimo pagrindu ir centru.

Todėl į mūsų rekomendacijas įtrauktas postulatas propaguoti filmus, televizijos programas, serialus ir literatūrą, skatinančius atsakingą tėvystę ir ugdančius pagarbą šeimai. Tai būtų galima padaryti, pavyzdžiui, įsteigiant apdovanojimus, konkursus, sertifikatus ar pasižymėjimo ženklus šeimai palankaus turinio autoriams ir transliuotojams.

Ar įmanoma pakeisti demografines tendencijas?

Mūsų rekomendacijų taikymas gali pakeisti neigiamą demografinę tendenciją. Tai rodo kitų Vidurio ir Rytų Europos šalių, kuriose bendras gimstamumo rodiklis yra daug didesnis nei Lenkijoje, pavyzdžiai.

Palyginus šiose šalyse taikomas šeimos politikos priemones, galima daryti išvadą, kad beveik visose jose jos yra ne tiek bendros, kiek specializuotos išmokos, skirtos dviem grupėms.

Pirma, tėvams, auginantiems vaikus iki 3 arba 6 metų. Tai amžius, kai vaikui reikia ypač intensyvios priežiūros, kuri dažnai susijusi su būtinybe ar noru apriboti ar sustabdyti vieno iš tėvų darbinę veiklą.

Antra, daugiavaikėms šeimoms, auginančioms tris ar daugiau vaikų. Šioms šeimoms skirtos išmokos turi didžiausią poveikį demografiniam poveikiui. Nors priimant sprendimą susilaukti pirmojo vaiko finansinė parama nėra itin svarbi, daugiavaikėms šeimoms, kuriose pragyvenimo išlaidos yra daug didesnės, šis aspektas yra labai svarbus.

Kitų šalių patirtis rodo, kad demografinio nuosmukio grėsmė nėra neišvengiama. Pažvelkime, pavyzdžiui, į Vengriją, kuri jau kelerius metus palaipsniui įgyvendina visapusišką šeimai palankią politiką, kuriai skiria apie 4 % BVP. 4 % BVP.

Ją sudaro įvairios išmokos šeimoms, gaunamos nepriklausomai nuo pajamų, įskaitant išmokas nedirbantiems tėvams ar seneliams, auginantiems vaikus, ir paprasta mokesčių lengvatų sistema, pagal kurią didžioji dauguma šeimų, auginančių tris ar daugiau vaikų, nemoka jokio pajamų mokesčio. Be to, Vengrijos vyriausybės vykdoma politika padėjo atkurti visuomenės požiūrį į vaikų turėjimo ir ankstyvo šeimos sukūrimo vertę.

Estijoje taip pat pastebimai padidėjo gimimų skaičius - per pirmuosius ketverius metus nuo nuoseklios šeimos politikos pradžios gimstamumas padidėjo 25 %.

Čekijoje, kur tėvai, be kita ko, gali naudotis iki trejų metų mokamomis atostogomis gimus vaikui, per pastarąjį dešimtmetį gimstamumas labai išaugo ir dabar yra daug didesnis nei mūsų šalyje.

Mūsų išvada paprasta - mums nereikia varstyti atvirų durų. Parengtų ir išbandytų sprendimų galima pasisemti iš mums kultūriškai artimų šalių.

Pritariu "Ordo Iuris" veiksmams"Polish Deal" kaip atsakas į lenkų šeimų problemas?

Iš dalies išnaudota galimybė įdiegti šeimai palankių sprendimų sistemą - netrukus įsigaliosiantis "Lenkijos susitarimas", kuriam per viešas konsultacijas pateikėme nemažai pastabų. Šeimų išlaikymui ypač svarbus bus neapmokestinamų sumų padidinimas.

Analizėje, kuri mums buvo atsiųsta per viešąsias konsultacijas dėl "Lenkijos susitarimo", daug dėmesio skyrėme "Šeimos priežiūros kapitalui". Pagrindinė jos prielaida - mokėti 500 zlotų per mėnesį dvejus metus arba 1000 zlotų per mėnesį vienerius metus už antrą ir paskesnius vaikus nuo 12 iki 36 mėnesių amžiaus. Pagal sprendimą, kuris įsigalios jau nuo 2022 m. sausio 1 d., tėvai galės patys nuspręsti, ar pinigus skirti lopšeliui, auklei, ar savarankiškai vaikų priežiūrai. Tai didelis patobulinimas, palyginti su dabartine padėtimi, kai valstybė subsidijuoja vaikų priežiūrą, tačiau tik su sąlyga, kad tai būtų vaikų lopšeliai-darželiai. Ši struktūra yra panaši į globos kuponą, kurį jau daugelį metų ragina sukurti Ordo Iuris institutas.

Vis dėlto manau, kad mums ypač pasisekė atleidimas nuo mokesčių šeimoms, auginančioms mažiausiai keturis vaikus. Į šios vertingos iniciatyvos nebuvimą pirminiame "Lenkijos tvarkos" variante atkreipėme dėmesį viešųjų konsultacijų etape, Vyriausybei išsiųstame dokumente pabrėždami, kad atleidimas nuo mokesčių šeimoms, auginančioms ne mažiau kaip keturis vaikus, būtų akivaizdus daugiavaikių šeimų įvertinimas ir naujas, reikšmingas demografinis stimulas, kuris kelerių metų perspektyvoje galėtų prisidėti prie naujai gimusių vaikų skaičiaus padidėjimo net keliais šimtais tūkstančių. Pagaliau buvo atliktas mūsų rekomendaciją atitinkantis pakeitimas.

Tačiau vis dar nėra sisteminės šeimos, motinystės ir tėvystės skatinimo politikos. Dabar gerosios praktikos ir sprendimų šioje srityje nustatymas turi tapti svarbiausiu šeimos politikos tyrimų elementu.

Sustabdykime demografinę krizę

Neigiamų demografinių tendencijų sustabdymas yra didelis iššūkis valstybei, tačiau tai nėra neįmanoma.

Todėl su pasitenkinimu atkreipiame dėmesį į visus veiksmus, kurių ėmėsi Lenkijos vyriausybė šiai problemai spręsti. Tarp jų yra vis daugiau ir daugiau postulatų, kuriuos jau daugelį metų pateikia Ordo Iuris ekspertai. Tačiau vis dar turime nemažai pasiūlymų, kurie laukia, kol bus panaudoti. Kalbame, pavyzdžiui, apie šeimos koeficiento įstatymą, daugybę rekomendacijų, įtrauktų į Ordo Iuris ekspertų parengtą Strategijos 2040 analizę ir teisės aktų paketą "Siekiant šeimai palankios teisės". Artimiausiais mėnesiais dėsime visas pastangas, kad įtikintume Lenkijos valdžios institucijas priimti tolesnius veiksmingus prodemografinius sprendimus.

Kitais metais parengsime visą veiksmų ir gerosios patirties katalogą, kuriame išsamiai aprašysime kitose šalyse taikomus veiksmingus prodemografinius sprendimus, kurie nėra tik paprastas viešųjų lėšų perskirstymas. Leidinys bus parengtas bendradarbiaujant su mūsų partneriais iš viso pasaulio, su kuriais jau dirbame pagal "Collegium Intermarium" ir kitas Instituto aplinkos iniciatyvas. Ataskaitos parengimas, apimantis tarptautinę analizę ir vertimus, mums kainuos apie 30 000 PLN. Tačiau, matydamas, kad šeimą remiančių sluoksnių spaudimas vyriausybei yra veiksmingas, tikiu, kad šie sprendimai taip pat bus įgyvendinti.

Mūsų veikla, susijusi su prošeimine ir prodemografine politika, iš tiesų yra nuolatinės ir būtinos išlaidos. Kiekvieną mėnesį turime skirti 4 000 zlotų nuolatinei stebėsenai ir dalyvavimui socialinėse konsultacijose dėl konkrečių vyriausybės iniciatyvų. Antroji suma mums kainuoja analizės, kurioje pateikiamos rekomendacijos dėl veiksmų, kurių imtasi, parengimas.

Išlaidos, kurias reikia padengti, taip pat yra susijusios su reklamine veikla, skirta mūsų siūlomiems sprendimams pristatyti. Ir nors sunku įvertinti jų sąnaudas, dažnai tai yra geriausias būdas veiksmingai įgyvendinti siūlomus sprendimus, kaip rodo jau įdiegti sprendimai pagal Strategiją 2040 ir "Lenkijos tvarką", kurių įgyvendinimo jau seniai siekėme vyriausybiniuose sluoksniuose.

Tikiu, kad su jūsų pagalba mums pavyks įtikinti vyriausybę plėsti prodemografinę veiklą. Be jaunų lenkų visi kiti veiksmai už gyvybę, šeimą, laisvę ir suverenią Respubliką bus beprasmiai.

Todėl būsiu labai dėkingas, jei paremsite Institutą 30, 50, 100 ar bet kokia kita suma, kurios dėka galėsime tęsti kovą už lenkų tautos išlikimą.


Demografinė situacija Lietuvoje

https://eacea.ec.europa.eu/national-policies/eurydice/content/population-demographic-situation-languages-and-religions-44_lt

Gimusių gyventojų skaičius

2000

2005

2010

2015

2020*

34 149

30 541

30 676

31 475

24 521

*Preliminarūs duomenys

Duomenų šaltinis: Lietuvos statistikos departamentas, rodiklis „Gimusieji“ (Gyventojai ir socialinė statistika. Gyventojai. Gimstamumas) (žiūrėta 2021-03-21).

Natūrali gyventojų kaita

2000

2005

2010

2015

2019

-4 770

-13 258

-9 867

-10 301

-10 888

Duomenų šaltinis: Lietuvos statistikos departamentas, rodiklis „Natūrali gyventojų kaita“ (Gyventojai ir socialinė statistika. Gyventojai. Gimstamumas) (žiūrėta 2021-03-21).

2019 m. vidutinė tikėtina Lietuvos gyventojų gyvenimo trukmė [iii] siekė 76,43 metų (2000 m. – 72,14, 2005 m. – 71,25, 2010 m. – 73,19) ir ji po truputį vis ilgėja. Vyrų vidutinė tikėtina gyvenimo trukmė yra maždaug 10 metų trumpesnė nei moterų ir siekia 71 metus. Moterys pagal vidutinę tikėtiną gyvenimo trukmę gyvena maždaug 81 metus.

Lietuvoje taip pat vyksta gyventojų senėjimo procesai. Per pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje žymiai sumažėjo mokyklinio amžiaus vaikų ir jaunuolių, augo vyresnio amžiaus gyventojų skaičius. Demografiniai pokyčiai kartu su emigracijos mastais turi tiesioginės įtakos švietimui. Ruošiamos skatinimo priemonės optimizuoti švietimo įstaigų tinklą, kuris šiuo metu yra jau nebeatitinkantis sumažėjusio mokinių ir studentų skaičiaus. Imamasi priemonių atjauninti pedagogų sektorių ir kartu jį pritaikyti tinklo poreikiams.

 Gyventojų  dalis proc. metų pradžioje pagal amžių

Amžiaus grupės

2002

2005

2010

2015

2021*

(Iš viso pagal amžių)

3 454 637

3 355 220

3 141 976

2 921 262

2 795 175

0–4

5,00

4,49

4,69

5,15

4,99

5–9

6,28

5,47

4,58

4,73

5,23

10–14

7,69

7,13

5,68

4,68

4,86

15–19

7,77

7,71

7,30

5,83

4,55

20–24

6,72

7,08

7,31

7,09

5,42

25–29

6,73

6,51

6,57

6,69

6,54

30–34

7,29

7,00

6,41

6,07

6,93

35–39

7,59

7,21

6,94

6,13

6,40

40–44

7,86

7,87

7,16

6,89

6,20

45–49

6,34

7,23

7,81

7,16

6,87

50–54

5,77

6,02

7,20

7,85

7,21

55–59

5,14

5,28

5,89

7,18

7,57

60–64

5,34

5,16

5,10

5,82

7,30

65–69

4,89

5,08

4,87

4,93

5,58

70–74

4,24

4,38

4,66

4,55

4,60

75–79

2,93

3,39

3,75

4,14

3,84

80–84

1,35

1,93

2,56

2,94

3,22

85 ir vyresni

1,08

1,05

1,51

2,17

2,69

* Pateikiami išankstiniai duomenys

Duomenų šaltinis: Lietuvos statistikos departamentas, rodiklis „Nuolatinių gyventojų skaičius metų pradžioje“ (Gyventojai ir socialinė statistika. Gyventojai. Gyventojų skaičius ir sudėtis) (žiūrėta 2021-03-21).

1990–2021 metų laikotarpiu Lietuvoje gyventojų sumažėjo beveik 900 tūkst.

P.S. Demografinę situaciją Lietuvoje planuojama gerinti diegiant homoseksualizmą ir kitus lytinius iškrypimus, legalizuojant narkomaniją, skatinant alkoholizmą, ardant prigimtinę šeimą.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą