2017-11-09

Lietuviškas nonsensas: „Laisvosios rinkos institutas“ yra, o laisvoji rinka neegzistuoja. V.Katasonovas apie naftos kainodarą (video)


Net ir ne ekonomistui rėžia ausį nesąmonės, kurias nuolatos skleidžia „Laisvosios rinkos“ instituto „orakulai“, o labiausiai šios įstaigos pavadinimas. Iš garsaus Rusijos ekonomisto, buvusio Pasaulio banko eksperto, prof. Valentino Katasonovo lupų išgirdau savo spėjimo patvirtinimą, kad Laisvosios rinkos nėra. Jos nebuvo jau prieš šimtą metų. V.Katasonovas pasakė:




Kodėl naftos kaina greitai kyla, nežiūrint, kad tam nėra ekonominio pagrindo? Bendrai-tai to priežastys buvo paaiškintos dar prieš šimtą metų. Aš turiu omenyje Lenino darbą „Imperializmas kaip aukščiausia kapitalizmo stadija“. Darbas buvo parašytas 1916 metais, prieš 101 metus. Tai štai, šiame veikale Leninas suformulavo, kad vystymosi procesas taip vadinamos rinkos ekonomikos jau praeityje ir kad rezultate procesų  kapitalo koncentracijos, centralizacijos, atsirado monopolija. O ten, kur monopolija, ten nėra konkurencijos, o kur nėra konkurencijos, ten nėra laisvosios rinkos.

Yra didelis skaičius įvairų monopolijos formų: trestai, sindikatai, koncernai, tame skaičiuje ir karteliai. Karteliai egzistavo XX amžiaus pradžioje, jie egzistuoja ir šiandien. Karteliai – tai ne kas kita, kaip tiesiog susitarimas dalyvių dėl pasidalinimo realizavimo rinkų ir dėl kainų nustatymo.

Tai yra, faktiškai jokio laisvos kainodaros nėra, jokios laisvos konkurencijos irgi senai jau nėra. Veikia karteliai. Naftos rinka ypatingai kartelizuota. Visi kvaili vadovėliai apie „rinkos ekonomiką“ sako mums apie tai, kad kaina formuojama veikiant paklausai ir pasiūlai. Taip, žinoma, tai vidutinės trukmės periode, tuo labiau ilgoje perspektyvoje negalima pažeisti fundamentalią proporciją tarp paklausos ir pasiūlos, bet tai tiktai ilgose distancijose, o trumpose distancijose pilnai galima destabilizuoti juodojo aukso rinką – arba pakelti, arba sumažinti kainą. Tokie padidinimai-sumažinimai naudojami ne tiktai praturtinti naftos rinkos dalyvius, bet ir tam, kad pasiekti politinių tikslų. Pavyzdžiui, visi jūs atsimenate, kad 80-jų viduryje įvyko staigus naftos kainų kritimas, o Sovietų Sąjunga po dešimties metų po 70-ųjų energetinės krizės ir naftos kainos keturgubo pakilimo užsėdo ant naftos adatos. Tada pas mus prasidėjo rimtos problemos ekonomikoje, biudžete. Koją mūsų šaliai tada pakišo pinigų šeimininkai. (...) 

Pokalbio tekstas:





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą