2018-10-10

Italija siūlo keisti Mastrichto sutartį


Dienraštis die Welt savo vedamąjame rašo, kad Italijos Europos reikalų ministras Paolo Savona nori iš naujo derėtis dėl Mastrichto sutarties stabilumo kriterijų, kuriais grindžiama Europos pinigų sąjunga. Jo tikslas: mažiau stabilumo mechanizmų, daugiau investicijų.

Savona yra ES ir vokiečių vaidmens joje kritikas, bet, kaip sako pats, nėra „euroskeptikas“. Savona sukvietė tarptautinės spaudos atstovus, kas supažindinti su dokumentu, kurį jis parašė vyriausybės vardu. Dokumentas pavadintas „politika kitos, stipresnės ir teisingesnės Europoje“.

Remdamasi šiuo dokumentu, Italijos vyriausybė parengė savo biudžeto projektą, kuriame numatoma, kad nauja valstybės skola sudarys 2,4% BVP. Europos Komisija penktadienio vakarą kritikavo Italijos biudžeto projektą, nes šis viršijo 2 % BVP.



Dėl Mastrichto stabilumo kriterijaus nesilaikymo Savona pasakė: „Kodėl mums iki šiol reikia laikytis devintojo dešimtmečio ekonominių receptų, kurių veiksmingumas niekada nebuvo įrodytas?" - klausė jis.".„Šitos idėjos atsirado prieš Berlyno sienos kritimą, prieš tai, kai Kinija tapo tarptautine ekonomikos galia“. „Ši situacija negali tęstis, ES kontroliuojamas šio autopiloto juda tiesiai į ledkalnį.“

Jo nuomone, mechanizmas nevykęs. Finansinio stabilumo tikslas dar toli gražu nėra pasiektas, o dėl to buvo paaukoti tikro augimo, užimtumo, ekonominės ir socialinės gerovės tikslai." Nors euro įvedimo politikos priemonės buvo sėkmingos, tai buvo pasiekta didelės dalies Europos piliečių sąskaita, kurie prarado tikėjimą Europos aljanso ateitimi. "Ekonomikos teorija ir empirizmas negali išspręsti šio ginčo", - sakoma dokumente.

Dokumentas kviečia sukurti darbinę grupę, sudarytą iš ES valstybių atstovų ir Europos komisijos, kuri užsiims šiais klausimais ir iki sekančio Europos Tarybos posėdžio parengs priemones, kurios „turi būti priimtos vardan gerovės visų Europos piliečių“, kad pagerinti esamą padėtį.

Esmė tame, kad ES turi vykdyti įsipareigojimus, kuriuos ji davė visiems savo piliečiams. Italija siūlo atsitraukti nuo stabilumo mechanizmo, kad finansuoti daugiau investicijų.

Ši strategija atsispindi Italijos biudžeto projekte, kuris bus svarstomas Senate ir spalio 15 pristatytas Europos komisijai.

Savona šį projektą skaito „nuosaikiu, tiksliu ir būtinu.“ Jo nuomone, susitarimo žlugimas ir finansų krizė „nėra niekino interesai“. „Mes turime liautis kalbėti vieni apie kitus ir pradėti kalbėti vieni su kitais“, - reziumavo Savona.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą