2018-10-01

Vengrija ir toliau atmeta JTO migracijos paketą ir kritikuoja eurokomisarą Avramopoulos dėl įgaliojimų viršijimo


Po JAV ir Vengrija pareiškė, kad nedalyvaus patvirtinant tarptautinę globalią JTO migracijos sutartį bet kokioje forma ir neskaitys ją privaloma. Apie tai pranešė Vengrijos užsienio reikalų ministras Peter Szijjarto greta JTO Generalinės asamblėjos Niujorke vykusiose derybose praėjusį penktadienį. Ministro žodžiais, globali migracijos sutartis tik pablogins situaciją, nes pastūmės milijonus žmonių keliauti į Europą, rizikuojant savo gyvybe, ir sukurs milijoninius pelnus kontrabandininkams.  

Szijjarto pranešė MIP, kad informavo apie Vengrijos poziciją JTO generalinio sekretoriaus pavaduotoją Rosemary DiCarlo ir JTO Generalinės Asamblėjos prezidentą Maria Fernanda Espinosa Garces.


Vengrijos požiūriu, sutartis yra žalinga, nes paremta klaidingu principu, kad migracija yra viena iš pagrindinių žmogaus teisių. Pagrindine žmogaus teise, mano Vengrijos vyriausybė, yra žmonių teisė gyventi saugiai savo gimtojoje šalyje, o jeigu žmonėms kyla pavojus, tai jie turi būti apsaugoti pačioje artimiausioje saugioje valstybėje.


Vengrijos valdančiosios koalicijos Fidesz – KDNP (Krikščionys demokratai) deputatai kreipėsi į Europos komisarą Dimitris Avramopoulos kviesdami vykdyti savo pareigą valstybėms-narėms. JTO Generalinė Asamblėjos 73-je sesijoje, įvykusioje praėjusios savaitės pradžioje Niujorke, šis komisaras migracijos, vidaus reikalų ir pilietybės reikalams, pareiškė viltį, kad ES valstybės narės artimiausiu laiku patvirtins pabėgėlių perkėlimo planą. Jis palaikė JTO migracijos paketą ir pažymėjo, kad valstybės-narės laisvanoriškai priėmė įsipareigojimą dėl pabėgėlių priėmimo.

Fidesz-KDNP EP deputatai planuoja paklausti Europos Komisijos pirmininko Žano Klodo Junkerio, kada ir kuo jis pakeis Avramopoulos, kuris pažeidžia „pačias elementariausias taisykles“ ir „viršija savo įgaliojimus“ pareikšdamas, kad ES palaiko JTO migracijos programą, numato legalizuoti ir organizuoti imigraciją, atimti iš valstybių-narių teisę ginti savo sienas ir valdyti savo nuosavą prieglobsčio suteikimo tvarką, palengvinti migrantų įvažiavimą į ES.

Vengrijos parlamentarų nuomone, jis galėjo daryti pareiškimus apie JTP migracijos paketo palaikymą tiktai turėdamas visų ES valstybių-narių įgaliojimus tam. Neturėdamas tokio pritarimo, Avramopoulos pažeidė pagrindinę ES taisyklę.

Nuorodos:



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą