2018-10-20

Mo - unikalus reiškinys: dalis kažkada „prichvatizuoto“ valstybės turto transformavosi į kultūros objektą


Daugelis pamena, kas nutiko su šimtais didelių įmonių ir kitų valstybės objektų per „perestrojkę“ ir Lietuvai atgavus nepriklausomybę. Visoje postsovietinėje erdvėje turto perėjimas iš valstybės rankų į privačias buvo vadinama „prichvatizacija“, o oficialiai visas tas išvogimas buvo pavadintas „privatizacija“. Aš nesigilinsiu čia į mechanizmus, kaip tai buvo daroma. Dauguma apie tai girdėjo ar patys realizavo. Aš pasakysiu tik kelis žodžius apie tai, kas su tuo „prichvatizuotu“ turtu buvo vėliau padaryta.





Kai ką matome: griūvančius Vilniaus Sporto ir Profsąjungų rūmus, sunaikintas milžiniškas gamyklas, kuriose dirbo tūkstančiai darbuotojų: Kuro aparatūros, Skaičiavimo mašinų, Grąžtų, Elektros skaitiklių (visos Vilniuje) ir t.t. Tokių didžiulių gamyklų buvo šimtai visoje Lietuvoje. Dauguma jų virto žemės sklypais statyboms ir metalo laužu, o vėliau atgimė „Porše“ automobilių, vilų, akcijų ir kitokio daug menkesnio turto forma.


Su moksliniu gamybiniu susivienijimu „Fermentas“ buvo kitaip. Vadovai instituto nepavertė loftais, o mokslinės įrangos metalo laužu (gyvenu netoli buvusio Elektrografijos instituto, kurį akcininkai sunaikino aukščiau aprašytu būdu). „Fermentą“ vadovai išlaikė ir transformavo į privačią įmonę, ją išvystė.

Laisvosios rinkos“ ideologai mums neišduoda paslapties, kad jokia „laisvoji rinka“ pasaulyje neegzistuoja, bet „Fermento“ savininkai tai žinojo, todėl įmonę laiku pardavė rinkos rykliui, JAV gigantui „Thermo Fisher Scientific,“ už sumą, kuri preliminariai buvo vertinama 260 mln. JAV dolerių. Atkreipiu dėmesį, kad įmonėje viso dirbo 500 darbuotojų, o pagrindinėje įmonėjė Vilniuje – apie 350 darbuotojų! (žiūr. „Verslo žinias“).


Mo“ muziejaus savininką Viktorą Butkų puikiai pažįstu, nes esu su juo dirbęs viename skyriuje, kuriam vadovavo kitas buvęs „Fermento“ akcininkas prof. Arvydas Janulaitis. Esu su V.Butkumi kelių straipsnių bendraautorius, kuriuos nesunkiai galima surasti Google, surinkus mūsų pavardes.

Šiandien „Mo“ muziejų apžiūrėjau iš išorės, padariau kelias nuotraukas. Patiko. Sekantį kartą apžiūrėsiu iš vidaus. Ištęsiu malonumą.

Aš manau, kad protingas žmogus (kvailiai juk nebūna biomedicinos daktarais ir profesoriais) ir elgiasi protingai, V.Butkus tai mums dar kartą įrodė. Gaila tik, kad jis kol kas vienintelis toks Lietuvoje.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą