2020-03-21

Šunys ir katės visą gyvenimą gali būti koronaviruso nešiotojais-veterinaras


Optimistai tuojau pasakys, kad užsikrečiama lašeliniu būdu. O kaip su glostomais ir bučiuojamais gyvūnais? O kaip su visur besimėtančiu nevalyvų šeimininkų paliktu šunų mėšlu? Kaip su šunų ir kačių šlapimu, kuris paliekamas ant įvairių paviršių? O kaip su šeimininkais, kurie 2-3 kartus šunis išveda į lauką, nedėvi kaukių ir pirštinių?

Žemiau pateikiu Cargrad TV (Rusija) paskelbto to paties pavadinimo straipsnio vertimą:


Savininkė pomeranijos špico, vienintelio pasaulyje šuns, užsikrėtusio koronavirusu, atsisakė šuns skrodimo ir mirties priežasties nustatymo. O veterinarai skambina, tuo tarpu, pavojaus varpą. Pasirodo, šunys ir katės gali visą gyvenimą būti pavojingo susirgimo nešiotojais.

Pomeranijos špicas užsikrėtė Honkonge. Jokių Covid-19 simptomų šuo neturėjo. Mokslininkai atliko kelis testus ir išaiškino, kad 17-mečio špico organizme yra Covid-19 infekcija. Gyvūnas buvo karantinuotas vasario 26, o kovo 14 jį išleido į namus. Per šį periodą specialistai padarė penkis testus. Dviejuose paskutiniuose mėginiuose koronavirusas nebuvo nustatytas.

Šuns šeimininkas pranešė, kad kovo 16 d. jo mylimas špicas mirė.

„Šeimininkė pasakė, kad nenori skrodimu aiškinti mirties priežastį“, - parašė South China Morning Post.

Aukščiausios kategorijos veterinarijos gydytojas Michailas Šeliakovas pokalbyje su Cargrad pareiškė, kad pas gyvūnus yra savo tipo koronavirusas, tačiau nepaneigė galimybės perdavimo Covid-19 nuo žmogaus gyvūnui ir atvirkščiai.

„Viskas priklauso nuo imuniteto. Jeigu imunitetas menkas, galima ir užsikrėsti nespecifiniais virusais“, - skaito ekspertas.

Veterinaras pažymėjo, kad naminiai gyvūnai neretai yra koronaviruso infekcijos nešiotojai.

„Katės bendrai iki 80% koronaviruso infekcijos pernešėjos. Tai yra labai daug jų pernešėjos, kurioms tai niekaip nepasireiškia, gyventi netrukdo, bet esant tam tikroms sąlygoms, kaip mes kalbėjome, sumažėjus imunitetui, infekcija aktyvuojasi ir gali sukelti net letalią baigtį. Jeigu virusas aktyvavosi, tai faktiškai gyvūnui jau negalima padėti“, - paaiškino Michailas Šeliakovas.

Dėl pomeranijos špico iš Honkongo veterinaras įsitikinęs, kad šuo mirė ne nuo koronaviruso, o nuo jo sukeltų komplikacijų.

„Būna komplikacijos su nervų sistema, paralyžiuoja, pavyzdžiui žmogų, nors iš pradžių buvo įprastas gripo virusas. Yra keli faktoriai, tame skaičiuje imuninės sistemos išsekimas. Tai yra organizmas tiek išnaudojo jėgų kovai su infekcija, kad visos chroniškos infekcijos, kurias turėjo šis žmogus, visos jos paaštrėjo po to, kai jis įveikė kažką gremėzdiško. Bet visa smulkmė iškilo į paviršių ir sukėlė tokias komplikacijas. Taip būna. Po sunkių infekcinių susirgimų tiesiog nuo kokių tai šalutinių dalykų galima mirti“, - pasakė veterinaras.


Nuorodos:





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą