2020-03-20

ES dėl Covid-19 stabdo pabėgėlių priėmimą




Europos Komisija kovo 19 dieną pranešė, kad dėl Covid-19 viruso išplitimo dėl humanitarinių priežasčių neapibrėžtam laikui nutraukia pabėgėlių priėmimą. Dieną prieš tai EK pranešė, kad sąjungos teritorijoje įveda karantiną.

Pasaulio migracijos organizacija ir JTO vyriausiojo komisaro valdyba jau anksčiau paskelbė apie laikiną pabėgėlių priėmimo sustabdymą.

Vokietija kovo 18 dieną irgi pranešė apie pabėgėlių priėmimo stabdymą.

Graikijos vyriausybė kovo 3 dieną anuliavo ratifikavimą Ženevos pabėgėlių konvencijos, kuri nuo 1967 metų suteikė teisę kiekvienam atvykstančiam prašyti prieglobsčio. Nuo vasario 28 d. iki kovo 5 d. atvykusiems į šalį 34778 sienos pažeidėjams ir 244 suimtiems būtų reikėję suteikta teisę į prieglobstį. Tarp atvykėlių afganai sudarė 64 %, pakistaniečiai -19%, turkai - 5%, sirai - 4%, somaliečiai - 2,6 %. Dar 5,4% tenka migrantams iš Irako, Irano, Maroko, Etiopijos, Bangladešo ir Egipto.

Reikia priminti, kad Vyšegrado šalys (Lenkija, Vengrija, Čekija ir Slovakija) po 2015 metų migracijos krizės atsisakė įsileisti pabėgėlius.

EK komisija ir vėl reaguoja į įvykius post factum, kaip ir sienų kontrolės atveju, kai pirma sienas uždarė atskiros ES valstybės, o tik po to sureagavo Briuselis. Tai tik įrodo, kad ES vadovybė yra atitrūkusi nuo realybės ir adekvačiai nevaldo situacijos.

Nuorodos:










Komentarų nėra:

Rašyti komentarą