2020-03-05

Vyšegrado šalių vadovų susitikimas Prahoje dėl koronaviruso ir migrantų invazijos


Kovo 4 dieną Prahoje įvyko Vyšegrado šalių V4 (Čekija, Slovakija, Vengrija ir Lenkija) vadovų pasitarimas. Pagrindinės susitikimo temos buvo dvi: koronaviruso epidemija ir Turkijos organizuota migrantų invazija.

Viktoras Orbanas spaudos konferencijoje po V4 vadovų susitikimo pasakė, kad anksčiau ar vėliau koronavirusas turėjo pasiekti V4 šalis. Jo žodžiais, „žmogus svarbiau už ekonomiką ir pinigus“. Jis informavo kolegas apie padėtį Vengrijoje. Jo žodžiais, šalyje veikia tarptautinio lygio laboratorija, kuri per kelias valandas gali nustatyti infekciją pasienio punktuose. Orbanas pažymėjo, kad vengrai yra pilnai mobilizuoti pavojaus akivaizdoje, o šalyje yra drausmė.

Kalbėdamas apie migrantų invaziją, Orbanas pirminė, kad šalis 2015 metais pastatė pasienyje užtvarą, reklamavo antimigracinę ir antimusulmonišką politiką. Ji buvo sėkminga. Tuo metu, „Europoje pūtė kiti vėjai“ ir Vengrija sulaukdavo „pakankamai įžeidimų, kad Vengrija saugojo savo sienas“.




Orbanas pabrėžė, kad Vengrija „nedaro dviejų dalykų: nesiskundžia ir nesiteisina“. „Mes darome savo darbą, ir mes tikime, kad mūsų darbai kalbės už mus“. „Tai liečia ir migraciją“.

„Aš jums patariu padaryti tai, ką Vengrija padarė 2015 metais. Pažymėkite: net jeigu Graikijoje migrantai bus sulaikyti, jūs neturėtumėte pamiršti apie 130 tūkstančius žmonių, kurie jau yra į šiaurę nuo Graikijos sienos ir mėgina patekti į Europą“.

Jo žodžiais, migrantai bandys prasiskverbti pro Makedoniją ir Serbiją, jie mėgins patekti į ES iš pietų. Reikės sustabdyti šią masę. Jeigu tai nepavyks, tai, kaip ir 2015 metais, galiausiai jie atvyks prie serbų-vengrų sienos, kur bus sustabdyti.

Čekijos premjeras Badiš pažymėjo, kad V4 šalių vadovai susitarė, kad jie vieni kitiems teiks reikiamą paramą, pavyzdžiui, tiekdami apsaugos įrangą.

Lenkijos iniciatyva surengtame susitikime pagrindine tema buvo koronaviruso protrūkis, kad užkirsti kelią jo plitimui. Buvo aptarti ir kiti aktualūs klausimai.

„Mes konstatavome, kad mes nepanikuojame, bet mes privalome būti atsargūs, kad užkirsti kelią viruso plitimui“, - pasakė Čekijos premjeras Babiš. Jis pasakė, kad greitai susitiks V4 šalių sveikatos apsaugos ministrai.

Lenkijos premjeras Mateušas Moravieckis nurodė, kad Lenkijos vyriausybės veiksmai buvo efektyvūs ir šiuo metu Lenkijoje yra tik vienas koronavirusu infekuotas žmogus.

„Sienos negali sustabdyti epidemijos, mums reikalingas tarptautinis bendradarbiavimas, todėl mes inicijavome Vyšegrado susitikimą“, - pasakė Moravieckis žurnalistams.

Slovakijos premjeras Peter Pelegrini nurodė, kad coronaviruso protrūkis turėjo mažesnį poveikį ekonomikai. Slovakijoje virusas nepasirodė, bet tai tik laiko klausimas, todėl valdžia ėmėsi priemonių sprendžiant šią problemą.

V4 vyriausybių vadovai vienbalsiai pabrėžė būtinybę ginti išorės Šengeno erdvės sienas, tiekti visą būtiną paramą sienų apsaugai nuo migracinio spaudimo ES valstybėms-narėms. Yra susitarimas šiuo klausimu, pasakė Čekijos premjeras Babiš.

Peter Pelegrini nurodė, kad Slovakijos pozicija migrantų kvotų klausimu yra nepakitusi: „Solidarūs, bet vis tiktai išliekame prie pozicijos, kad mes norime spręsti, kas gali likti mūsų šalyje“.

Višegrado šalys nepritarė ES planams mažinti sanglaudos fondą.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą