2020-03-17

Nuo kartono iki plastiko: „Covid-19“ atsparumas ant įvairių paviršių


Ant plastiko ir nerūdijančio plieno koronavirusas išlieka aktyvus kelias dienas, o ant kartono ir vario šis laikas trumpesnis perpus. Virusologai rekomenduoja „laikytis higienos priemonių“.

Il Giornale paskelbtame straipsnyje pasakojama apie JAV mokslininkų Covid-19 atsparumo ant įvairių paviršių tyrimų rezultatus. Juos aiškina virusologai Roberto Burioni ir Nicasio Mancini.

Virusologai patikslino, kad JAV kolegų gauti rezultatai yra preliminariniai. Buvo įvertintas viruso Covid-19 gebėjimas užkrėsti po ekspozicijos ant įvairių paviršių. Šie eksperimentai patvirtino viruso perdavimo galimybę netiesiogiai: „Mes paliečiame užterštus paviršius ir netyčia užsikrečiame liesdami rankomis burną, nosį ar akis“.

Tyrėjai užnešė Covid-19 virusus ant keturių paviršių: vario, kartono, nerūdijančio plieno ir plastiko. Tada jie stebėjo viruso infekcinį sugebėjimą per kelias valandas. Aplinka, kurios temperatūra 21–23 ° C, o drėgmė 40%, tai yra sąlygos, panašios į tas, kurios būdingos italų namuose. (Lietuvio namuose lygiai tokios pačios sąlygos, A.L.). „Labiausiai nekenksmingos“ medžiagos buvo varis ir kartonas": atitinkamai po dviejų ir penkių valandų jų užkrečiamasis pajėgumas sumažėjo perpus, o „vario užkrečiamumas buvo visiškai sumažintas atitinkamai po 4 valandų ir 24 valandų kartonui “.

Žymiai ilgiau Covid-19 išlikdavo aktyvus ant plieno ir plastiko: per 6 valandas ant plieno virulentiškumas sumažėjo dvigubai, o ant plastiko perpus. Užkrečiamumo nustatymo laikas taip pat buvo ilgesnis: mažiausiai 48 valandos ant plieno ir 72 ant plastiko.

Šie tyrimai parodė, kad rekomendacija naudoti atsiskaitymui plastikines korteles, o ne popierinius banknotus, neturi pagrindo.

Italų virusologai, bet kokiu atveju, kartoja įprastą mantrą: „socialinė izoliacija, maksimali rankų ir paviršiaus higiena (atminkite, kad virusą visiškai inaktyvuoja vanduo su muilu, kiti plovikliai) ir vengiame liesti (ir leisti sau liesti) veidą. Turėsime galimybę tai padaryti dar kartą, kai visa tai baigsis".






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą