2020-03-16

Covid-19. Italijoje dirbantis gydytojas graikas ir Ispanijoje dirbantis gydytojas lietuvis perspėja tėvynainius. Vengrai išvarė 15 Irano studentų


Žinomas graikų chirurgas-onkologas Dimitris Varvaras, dirbantis Italijoje, sako, kad Graikija atsilieka nuo Italijos 10 dienų. Jis pasakė: „Nedžiuginančios žinios iš Italijos, kai kiekvieną dieną pranešama apie šimtus mirčių ir tūkstančius užsikrėtimų atvejų. Aš noriu nusiųsti šį pranešimą visiems graikams dabar, kada, gali būti, situaciją dar galima stabilizuoti. Kiekvienas iš jūsų gali išgelbėti mūsų Graikiją, sėdėdamas su pižama ant sofos!“

Baiminamasi, kad jei Graikijoje ligos pikas pasieks 10 000 atvejų (o mes žinome, kad 5% susirgusių koronavirusu reikia intensyvios priežiūros), gydytojai atsidurs labai sunkioje padėtyje: kam gyventi, o kam numirti. Kadangi Graikijoje yra tik 0,06% lovų intensyviosios terapijos skyriuose šimtui tūkstančių žmonių,“ - pasakė daktaras.



Graikijoje šiandien užsikrėtusių Covid-19 buvo 331, mirusių – 4.

Mindaugas Gudelis, Delfi nuotrauka


Ispanijoje dirbantis Leridos universitetinės ligoninės priėmimo skyriaus gydytojas Mindaugas Gudelis


Koronavirusu užsikrėtusių asmenų skaičius Ispanijoje pasiekė 9 tūkstančius, 329 mirė.

Daktaras Mindaugas Gudelis prognozuoja, kad iš 40 milijonų Ispanijos gyventojų „4 milijonų turės simptomatinę šios ligos formą. 3,2 mln. persirgs liga ir pasveiks namuose, o 600 tūkst. bus paguldyti dėl vadinamos plaučių uždegimo komplikacijos ir bus gydomi ligoninėje. 200 tūkst. bus paguldyti į intensyvios terapijos skyrių. O Ispanijoje iš viso yra apie 200 tūkst. vietų ligoninėse ir 3,8 tūkst. vietų intensyvios terapijos skyriuose. Taigi, tikroji problema nėra pats virusas“, – pažymi daktaras.


„Tikroji problema – vadinamosios epidemiologinės viruso savybės, kurios gali sukelti sveikatos sistemos griūtį. Tai, kas jau nutiko Italijoje, kur yra pritaikomos karo lauko ligoninės taisyklės. Kai atsilaisvina viena vieta ligoninėje, jos laukia 7 žmonės. Taigi, gydytojas turi pasirinkti iš tų žmonių, kurį guldyti ir kurį išgelbėti. O 6 likusieji važiuoja namo – jiems pasakoma, kad atvažiuos gydytojas, kad jiems nusiųs deguonies, bet dažniausiai nei gydytojas atvyksta, nei deguonis. Žodžiu, šiais atvejais dažniausiai pasirenkami sveiki, anksčiau nesirgę žmonės. O mes šios situacijos laukiame maždaug balandžio pradžioje, kada susidursime su realiomis problemomis Ispanijoje“, – prognozuoja M. Gudelis.

Šventojo Laslo ligoninė


Vengrija iš šalies išvarė 15 Irano studentų, kurie nesilaikė karantino sąlygų


Kovo 16 dieną Vengrijos spauda pranešė, kad valdžia išvaro 13 Irano studentų iš šalies ir ES teritorijos dėl karantino sąlygų pažeidimo.

Šalies vidaus reikalų ministerija pareiškė, kad studentai buvo patalpinti karantinui į Budapešto Šventojo Laslo ligoninę, tačiau elgėsi agresyviai medicinos personalo atžvilgiu ir iš ligoninės pasišalino. Dar du Irano studentai buvo iš Vengrijos išsiųsti kovo 13 dieną už analogišką poelgį.


P.S.: Prieš keturias dienas feikinis portalas 15min.lt, FB paskirtas cenzoriumi, užblokavo mano kovo 10 dieną paskelbtą straipsnį, kuriame aš citavau Italijos gydytoją, rašiusį tą patį, ką rašo šiandien mano cituojami daktarai: apie Italijos ligonių nepajėgumą gydyti visų ligonių. Gal purvini 15 min.lt cenzoriai užblokuos Delfi straipsnį, kuriame paskelbtas Mindaugo Gudelio komentaras?




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą