2020-03-18

Dviveidė Europa: karantino durys atidarytos tik migrantams



ES pranešė apie mėnesio trukmės karantiną, kad neplistų Covid-19. Tačiau karantinas galioja ne visiems, tik ES gyventojams, o migrantams jis negalioja. Apie tai šiandien rašo italų dienraštis Il Giornale.

Tarp ES paradoksų yra ir neadekvačios priemonės dėl sienų uždarymo karantinui. Siekdamos apsisaugoti nuo Covid-19 epidemijos, jau kovo pradžioje daugelis ES valstybių uždarė sienas su kaimynais. Tai padarė ne tik „suverenitetininkės“ Lenkija, Vengrija ir Austrija, bet praėjusį sekmadienį Vokietijos kanclerė Angela Merkel pasisakė už pasienio kontrolę.

Pirmadienį, jau post factum, po Šengeno susitarimų patirtų lemiamų smūgių, Europos komisija pamėgino perimti į rankas situaciją.


Il Giornale pažymi, kad pastaruosius 30 metų Šengeno susitarimas yra „vienu iš ES stulpų, užtikrinančių žmonių ir krovinių judėjimą tarp įvairių šalių dalyvių."

Briuselis, kaip minėta, buvo pastatytas prieš įvykusį faktą, tačiau pritaręs sienų tarp ES valstybių uždarymui ir ėmėsi iniciatyvos dėl ES išorinių sienų apsaugos. Visi, kas nėra ES nariai, teoretiškai dabar negali atvykti į ES.

„Ir štai paradoksas: nutarime dėl ES sienų uždarymo, ES vykdomoji valdžia, tačiau, pabrėžė, kad draudimas atvykti „neliečia žmonių, kuriems reikalingas tarptautinis prieglobstis“, - rašoma Il Giornale.

Ši „išimtis“, italų nuomone, „atveria didelę žaizdą“ butaforinėje išorės sienų apsaugoje, nes visi, kas tik pareikš apie norą gauti prieglobstį, galės atvykti į ES ir čia platinti Covid-19. Šia teise galės naudotis ir tie, kurie neturi jokio šanso prieglobsčiui gauti.

Il Giornale pažymi, kad dabar italai, norintis nuvykti į Austriją, bus blokuojami ties Brenerio perėja, o prieglobsčio prašytojams šie draudimai negalios. Tai įrodo Europos komisijos „nesugebėjimą orientuotis realybėje“.






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą