2019-03-21

The Lancet rašoma: kanapės sukelia psichozes



Garsiausiame medicinos moksliniame žurnale „The Lancet“ šių metų kovo 19 dieną pasirodė fundamentalus straipsnis „The contribution of cannabis use to variation in the incidence of psychotic disorder across Europe (EU-GEI): a multicentre case-control study.“



Tyrimas apėmė 11 Europos miestų, kuriuose kanapės yra lengvai pasiekiamos. Buvo tirta kanapių vartojimo įtaka į psichikos sutrikimų dažnį.

Tyrimai parodė koreliaciją tarp pakantumo kanapių vartojimui ir psichozių daugėjimo. Tyrimai buvo atlikti Londone, Amstrdame, Kemvridže, Gauda ir Voorhout, Paryžiuje ir Puy de Dôme, Mafdride ir Barselonoje, Bolonėje ir Palermo.

Nustatyta, kad vienuolikoje Europos miestų psichozės rizika pas kasdienius kanapių vartotojus yra 3-5 kartus (priklausomai nuo THK koncentracijos) didesnė, negu tarp žmonių nenaudojančių kanapių. Vienas iš penkių psichozės atvejų yra surištas su kanapių naudojimu. Beveik 30 procentų žmonių su psichozės diagnoze kanapes naudojo kiekvieną dieną.

Tarp miestų rekordininkais yra Londonas ir Amsterdamas, kur kanapės su aukštu kiekiu psichoaktyvios medžiagos tetrahidrokanabinolio (THK) lengvai pasiekiamas.

Pusė naujai diagnozuojamų psichozių Amsterdame ir trečdalis Londone gali būti surištos su kasdieniu  kanapių naudojimu.

Vokietijos vaikų ir paauglių narkomanijos centro Hamburge (Eppendorf) vadovas Raineris Tomasius pasakė: „Tyrimas yra dar vienas liudijimas, kad kanapių legalizavimas turi griaunančias pasekmes sveikatos apsaugos srityje.“

Ekspertai jau senai perspėja, kad negalima neįvertinti kanapių naudojimo rizikos. Paaugliai 15-16 metų pradėję rūkyti žolę turi žymiai daugiau šansų susirgti psichozėmis. Priežastis – galvos smegenyse sutrinka metabolizmas. Turintys priklausomybę nuo žolės, nepajėgia susidoroti savo emocijomis, yra konfliktiški. Vienintelis būdas jiems reguliuoti nuotaiką – rūkyti žolę.

Vokietijos kasmetinė vaikų stebėjimo ataskaita rodo, kad beveik 10 procentų 12-17-mečių mažiausiai vieną kartą per gyvenimą naudojo kanapes.

Vokiečių specialistų nuomone, tyrimais tikslinga apimti ir į kitas psichikos problemas, nes „tyrimai fokusuojasi į susirgimus psichozėmis“, būtų įdomūs duomenys apie kitas psichikos problemas, kaip nerimas ir depresija. Ekspertų nuomone, kanapės negali būti legalizuotos.

JAV mokslininkų tyrimai

2017 metais JAV Nacionalinė medicinos akademija paskelbė kanapių žalos tyrimo apžvalgą.

Kanapių lobistai teigė, kad žolės rūkymas mažina pykinimą, kurį iššaukia chemoterapija. Ekspertai nurodė, kad šis teiginys neturi patvirtinimo. Taip pat buvo teigiama, kad kanapių vartojimas teigiamai veikia sergančius epilepsija, Turetto sindromu, Šarko liga, Gotingtono sindromu ir Parkinsono sindromu, sudirginto žarnyno sindromu. Mokslininkų duomenys nepatvirtino šių teiginių. Kanapių vartojimas turėjo neigiamą įtaką į demenciją ir glaukomą, nerimą, depresiją, didino kelių-transporto įvykių su mirtina baigtimi tikimybę.

Nacionalinė akademija padarė vienareikšmę išvadą: Kanapių vartojimas gali padidinti šižofrenijos ir kitų psichozių išsivystymo riziką; kuo aktyvesnis vartojimas, tuo didesnė rizika. Kanapėse esantis tetrahidrokanabinolis pažeidžia nervines ląsteles ir kraujagysles.



Šizofrenijos rizika padidėjo tose išsivysčiusiose šalyse, kuriose imta naudoti kanapes. Suomijos šiaurės rajonuose sergamumas nuo 1993 metų padvigubėjo. Danijoje nuo 2000 metų išaugo 25%.

JAV šizofrenijos padaugėjo 50% nuo 2006 metų. Jeigu čia pridėti atvejus, kuomet šizofrenija nustatoma kaip lydinti diagnozė, hospitalizacijos atvejų skaičius per pastarąjį dešimtmetį padidėjo nuo 1,26 milijono iki 2,1 milijono per metus.

Kliedesiai ir paranoja, kurie dažnai lydi psichozes, kai kada gali sukelti agresyvų elgesį. Marihuanos vartotojai trys kartus labiau linkę į fizinę agresiją, lyginant su tais kurie nieko nenaudoja.

Vašingtono valstija 2014 metais tapo pirmuoju JAV administracijos vienetų, kuris įteisino rekreacinį marihuanos vartojimą. Nuo 2013 iki 2017 metų skaičius žmogžudysčių ir užpuolimų su sunkinančiomis aplinkybėmis valstijoje išaugo 40% — du kartus daugiau, negu augimas žmogžudysčių visoje šalyje.

Marihuana yra narkotikas, kurio naudojimas veda prie tolimesnio naudojimo kitų narkotikų. Marihuana aktyvuoja elgesio ir neurologinius ryšius, kurie provokuoja atsiradimą didesnių priklausomybių. 

Kanapės - šizofrenijos rizikos faktorius. Svarūs įrodymai buvo gauti tiriant švedų šauktinius karius, rūkiusius marihuaną, pakartotinai juos pašaukus į kariuomenę po 15 metų (Chtistopher Frith & Eve Johnstone. Schizophrenia:A very short introduction. Oxford university press. 2003). Vyrai, kurie buvo stiprūs kanapių naudotojai, pakartotino pašaukimo metu buvo šešis kartus labiau linkę į šizofrenijos išsivystymą negu nenaudojusieji. Yra identifikuotas kanapių poveikio į smegenis mechanizmas. Šis atradimas galiausiai leido suprasti kaip kanapių naudojimas kartais sukelia psichotinius simptomus. Buvo atrasti specifiniai saitai smegenyse į kuriuos veikia kanapės. Per šiuos saitus kanabioidai prisiriša prie neuronų specifinių receptorių (kanabinoidiniai receptoriai).
Marihuanos legalizavimu JAV rūpinosi tarptautinis mafijozis Džordžas Sorošas. Jo atstovu buvo nekomercinė organizacija DPA.

Narkomafijos ryškiausi lobistai Lietuvoje yra liberalai Aušrinė Armonaitė ir Remigijus Šimašius, konservatorius Mykolas Majauskas. Tai nusikaltėliai, kurių tikslas yra sunaikinti lietuvių tautą ir Lietuvos valstybę.

Patyriau tikrą šoką išgirdęs savo buvusį bendražygį Kazimierą Juraitį, kandidatą į Lietuvos respublikos prezidento postą, kalbant apie kanapių legalizavimą. Mano išvada buvo vienareikšmė: jei 7 vaikų tėvas kalba apie kanapių legalizavimą, reiškia, kad jam nuvažiavo „stogas“.

Nuorodos:





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą