2017-08-18

Kokie Trampo šansai laimėti prekybos karą prieš Kiniją?


Praėjusį pirmadienį JAV prezidentas Donaldas Trampas pasirašė memorandumą, kuris nurodo JAV prekybos atstovui atlikti tyrimą dėl galimų intelektualinės nuosavybės grobimo atvejų iš Kinijos pusės. Kinai, kaip mano Vašingtone, priverčia KLR dirbančias JAV kompanijas dalintis intelektualinės nuosavybės pobūdžio informacija, priešingu atveju kinai neleidžia joms čia užsiimti verslu.


Kinijos valdžia pasirengusi ryžtingai atsakyti į JAV sankcijas. Apie tai kalbama Kinijos komercijos ministerijos pranešime. „Kinija tikisi, kad Amerikos prekybos atstovai ją gerbs ir laikysis objektyvių faktorių ir veiks atsargiai“, rašoma jame. „Jeigu JAV neatsižvelgs į faktus, negerbs daugiašalės prekybos normų ir veiks nenaudai abiejų šalių prekybos santykiams“, Kinijos Liaudies Respublika imsis visų būtinų priemonių užtikrindama savo teises ir interesus.

Apie galimo prekybos karo pasekmes pasisakė žymus Rusijos ekonomistas prof. Valentinas Katasonovas.



Jo nuomone, šiame galimame ekonominiame kare abi šalys turi savo kozirius. JAV prekybos balanso deficitas su Kinija įvairiais metais svyruoja nuo 400 iki 500 milijardų dolerių, tai sudaro 50 procentų viso JAV prekybos deficito, kuris yra apie 1 trilijoną dolerių. Savo priešrinkiminėje kompanijoje D.Trampas žadėjo ištaisyti šią padėtį, todėl jo veiksmai yra logiški. Trampas žadėjo apmuitinti Kinijos importą, tam pretekstas – dirbtinai Kinijos sumažintas juanio kursas. Šiuo atveju, V.Katasonovo nuomone, ženkliai pabrangtų plataus vartojimo prekės JAV ir tai paliestų milijonus amerikiečių.

Eksperto nuomone, Kinija turi daug kontrpriemonių. Kinija turi JAV iždo popierių (treasures) už 1 trilijoną dolerių. Jeigu Kinija imtų juos pardavinėti, dolerį gali ištikti krachas.

JAV importas į Kiniją irgi ženklus, todėl atsakomieji muitai JAV irgi pajustų.

Valentini Katasonovo nuomone, prekybos karas tarp JAV ir Kinijos mažai tikėtinas, nes tai paliestų visą pasaulį ir niekas negali prognozuoti šio karo pasekmių. Eksperto nuomone, Laisva prekybos sutartis – atgyvena, neatlieka savo funkcijų, nes prekyboje nuolatos taikomos sankcijos, kurios liečia 52 procentus planetos gyventojų.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą