2018-04-18

Kokia jėga stumia pasaulį į karą?


Izraelio-Rusijos rašytojas Izraelis Šamiras apie padėtį Sirijoje pasakė:

Sirijos bombardavimus balandžio 13 ir 14 dienomis sunku vertinti vienareikšmiškai. Reikia suprasti, ko siekia vakarų valstybės. Kas pagrindinis priešininkas ir pirmaeilis tikslas? Jeigu pagrindinis tikslas – Maskva, tuomet Sirijos bombardavimas yra tam tikras prišaudymas, o po to mūsų laukia sunkios dienos. Amerikiečiai skaito, kad nepatyrė gėdos Sirijos bombardavimo metu, o pasiekė pergalę, pareikšdami, kad visos raketos pasiekė tikslą, o sirų raketos buvo paleistos jau po bombardavimo. Mes neturime galimybės patikrinti, kas teisus ar neteisus, todėl mums kol kas nežinoma, kas buvo iš tiesų. Bet kokiu atveju mes turime būti patenkinti, kad Sirija stipriai nenukentėjo, jeigu tikėti Damasko pareiškimais. Mes patenkinti, kad nenukentėjo Rusijos kariškiai, bet kol kas euforijai per anksti.


JAV su sąjungininkais pasiekė tam tikrų pozityvių sau rezultatų – amerikiečiai parodė, kad vadovauja vakarų koalicijai ir gali veikti be Jungtinių tautų organizacijos Saugumo tarybos leidimo. Visa JTO struktūra, veikianti nuo 1945 metų, jau nėra aktualiu tarptautiniu reguliatoriumi. JAV patvirtino, kad išlieka pasauliniu hegemonu.

Trampas yra gana neprognozuojamas personažas – jam daro galingą įtaką šalies viduje, visų pirma opozicijos stovykla. Todėl jam tenka stengtis išlaikyti tam tikrą balansą ir skaitytis su Izraelio pageidavimais, kuris nenori, kad amerikiečiai išeitų iš Sirijos. Dar daugiau, izraeliečiai nori, kad amerikiečiai kariautų vietoj jų su Iranu. Trampas stengiasi nevykdyti visų Izraelio pageidavimų, kas yra nelengva. Kai tiktai jis tai daro, tuojau pat Miuller jį ima spausti. Aš nepateisinu JAV prezidento ir nelaikau jį „baltu ir pūkuotu“, bet vis tiktai yra nuojauta, kad JAV ir Rusijoje, Europoje ir Anglijoje stengiasi išvengti Trečiojo pasaulinio karo pradžios, bet jų jėgos ribotos, juos kalnų upės srautas neša į prarają.

Nuorodos:



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą