2018-12-28

Europietis su užkimšta burna


ES - „naujas pasakų pasaulis, kur savo pažiūras galima reikšti tiktai pagal griežtai nustatytas taisykles“. Apie tai lenkų žurnale wSieci rašo žinoma šios šalies žurnalistė Aleksandra Rybinska.

Rybinskos rašo: „2018 metais Vokietijoje įsigaliojo MIP įstatymas, pagal kurį iš socialinių tinklų šalinami įrašai, kurie vartotojų vertinami kaip skleidžiančios neapykantą. Švedijoje pensininkai sodinami į kalėjimą už imigrantų įžeidimą Facebook, Youtube arba Twitter. Europiniame lygyje technologijų kompanijos įsipareigojo tiksliau kontroliuoti savo vartotojų įrašus, o Europos Komisija seka, kokiu mastu tai vykdoma. Tai stebuklingas pasaulis, kur, tiesa, vis dar galima reikšti savo pažiūras, bet tiktai pagal griežtai nustatytas taisykles. Ar šiuo atveju jūs vis dar galite kalbėti apie žodžio laisvę?“


Rybinskos žodžiais, ši žodžio laisvės suvaržymo programa realizuojama ES prisidengiant „kovos su neapykanta“ lozungu Prancūzijoje, Vokietijoje, Švedijoje ir sukelia visuomenės susirūpinimą.

„Interneto cenzorių aukomis dažniausiai tampa pensininkai. Jie įpratę prie senų standartų, rašo, ką galvoja, ir atsiduria teisme. Teisminio persekiojimo pagrindu tampa įstatymas Hets Met Folkgrupp (Neapykantos mažumoms skatinimas). Gresia už tai iki dviejų metų kalėjimo arba piniginė bauda. Žurnalo „Aftonbladet” duomenimis, nuo to laiko, kai Näthatsgranskaren 2017 metų sausio mėnesį pradėjo savo veiklą, virš 750 Švedijos piliečių išgirdo kaltinimą neapykantos kurstymu. 14% šių bylų pateko į teismą, iš kurių beveik pusė (77 bylos), pasibaigė formaliu nuosprendžiu. Vidutinis nuteistųjų amžius: 55 metai“, - rašo Rybinska.

Publicistės žodžiais, žmonėms kelia nerimą ir įstaigos, kurios medžioja neapykantos apraiškas tinkle. Vokietijoje interneto cenzūra užsiima buvusi Štazi agentė Anetta Kahane ir jos labdaros fondas Amadeus. Švedijoje šia priežiūra užsiima buvęs policininkas Tomas Åberg, kuris praeityje buvo baustas už pasityčiojimą iš gyvūnų. Prancūzijoje kova su fake news kyla priešrinkiminiame periode.

Prancūzijos vyriausybė taip pat sudarė susitarimą su Facebook, kurio rėmuose Prancūzijos reguliuojančių organų atstovai tikrina, ar tinklas vykdo savo įsipareigojimą kovoti su „neapykantos kalba“. Specialistai kontroliuos Facebook darbą jo centriniame ofise Airijoje ir JAV. Prognozuojama, kad jie taip pat padės Facebook darbuotojams kovoti su agresija šiame tinkle. Makronas prisipažino, kad tai pirmas pavyzdys tokio gilaus Facebook bendradarbiavimo su konkrečia valstybe, ir išreiškė viltį, kad „šis eksperimentas taps ateities standartu“, pažymi Rybinska.

Didžiojoje Britanijoje, kur ypatingai pabrėžiama žodžio laisvės būtinybė, tik ne tuo atveju, jei kažkas pasijaus įžeistas išgirstais ar perskaitytais žodžiais.

Tuo metu, kai Prancūzijoje, Švedijoje ar Vokietijoje, jau buvo įvestos taisyklės, reguliuojančios tai, ką negalima kalbėti ar rašyti tinkle, Britų salose tęsiasi kompanija „už teisę įžeidinėti“, kuriai vadovauja buvęs Vidaus reikalų ministras Boris Johnson. Kompanija nukreipta prieš „profesionaliai įžeistus“.
Žurnalo „The Daily Telegraph” puslapiuose Johnson pasisakė prieš visuomenę „kurioje negalima kalbėti, ką nori“. „Mes turime turėti teisę pasakoti anekdotus, užsiimti satyra be apribojimų, net jeigu tai kažką įžeidžia. Ekstremizmas klesti būtent tada, kada žmonėms užkemšamos burnos ir neleidžiama jiems kalbėti.“ Johnson priešininkai tvirtina, kad kuomet kalbama apie „neapykantos kalbą“, žodžio laisvės apribojimas yra pagrįstas.

Ir reikalas ne tame, ką kas išgirdo, kas jam nemalonu ar tai, ką subjektyviai laiko įžeidžiamu. Tik kas gali atskirti tarp pirmo ir antro?

„Kuriai kategorijai būtų priskirti Johnson žodžiai, pasakyti 2017 metų liepos mėnesį apie tai, kad „musulmonės su burkomis primena pašto dėžutes“? Neapykantos kalba? Įžeidimas, kritika, o gal, pokštas? Tegul kiekvienas sau užduoda šį kleausimą“, - reziumuoja Rybinska žurnale wSieci.

Šaltinis: 



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą