2018-12-19

Lenkija nepalaikė Globalaus pabėgėlių pakto



Lenkijos radijas vakar pranešė, kad Lenkija vadovausis Ženevos konvencija dėl migracijos. Pasak Lenkijos Vidaus reikalų ir administravimo ministerijos, Lenkija nepalaiko Pasaulinio pabėgėlių pakto, kurį gruodžio 17 d. Priėmė JT Generalinė asamblėja.

Lenkija nedalyvavo balsuojant dėl Globalaus pabėgėlių pakto priėmimo. "Dokumentas, nepaisant jo neprivalomo pobūdžio, gali tapti pagrindu įtakoti atskiras šalis, pavyzdžiui, persikėlimo srityje", - savo poziciją komentavo Lenkijos Vidaus reikalų ministerija ir pažymėjo, kad pasirašius minėtą paktą Lenkijai spaudimą galėtų daryti organizacijos, susijusios su JT ir nevyriausybinėmis organizacijomis.

Lenkijos vidaus reikalų ministras Joachimas Brudzinskis pabrėžė, kad šiame pakte nėra numatytas „nuolatinis pabėgėlių problemos sprendimas teikiant jiems paramą jų kilmės regionuose, o taip pat vykdymas savanoriško sugrąžinimo į kilmės šalis“.


Rekomendacijojoje, kuri buvo nusiųsta Lenkijos užsienio reikalų ministerijos vadovui Jacekui Čaputovičiui (Jacek Czaputowicz), Vidaus reikalų ir administravimo ministerijos vadovas pabrėžė, kad Visuotinis pabėgėlių paktas yra politinė deklaracija ir jame yra politinių įsipareigojimų imtis konkrečių veiksmų: "Jos yra skirtos sukurti pasaulinį atsakomybės padalijimą už pabėgėlius ir naštos, susijusios su parama ir priėmimu jų savo teritorijoje".

Vidaus reikalų ministerija pabrėžė, kad Ženevos konvencija turėtų būti tarptautinės teisės, susijusios su pabėgėliams, pagrindas.

Pasaulinis pabėgėlių paktas, kurį remia 181 valstybė, numato didesnę paramą šalims, kuriose pasaulyje gyvena daugiausia 250 milijonų pabėgėlių.

Gruodžio 10 d. Marakešo konferencijoje taip pat buvo priimtas JTO Globalus migracijos paktas, kurio Lenkija nepasirašė. Susitarime atsisakė dalyvauti: Austrija, Australija, Bulgarija, Brazilija, Čekija, Čilė, Kroatija, Italija, Izraelis, JAV, Latvija, Lenkija, Slovakija, Šveicarija ir Vengrija.

Lietuvos valdžia neteikia piliečiams jokios informacijos dėl Globalaus pabėgėlių pakto, nors šis ir Globalus migracijos paktai turės lemiamos įtakos valstybės likimui. Gruodžio 4 dieną Globaliam migracijos paktui seime buvo pritarta net neišvertus šio dokumento į lietuvių kalbą. Gruodžio 10 dieną Lietuva pritarė šiam paktui Maroke, Marakešo mieste.


Pirmadienį signataro Zigmo Vaišvilos seime organizuotoje spaudos konferencijoje gana plačiai išanalizuota JTO paktų problematika:





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą