2018-12-07

Italija stabdo migrantų gelbėjimo operaciją „Sofiją“ ir diegs naujas išlaipinimo taisykles



Italijos Vidaus reikalų ministras Matteo Salvini meta iššūkį Europai, rašoma italų portale Il Giornale. Salvini sako: „Be pakeitimų dalyvavimo taisyklėse misija negali tęstis“.

Il Giornale pažymi, kad Salvini turi aiškias idėjas: „Globalaus migracijos pakto (GMP) skaidrumas ir nutraukimas misijos „Sofija“, kol nebus pakeistos jos taisyklės.“

Italijos vicepremjeras Salvini, kalbėdamas Šengeno Komiteto derybose išdėstė Italijos vyriausybės poziciją dėl „karščiausių“ klausimų: dėl GMP demokratiškumo ir skaidrumo, kokia buvo Italijos parlamento pozicija. Be to Italija atsisako tęsti operaciją „Sofija“ ir paaiškina šį savo sprendimą: „Šiuo metu nepasiekta ženklaus progreso derybose, nepaisant mūsų prašymų, kad pakeisti Europos Sąjungos operacijos Sofija taisykles. Nesant mūsų pozicijų suartėjimo nematome tikslingumo tęsti misiją. Misija, kaip žinoma, pasibaigia Italijoje šių metų pabaigoje,“ - pasakė ministras ir pažymėjo, kad „nenorime tęsti išlaipinimo procedūras, kurios vyksta tik mūsų uostuose“.



Salvini taip pat pateikė duomenis apie migracijos srautų valdymą: „Nuo birželio 1 dienos buvo 66 išsiuntimai iš šalies Valstybės saugumo ir terorizmo profilaktikos sumetimais, su tendencija augimo lyginant su pirmaisiais metų mėnesiais, kada buvo 48 išsiuntimai. Nuo birželio 1 iki lapkričio 30 buvo repatrijuoti 2.774 žmonės dėl įstatymų pažeidimų, iš jų 1.984 palydėti iki sienos. Repatriacijos subjektų kilmės šalys: Tunisas 32%, Albanija 21%, Marokas 13%".

JTO Tarptautinės migracijos organizacijos duomenimis, Italijos vyriausybei nelegalių imigrantų srautą pavyko sumažinti 80%. Nuo 2018 metų sausio 1 iki gruodžio 2 jų buvo 23,011, o pernai per tą patį laiką – 117,120.

2017 metais Italija buvo migracijos lyderė, tai šiais metais ji pagal šį rodiklį yra trečia po Ispanijos (52,678) ir Graikijos (29,782). Socialistų valdomoje Ispanijoje nelegalų padaugėjo nuo 20,043 (2017) iki 52678 (2018).

Europos Sąjunga gelbėjimo operaciją „Sofija“ pradėjo 2015 metais. Ji buvo skirta kovoti su kontrabandistais, vežančiais Afrikos migrantus iš Libijos į Pietų Italiją. Šioje beprasmiškoje ir žalingoje operacijoje dalyvauja ir Lietuva.

Kaip parodė praktika, ES karo laivai operacijos metu ne tiek gaudė kontrabandistus, kiek vežė šimtus tūkstančių nelegalių migrantų į Italiją. Apie pagautus kontrabandistus nėra jokių pranešimų.


Libijos užsienio reikalų ministras Mohamad Taher Siala pasakė, kad karinė ES operacija Viduržemio jūroje „Sofija“ duoda neigiamą rezultatą. Tiesiog „ji skatina migraciją“. Apie tai ministras kalbėjo AFP interviu Varšuvoje 2017 metų balandžio mėnesį, kur jis susitiko su savo Lenkijos kolega.

Po Libijos lyderio M.Kadafio nuvertimo, ši šalis tapo pagrindiniu kontrabandistų žmonėmis maršrutu į Europą. Vieno migranto pervežimas kainuoja 5-10000 JAV dolerių. Pinigų šaltinis – ES parama, kurią Europa skiria korumpuotų Afrikos valstybių valdžioms, o šios perskirsto dalį šios paramos savo giminaičių kelionei į Europą.

Yra nepaneigiamų įrodymų, kad nelegalių migrantų invazijos į ES organizatorius yra Europos Komisija, kuri nelegalus iki šiol aprūpina apmokėtomis debeto kortelėmis. Visas šis nusikaltimas vyko ir vyksta už ES mokesčių mokėtojų pinigus (1, 2, 3).

Nuorodos:








Komentarų nėra:

Rašyti komentarą