2018-12-20

JTO palaimino migracijos paktą. Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Sijarto jį pavadino afro-azijiniu-lotynų amerikietišku paktu



JTO Generalinė asamblėja vakar dauguma balsų palaimino Globalų migracijos paktą „Global Compact for Migration“, skirtą plėtoti tarptautinį bendradarbiavimą vardan „saugios, tvarkingos ir reguliarios“ migracijos. Už balsavo 152 šalys, tarp jų ir bestuburė Lietuva. Susilaikė: Austrija, Bulgarija, Italija, Latvija, Rumunija, Šveicarija, Lichtenšteinas, Australija, Čilė, Libija, Singapūras ir Alžyras. Penkios valstybės balsavo prieš: JAV, Izraelis, Vengrija, Lenkija ir Čekija. Nebalsavo taip pat 23 kitos valstybės.

Vengrijos pataisos pakto tekste buvo atmestos, todėl ji pareiškė, kad negalės palaikyti susitarimo. Oficialus pakto pavadinimas – Migracijos konvencija. Šiuo metu pasaulyje yra 258 milijonai pabėgėlių. Tai pasaulinė industrija. Vengrijos URM vadovas Peteris Sijarto pasakė: „Tai daugiau afro-Azijos-Lotynų Amerikos susitarimas, patvirtintas JTO, kaip globalus.


Sijarto nuomone, nebuvo jokių siurprizų dėl globalaus migracijos pakto trečiadienį Niujorke. Generalinė asamblėja plenariniame posėdyje vyko balsavimas afrikiečių, azijatų, lotynų Amerikos valstybių ir mažų salų valstybių palaikančių šitą paktą, nes tai atitinka jų interesams. „Europos interesams šis paktas beveik neatstovauja“, - pasakė Sijarto. Iš 28 ES valstybių 9 už susitarimą nebalsavo. „Prieš balsavo tos valstybės, kurios rūpinasi savo piliečių saugumu. Balsavę už šį paktą dabar turi prisiimti atsakomybę už naujas migracijos bangas. “, - pasakė Vengrijos ministras.

Sijarto dar pasakė: Mes skaitome šią sutartį nesubalansuota, neobjektyvia ir promigracine. Ji kelia pavojų pasauliui. Šis dokumentas numato, kad migracija – fundamentali žmogaus teisė, su kuo mes nesutinkame. Mes skaitome nepriimtinu tai, kad Globali migracijos sutartis skatina migrantus pažeisti sienas.“

Lenkijos atstovė Džoana Vroneska pareiškė: „Lenkija susidurtų su didelėmis problemomis vykdydama šią sutartį, ypač tame, kas liečia nelegalių imigrantų dekriminalizaciją. Todėl mes nutarėme balsuoti prieš.“

JAV atstovas paaiškino balsavimą prieš rezoliuciją „gynimu suverenių JAV teisių į savarankišką sprendimą dėl migrantų įleidimo į šalį“.

Belgija balsavo „už“, nepaisant to, kad vakar premjeras Šarlis Mišelis atsistatydino dėl politinės krizės, kurią sukėlė daugumos nepritarimas migracijos paktui.

Il Giornale rašo, kad šalies vicepremjeras Matteo Salvini tvirtas savo pozicijoje dėl pakto, kad migracija valstybių reikalas. Marakeše Salvini nepasirašė pakto teksto.

Nuorodos:




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą