2019-09-21

90% plastikinių atliekų, užteršiančių pasaulio vandenynus, atkeliauja iš Azijos ir Afrikos


Nepaisant to, kad klimato aktyvistai, tokie kaip Greta Thunberg, vakarų gyventojus kaltina dėl planetos teršimo, tyrimas parodė, kad apie 90 procentų vandenynus teršiančių plastiko atliekų atkeliauja iš Azijos ir Afrikos.

Savo kelionių po JAV metu Thunberg paminėjo „siaubą keliančius plastikinius vandenynų paveikslus“. Tai, jos nuomone, yra vieną iš pagrindinių priežasčių, kodėl amerikiečiai turėtų jos klausyti. Tačiau Vokietijos Helmholtzo aplinkos tyrimų centro (Helmholtz Centre for Environmental Research) tyrėjai nustatė, kad vos kelios pasaulio upės yra pagrindiniai plastiko teršalų šaltiniai. Nė viena iš šių upių nėra Vakarų šalyse.


Tyrimui vadovavęs hidrogeologas dr. Christian Schmidt sako, kad 88-95 procentai plastiko patenka iš 10 didžiausių upių. Viena iš tokių upių yra didžiausia Kinijos upė Jandzi, kurios baseine gyvena daugiau nei pusė milijardo žmonių.

Iš dešimties upių, kurios daugiausia teršia planetą, aštuonios yra Azijoje, dvi - Afrikoje. Jandzi upė Kinijoje ir Gango upė Indijoje neša didžiausią taršą plastiku.

Nors vakariečiams liepta pakeisti savo gyvenimo būdą ir turėti mažiau vaikų, kad išgelbėtų planetą, faktiškai nieko nesakoma tiems, kas atsakingas už planetos taršą.

Tai turbūt viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl daugelis vakarų gyventojų skeptiškai vertina tikruosius aplinkosaugininkų judėjimo motyvus.

JAV portalas Zerohedge yra rašęs, kad tik 38 procentai amerikiečių mano, kad visuotinis atšilimas yra sukeltas žmogaus.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą