2019-09-13

Imigrantai iš Ukrainos skatina Baltijos šalių gyventojų emigraciją. Estijos ir Lietuvos televizijų reportažai


Vakar LRT parodė reportažą ir paskelbė straipsnį tokiu pavadinimu: „Lietuviškas paradoksas: algos didėja – bedarbių daugėja“

Buvo kalbama apie algų augimą ir tai, kad lietuviai, įgiję darbininkiškas profesijas „ima pildyti bedarbių gretas.“ To priežastis – importuojama pigesnė darbo jėga iš Ukrainos ir Baltarusijos.


„Luminor“ banko ekonomistas Žygimantas Mauricas pasakė, kad mažesnės kvalifikacijos darbuotojų paklausa mažėja „dėl imigracijos iš slaviškų šalių – Ukrainos ir Baltarusijos“.

Prof. R.Lazutka pasiūlė kontroliuoti, kad dėl nekvalifikuotų darbuotojų iš užsienio nebūtų užimamos lietuvių darbo vietos, nes tuomet lietuviai likę be darbo renkasi emigraciją.

Diena.lt liepos 21 dieną rašė: „Pernai imigrantais Lietuvoje pripažinti beveik 6 tūkst. ukrainiečių. Tai reiškia, kad Lietuvoje jie gyvena ilgiau nei metus. Laikinam darbui į Lietuvą pernai atvyko daugiau nei 31 tūkst. ukrainiečių.“

Estai nori apriboti ukrainiečių srautą


Rugsėjo 11 dieną gastarbaiterių iš Ukrainos problemą nagrinėjo ir Estijos visuomeninis transliuotojas Eesti Rahvusringhääling (ERR). Po šios programos buvo paskelbtas straipsnis, pasakojantis apie tai, kad Estijos vidaus reikalų ministras Mart Helme nurodė išstudijuoti klausimą dėl galimybių riboti darbininkų atvykimą iš Ukrainos į Estiją. Helme, kuris yra Estijos konservatorių partijos (EKRE) pirmininkas, pareikalavo uždaryti sienas migrantams iš Ukrainos, kurie, jo nuomone, atima darbo vietas iš estų.

„Darbo migrantai iš Ukrainos atima darbą iš vietinių ir dempinguoja“, - pasakė politikas.

„Atvykėliai iš Ukrainos – ne mūsų žmonės. Tai ekonominiai migrantai, kurie nori gauti Estijoje geresnes sąlygas ir aukštesnį, negu Ukrainoje, darbo užmokestį. Estijai šie žmonės – problema, jie atima darbo vietas pas vietos gyventojus ir pasiruošę dirbti už mažesnius pinigus. Tuo pačiu jie visumoje veikia į darbo užmokesčio lygį Estijoje“.

„Nors iš pradžių daugumas žmonių atvyksta dirbti į Estiją laikinai, vėliau daugelis iš jų linkę čia apsigyventi ilgam. Skaičiai kalba apie tai, kad procentas estų sumažėjo per pastaruosius kelis metus dėl migracijos iš Rytų Europos, kas gali atvesti prie Estijos visuomenės išplovimo“, - pasakė Estijos Vidaus reikalų ministras. Jis pažadėjo veikti, svarstė apie galimybę panaikinti bevizį režimą ukrainiečiams. Pažadėjo pateikti įstatymo iniciatyvas. Helme priminė, kad EKRE partija senai buvo perspėjusi apie bevizio režimo su Ukraina grėsmę.

„Šis migracijos spaudimas į mus labai stiprus, ir jis toliau stiprėja“, - pasakė Helme. „Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, tiktai praėjusiais metais Ukrainos piliečiams buvo suteikta 15524 trumpalaikių vizų ir leidimų gyventi, o 2565 migrantai iš Ukrainos gavo leidimus gyventi, kas labai daug mažytei Estijai.“

Helme pripažino, kad „pilnai sustabdyti migraciją nepavyks, bet Estija turi turėti galimybę spręsti, ką, ir kokiais kiekiais, kuriam laikui ir kokiomis sąlygomis įsileisti“, - rašoma ERR.

Nuorodos:




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą