2019-09-30

Astros Astrauskės meninis performansas - „Čia mirtis, čia žuvo Lietuvos partizanai, kovoję prieš SSSR okupaciją“



Astra Astrauskaitė savo FB šiandien parašė:
Perskaičiusi 15min svetainėje, kad menininkas A. Labašauskas kviečia visus laisvus žmones saviraiškai prie jo maketo Lukiškių aikštėje, - labai apsidžiaugiau!
Idėja meniniam performansui, man, kuriančiam žmogui, kilo žaibiškai!
Savo pomėgio tapymui likučius iš vandeninių guašo dažų buteliukų išgramdžiau ir... labai gaila, raudonos buvo mažiau, nei rudos... Bet... sukrešusiam kraujui, pamąsčiau, tiks.
Baisus, žiaurus Partizanų bunkeris Lukiškių aikštėje - tai okupacijos, nelaisvės, mirties simbolis, todėl pagalvojau, kodėl šiuolaikinis menininkas Andrius neapipylė jo granatomis susprogdintų partizanų krauju?
Juk mano mylimas literatas, mokytojas, poetas Bronius Krivickas žuvo miške, užverbuotam KGB - istų agentui jį išdavus... Kiti, nenorėdami gyvi pasiduoti, stribams apsupus bunkerį, - patys susiprogdindavo... Jauni, už Andrių jaunesni, ar jo amžiaus vaikinai.
Gaila, kad 2:00 val. dienos Lukiškių aikštė buvo tuščia. Meninį sumanymą - performansą „Čia žuvo Lietuvos partizanai, kovoję prieš SSSR okupaciją“ teko atlikti be žiūrovų...
Ačiū, Andriau L. už idėją laisvam mieste laisvai reikštis! Tik vilk tą savo bunkerį prie P.Cvirkos paminklo, nes jaunas, gabus rašytojas išdavė Lietuvą bolševikiniam okupantui, kuris vykdė Lietuvos partizanų ir lietuvių tautos gennocidą... O Lukiškių aikštėje žmonės nori matyti Laivės simbolį - Vytį!
Bet šiuolaikinis menas, ypač performansai - labai laikini. Net gaila - šiandien lietus nuplovė visą „sukrešusį“ nuo miries bunkerio kraują... Vėl juodas ir baugus net ir be kraujo...


Mano nuomonė:

Performansas pasisekė. Valdžia turėtų Astros darbą nominuoti valstybinei premijai, o Šimašių bausti už vandalizmą, kad sunaikino meno kūrinį.

Aš pritariu autorei. Manau, kad į tuos raudonus dažus reikia pamerkti visus Lieuvos priešus. Pirmiausiai - Šimašių, kuris tyčiojasi iš mūsų istorijos, didvyrių, demokratijos.

Visos mano publikacijos skelbiamos portale https://manolietuva.com/


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą